Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 39. stav 3, člana 40. stav 6. i člana 42. stav 2. Zakona o hemikalijama ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10 i 92/11) i tačke 8. stav 5. podtačka 11) Odluke o osnivanju Agencije za hemikalije ("Službeni glasnik RS", broj 78/09),
Upravni odbor Agencije za hemikalije na sednici održanoj 22. decembra 2011. godine, doneo je

PRAVILNIK

O REGISTRU HEMIKALIJA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 100 od 29. decembra 2011, 16/12, 47/12, 15/13)

UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se hemikalije koje se ne upisuju u Registar hemikalija (u daljem tekstu: Registar), donja granica količine hemikalije određenih svojstava i načina korišćenja ispod koje se ta hemikalija ne upisuje u Registar, sadržina dosijea o hemikaliji, kao i koji se podaci o svakoj hemikaliji vode u Registru.

Član 2.

Izraz upotrebljen u ovom pravilniku ima sledeće značenje:
- višekomponentne hemikalije jesu hemikalije koje se sastoje od pojedinačno (odvojeno) upakovanih hemikalija u zajedničkom pakovanju koje se pre korišćenja mešaju u određenom odnosu, a svaka od tih hemikalija ne može pojedinačno da se koristi,
- REACH registarski broj jesu poslednje četiri cifre broja koji supstanca dobija prilikom registracije od strane Evropske agencije za hemikalije (ECHA).

HEMIKALIJE KOJE SE NE UPISUJU U REGISTAR

Član 3.

U Registar se ne upisuje hemikalija koja se ne može svrstati ni pod jednu od carinskih tarifnih oznaka datih u Spisku carinskih tarifnih oznaka hemikalija koje se upisuju u Registar.
Spisak carinskih tarifnih oznaka hemikalija iz stava 1. ovog člana dat je u Prilogu 1. koji čini sastavni deo ovog pravilnika.
Pored hemikalije iz stava 1. ovog člana u Registar se ne upisuje hemikalija proizvedena ili uvezena u količini manjoj od 100 kg godišnje.
Izuzetno od stava 3. ovog člana u Registar se ne upisuje supstanca koja izaziva zabrinutost, proizvedena ili uvezena u količini od najviše 1 kg godišnje, odnosno smeša koja sadrži supstancu koja izaziva zabrinutost, proizvedena ili uvezena u količini od najviše 10 kg godišnje.

DOSIJE O HEMIKALIJI

Član 4.

Jedan dosije o hemikaliji (u daljem tekstu: dosije) dostavlja se za hemikalije koje imaju:
1. isto trgovačko ime;
2. isti hemijski sastav, i to: iste sastojke koje ulaze u sastav hemikalije i isti maseni udeo svakog sastojka u hemikaliji, osim za supstance koje po svojoj prirodi nemaju definisan hemijski sastav.
Poseban dosije dostavlja se za hemikalije koje se razlikuju u nekom od elemenata iz stava 1. ovog člana, osim ako se razlike odnose na šarže.

Član 5.

Dosije sadrži sledeće podatke:
1) opšte podatke o hemikaliji;
2) poreklo hemikalije;
3) način korišćenja hemikalije;
4) obeležavanje hemikalije;
5) sastav hemikalije;
6) sadržaj isparljivih organskih materija.

Član 6.

Opšti podaci o hemikaliji sadrže: registarski broj hemikalije, trgovačko ime hemikalije, broj hemikalija u grupi hemikalija, carinsku tarifnu oznaku i količinu u kojoj je hemikalija stavljena u promet na godišnjem nivou.

Član 7.

Podaci o poreklu hemikalije sadrže informaciju o tome da li je hemikalija proizvedena u Republici Srbiji ili je uvezena.
Ako je hemikalija proizvedena u Republici Srbiji, dosije sadrži podatke o količini hemikalije koja je stavljena u promet, odnosno podatke o količini hemikalije koja je izvezena.
Ako je hemikalija uvezena, dosije sadrži podatke: naziv i zemlju proizvođača hemikalije, trgovačko ime hemikalije u zemlji porekla i podatke o razlozima uvoza (za sopstvene potrebe ili za stavljanje u promet).

Član 8.

Podaci o načinu korišćenja hemikalije sadrže: kategoriju korišćenja i sektor industrije u kojima se hemikalija koristi.
Za podatke o kategoriji korišćenja koriste se šifre koje se sastoje od latiničnog slova i petocifrenog broja.
Spisak šifara za kategoriju korišćenja dat je u Prilogu 2. koji čini sastavni deo ovog pravilnika.
Spisak šifara za kategoriju korišćenja iz stava 3. ovog člana sadrži i uputstvo za određivanje ove šifre za:
- boje i lakove zavisno od vrste boje i laka, funkcije i upotrebe;
- štamparske boje zavisno od vrste štampe u kojoj se ta boja koristi, kao i materijala na kojem se štampa;
- lepkove zavisno od vrste lepka i primene.
Za podatke o sektoru industrije u kojima se hemikalija koristi koriste se šifre delatnosti u skladu sa propisom kojim se uređuje klasifikacija delatnosti.
Pored podataka iz stava 1. ovog člana za hemikalije koje se mogu svrstati pod carinske tarifne oznake koji počinju sa 28 i 29, dosije sadrži i podatke o raspodeli količine hemikalije za svaku od kategorija korišćenja izražen u procentima na godišnjem nivou.

Član 9.

Podaci o obeležavanju hemikalije sadrže: znak opasnosti odnosno oznaku za piktogram opasnosti i reč upozorenja i oznaku rizika odnosno obaveštenje o opasnosti, a u zavisnosti od toga na osnovu kog propisa je izvršeno obeležavanje.

Član 10.

Podaci o sastavu hemikalije sadrže:
- CAS broj, EC broj i REACH registarski broj, ako su dodeljeni;
- hemijski naziv za supstancu ili trgovačko ime za smešu;
- za sastojak klasifikovan kao opasan: klasifikaciju prema propisu kojim se uređuje klasifikacija, pakovanje i obeležavanje hemikalije i određenog proizvoda (u daljem tekstu: DSD/DPD pravilnik) (znak opasnosti, pisano upozorenje, kategoriju efekta za supstance koje su klasifikovane kao karcinogene, mutagene ili toksične po reprodukciju (CMR supstance) i oznaku rizika) odnosno klasifikaciju prema propisu kojim se uređuje klasifikacija, pakovanje i obeležavanje hemikalije i određenog proizvoda u skladu sa Globalno harmonizovanim sistemom za klasifikaciju i obeležavanje UN (u daljem tekstu: CLP/GHS pravilnik) (klasu opasnosti i kategoriju opasnosti, obaveštenje o opasnosti);
- maseni udeo izražen u procentima.
Kada se dosije odnosi na supstancu, podaci o sastavu sadrže podatke o supstanci i nečistoćama, a kada se dosije odnosi na smešu podaci o sastavu sadrže podatke o hemikalijama koje ulaze u sastav smeše.

Član 11.

Podaci iz člana 10. stav 1. ovog pravilnika daju se za svaku nečistoću sadržanu u supstanci i za svaku supstancu sadržanu u smeši, ako je klasifikovana kao opasna, a ako nije klasifikovana kao opasna, kada je njen maseni udeo veći od 5 %.
Podatak o masenom udelu supstance upisuje se u dosije kao tačna vrednost za sve supstance čiji je maseni udeo u hemikaliji od 0 % do 1 %, a kao ceo broj za supstance čiji je maseni udeo veći od 1 %.
Kada maseni udeo supstance u hemikaliji varira u zavisnosti od sirovina (polaznih supstanci) za proizvodnju te hemikalije, u dosije se upisuje opseg masenog udela, odnosno maksimalna vrednost masenog udela, izraženog u procentima.

Član 12.

Kada se u Registar upisuju detergenti, dosije pored podataka iz člana 10. ovog pravilnika sadrži i podatke o surfaktantu, i to: naziv i zemlja proizvođača, hemijski naziv za supstancu ili trgovačko ime za smešu