Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 33. stav 2. Zakona o hemikalijama ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 88/10) i tačke 8. stav 5. podtačka 11) Odluke o osnivanju Agencije za hemikalije ("Službeni glasnik RS", broj 78/09),
Upravni odbor Agencije za hemikalije na sednici održanoj 21. aprila 2011. godine donosi

PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA ZA DRŽANjE OPASNE HEMIKALIJE U PRODAJNOM PROSTORU I NAČINU OBELEŽAVANjA TOG PROSTORA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 31 od 9. maja 2011, 16/12)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi za držanje opasne hemikalije u prodajnom prostoru i način obeležavanja tog prostora.

II. USLOVI ZA DRŽANjE OPASNE HEMIKALIJE

Član 2.

Opasna hemikalija kada se drži u specijalizovanim ili u drugim prodavnicama mora se držati odvojeno od hemikalija sa kojima može reagovati kako bi se onemogućila njihova međusobna hemijska reakcija.
Opasna hemikalija kada se drži u prodavnicama sa drugom robom, mora se držati odvojeno od druge robe, u ormaru ili zasebnoj polici, kako bi se sprečilo dejstvo opasne hemikalije na tu robu.

Član 3.

Ormar ili polica u kojoj se drži opasna hemikalija mora biti izrađena od materijala koji je otporan na dejstvo te hemikalije.

Član 4.

Prodavac je dužan da, na zahtev potrošača, pruži objašnjenje o sadržaju etikete i informacije iz bezbednosnog lista o: opasnostima po zdravlje ljudi i životnu sredinu, pravilnom rukovanju sa opasnom hemikalijom, merama bezbednosti prilikom rukovanja, kao i merama prve pomoći u slučaju nesreće.

III. OBELEŽAVANjE PROSTORA GDE SE PRODAJE OPASNA HEMIKALIJA

Član 5.

U prostoru gde se prodaje hemikalija klasifikovana u jednu od klasa opasnosti datih u Tabeli 1. ili Tabeli 2. mora se na vidno mesto postaviti Obaveštenje Agencije za hemikalije o elementima obeležavanja na osnovu klasifikacije hemikalija i Obaveštenje Agencije za hemikalije o načinu postupanja sa opasnim hemikalijama namenjeno potrošačima.

Tabela 1: Klasifikacija u skladu sa Pravilnikom o klasifikaciji, pakovanju, obeležavanju i oglašavanju hemikalije i određenog proizvoda ("Službeni glasnik RS", br. 59/10, 25/11 i 5/12)


Klasa opasnosti Znak opasnosti
Veoma toksično T+
Toksično T
Štetno Džn
Korozivno C
Iritativno Dži
Senzibilizacija Džn ili Dži
Karcinogeno, kategorija 1 ili 2 T
Karcinogeno, kategorija 3 Džn
Mutageno, kategorija 1 ili 2 T
Mutageno, kategorija 3 Džn
Toksično po reprodukciju, kategorija 1 ili 2 T
Toksično po reprodukciju, kategorija 3 Džn

Tabela 2: Klasifikacija u skladu sa Pravilnikom o klasifikaciji, pakovanju, obeležavanju i oglašavanju hemikalije i određenog proizvoda u skladu sa Globalno harmonizovanim sistemom za klasifikaciju i obeležavanje UN ("Službeni glasnik RS", br. 64/10 i 26/11)


Klasa opasnosti Kategorija
Akutna toksičnost:
Oralna 1 2 3 4
Dermalna 1 2 3 4
Inhalaciona 1 2 3 4
Korozivno oštećenje/iritacija kože Korozija Iritacija
1 a 1 b 1 c 2
Teško oštećenje/iritacija oka 1 2
Senzibilizacija respiratornih organ / senzibilizacija kože 1
Mutagenost germinativnih ćelija 1 a 1 b 2
Karcinogenost 1 a 1 b 2
Toksičnost po reprodukciju:
Plodnost 1 a 1 b 2 Laktacija
Rast i razvoj 1 a 1 b 2
Specifična