hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 9. stav 6. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ("Službeni glasnik RS", broj 36/09),
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja, ministar zdravlja i ministar rada i socijalne politike, sporazumno donose,

PRAVILNIK

O BLIŽEM NAČINU, TROŠKOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA PROCENU RADNE SPOSOBNOSTI I MOGUĆNOSTI ZAPOSLENjA ILI ODRŽANjA ZAPOSLENjA OSOBA SA INVALIDITETOM

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 36 od 28. maja 2010, 97/13)

1. Predmet pravilnika

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se bliži način, troškovi i kriterijumi za procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja osoba sa invaliditetom.

2. Način procene radne sposobnosti

Član 2.

Procena radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja vrši se na način kojim se obezbeđuje poštovanje ličnosti i dostojanstva, kao i zaštita podataka o ličnosti, u svim fazama postupka.

Član 3.

Zahtev za procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba) prema prebivalištu lica koje podnosi zahtev.
Zahtev za procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja sadrži podatke o:
1) organizaciji koja prima zahtev;
2) broju, datumu i mestu prijema zahteva;
3) podnosiocu zahteva (ime, ime jednog roditelja i prezime, adresa i prebivalište, JMBG, broj lične karte, status osobe sa invaliditetom, radni odnos, naziv i sedište poslodavca kod koga je u radnom odnosu, vrstu poslova koje obavlja, zanimanje, kontakt telefon);
4) prilozima.
Sadržina i izgled Zahteva za procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja (Obrazac 1) odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Izuzetno, zahtev za procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja podnosi lice uz zahtev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju nadležnoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond), u skladu sa odredbama statuta Republičkog fonda.
Ukoliko lice iz stava 4. ovog člana ne ostvari prava u skladu sa propisima iz penzijskog i invalidskog osiguranja zahtev sa pratećom dokumentacijom se razmatra kao zahtev podnet u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Član 4.

Ocenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja vrši komisija organa veštačenja Republičkog fonda u skladu sa Pravilnikom o obrazovanju i načinu rada organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ("Službeni glasnik RS", br. 59/08 i 75/08 - u daljem tekstu: Pravilnik) i ovim pravilnikom.
Komisiju organa veštačenja čine: lekar veštak odgovarajuće ili srodne specijalnosti u odnosu na ocenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja imajući u vidu osnovnu bolest i oštećenje lica čije se sposobnosti procenjuju koga obezbeđuje Republički fond i stručnjaci drugih odgovarajućih oblasti, na osnovu kojih se sagledavaju kriterijumi utvrđeni zakonom, odnosno socijalni i drugi kriterijumi potrebni za procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja.
Stručnjaci drugih odgovarajućih oblasti iz stava 2. ovog člana jesu socijalni radnik, specijalni edukator-defektolog ili drugo stručno lice koga predlaže Nacionalna služba, psiholog koji se bavi kliničkom dijagnostikom koga predlažu domovi zdravlja, zavodi za medicinu rada ili Institut za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" i specijalista medicine rada koga predlažu službe medicine rada domova zdravlja, zavodi za medicinu rada i Institut za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović".
Lekar veštak odgovarajuće ili srodne specijalnosti u odnosu na osnovnu bolest ili oštećenje lica čije se sposobnosti procenjuju jeste predsednik komisije organa veštačenja.
Komisiju organa veštačenja obrazuje Republički fond.
Ocena radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja vrši se u prostorijama Nacionalne službe.

Član 5.

Radi ocene radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja, uz zahtev za procenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja dostavlja se odgovarajuća medicinska i druga neophodna dokumentacija.
Medicinsku dokumentaciju čini:
1) predlog za utvrđivanje invalidnosti (Obrazac 1 - utvrđen Pravilnikom) popunjen od strane izabranog lekara;
2) otpusne liste sa podacima o nalazima i izvršenim pregledima;
3) postojeći specijalistički nalazi odgovarajućih specijalnosti sa opisanim anatomskim i funkcionalnim promenama utvrđenim prilikom pregleda, ne stariji od 6 meseci, na propisanim obrascima;
4) dijagnostički testovi;
5) laboratorijski nalazi;
6) nalaz psihologa, odnosno zaključak koji obuhvata ocenu mentalnih sposobnosti, ličnosti i ponašanja pojedinca.
Medicinska dokumentacija u slučaju veštačenja profesionalnih bolesti i procene trajnih posledica prouzrokovanih povredama na radu obuhvata i ekspertizu zavoda za medicinu rada, Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović", odnosno zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika ukoliko ispunjavaju uslove za obavljanje tražene ekspertize.
Medicinska dokumentacija podnosi se u originalu ili overenoj fotokopiji.

Član 6.

Drugu neophodnu dokumentaciju potrebnu za ocenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja čini socijalna anketa i isprave o ostvarivanju pojedinih prava i statusu lica, i to: uverenje o ostvarivanju prava po osnovu socijalne zaštite, rešenje/dokaz o statusu osobe sa invaliditetom, dokaz o stručnoj spremi ili radnom iskustvu i za zaposlena lica opis posla koji lice obavlja, kao i predlog poslova koje bi lice moglo da obavlja kod poslodavca.
Pored dokumentacije iz stava 1. ovog člana uz zahtev se dostavlja i dokaz o izmirenju troškova procene radne sposobnosti i drugi dokazi koji mogu biti od uticaja na ocenu radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja.
Socijalna anketa sadrži:
1) naziv organizacije u kojoj se popunjava anketa, broj i datum;
2) osnovne podatke o licu;
3) obrazovanje;
4) bračno i porodično stanje;
5) prihode;
6) stanovanje;
7) odnos sa okruženjem;
8) samostalnost i funkcionalni status;
9) socijalnu procenu koja obuhvata prethodnu procenu potrebe za sprovođenjem profesionalne rehabilitacije;
10) zaključke i preporuke;
11) potpis socijalnog radnika/savetnika za zapošljavanje;
12) potpis lica.
Sadržina i izgled Socijalne ankete (Obrazac 2) odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Socijalnu anketu popunjava stručni radnik Nacionalne službe.
Isprave o

hor002