Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 29. stav 6. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik SRS", br. 46/95),
Ministar saobraćaja i veza, donosi

PRAVILNIK

O BLIŽIM SAOBRAĆAJNO-TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA IZGRADNjU, ODRŽAVANjE I EKSPLOATACIJU AUTOBUSKIH STANICA I AUTOBUSKIH STAJALIŠTA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 20/96, 18/04, 56/05)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži saobraćajno-tehnički i drugi uslovi za izgradnju, održavanje i eksploataciju autobuskih stanica (u daljem tekstu: stanica) i autobuskih stajališta (u daljem tekstu: stajalište), u gradskom, prigradskom, međumesnom i međurepubličkom prevozu.

Član 2.

Autobuska stanica je objekat u kome se obavlja: prihvat i otprema autobusa, prtljaga i stvari, ukrcavanje i iskrcavanje putnika, izdavanje voznih karata i drugih prevoznih isprava, davanje obaveštenja o prevozu i pružanje drugih usluga u vezi sa prevozom.
Autobuska stajališta koja su određena odlukama gradova, odnosno opština za korišćenje linijskog prevoza putnika, prilikom eksploatacije od strane prevoznika, ne mogu se koristiti kao početne ili krajnje tačke za ukrcavanje i iskrcavanje putnika i prtljaga u javnom linijskom međumesnom prevozu, osim na teritoriji gradova i opština gde nema izgrađenih autobuskih stanica.

Član 3.

Stanica mora da ima istaknut natpis: "Autobuska stanica" sa imenom i naznakom naseljenog mesta u kome se nalazi.
Stanica ima poslovnu zgradu i prostor za autobuse, a može da ima i prostor za parkiranje drugih vozila.

Član 4.

Poslovna zgrada stanice ima: prostor sa mestima za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava i davanje obaveštenja o prevozu, prostoriju za otpremno-dispečersku službu, čekaonicu, garderobu i javni sanitarni čvor sa tekućom vodom.
Prostor za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava i čekaonica mogu da budu u istoj prostoriji poslovne zgrade.
Broj mesta za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava mora da bude toliki da omogući kupovinu vozne karte ili druge prevozne isprave bez većeg zadržavanja putnika, a izuzetno uz zadržavanje do 15 minuta.
U poslovnoj zgradi mora da se obezbedi javna telefonska govornica.

Član 5.

Poslovna zgrada stanice snabdevena je agregatom ili sličnim uređajem za proizvodnju električne energije za osvetljenje čekaonice i perona u slučaju nestanka električne energije, kao i higijenski ispravnom vodom.

Član 6.

Čekaonica mora da ima:
1) površinu koja odgovara prosečnom dnevnom protoku putnika ne manju od 12 m2, snabdevenu sa najmanje 4 mesta za sedenje namenjenih za invalide ili majke sa decom;
2) visinu od najmanje 3,20 m;
3) obezbeđeno zagrevanje u zimskom periodu sa temperaturom od najmanje 16oC;
4) provetravanje prirodnim i veštačkim putem koje omogućava izmenu vazduha najmanje 3 m3svežeg vazduha na čas po kvadratnom metru;
5) vidno istaknute oznake o zabrani pušenja;
6) prirodno osvetljenje i veštačko osvetljenje od najmanje 65 luksa;
7) podove i zidove od materijala pogodnog za lako pranje, čišćenje i dezinfekciju;
8) neophodan nameštaj pogodan za lako čišćenje i nepodesan za uvlačenje gamadi;
9) korpu za otpatke sa uloškom - kesama za jednokratnu upotrebu.

Član 7.

Davanje obaveštenja o prevozu vrši se na šalteru informacija koji je na vidnom mestu u poslovnoj zgradi, a u stanici sa manjim brojem korisnika (stanica sa manje od 10 perona), davanje obaveštenja može se vršiti na mestima za prodaju karata i drugih prevoznih isprava.
Za davanje obaveštenja - informacija (o redu vožnje, cenama i dr.) stanica mora da ima poseban telefonski broj.

Član 8.

Na vidnom mestu u poslovnoj zgradi ističe se:
1) izvod iz reda vožnje sa nazivom linije, bliže određenim pravcem linije, vremenom polaska, vremenom dolaska, razdobljem u kome se vrši prevoz;
2) radno vreme stanice i
3) druge pisane ili vizuelne oznake za prostore i prostorije koje se nalaze u okviru stanice (ambulanta, garderoba, sanitarni čvor, telefon i sl.).

Član 9.

Garderoba ima izdvojenu površinu koja odgovara prosečnim dnevnim potrebama smeštaja prtljaga i stvari.
Usluge garderobe se mogu organizovati u okviru drugih službi (služba za prodaju karata, dispečerska služba i dr.) sa vidnom naznakom da ista postoji.

Član 10.

Prostor za autobuse ima: površinu za kretanje autobusa, perone i parkiralište za autobuse, a može da ima površinu za čišćenje i pranje vozila, uređaje za kontrolu tehničke ispravnosti vozila i pumpu za snabdevanje gorivom.

Član 11.

Površina za kretanje