Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15, člana 46. stav 2. i člana 68. stav 3. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Službeni glasnik RS", broj 97/2008),
Direktor Agencije za borbu protiv korupcije donosi

PRAVILNIK

O REGISTRU FUNKCIONERA I REGISTRU IMOVINE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 110 od 28. decembra 2009, 92/11)

Opšte odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se način vođenja Registra funkcionera i Registra imovine, čuvanje podataka i pristup podacima iz ovih registara, propisuje se obrazac i način obaveštavanja Agencije za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Agencija) o stupanju određenog lica na funkciju i prestanku njegove funkcije (u daljem tekstu: obaveštenje); bliža sadržina, obrazac i način podnošenja izveštaja o imovini i prihodima funkcionera, njegovog supružnika ili vanbračnog partnera i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu (u daljem tekstu: izveštaj o imovini i prihodima).

Način vođenja registara

Član 2.

Registri se sastoje od delovodnika, elektronske baze podataka i zbirke isprava.
Delovodnik Registra funkcionera sadrži podatke o broju i datumu prijema obaveštenja i nazivu organa koji je podneo obaveštenje.
Delovodnik Registra imovine sadrži podatke o broju i datumu prijema izveštaja o imovini i prihodima i lične podatke o funkcioneru, i to: ime i prezime, matični broj građana, prebivalište i/ili boravište i adresu.
Elektronske baze podataka sadrže sve podatke iz odgovarajućih delovodnika, obaveštenja i izveštaja o imovini i prihodima.
Zbirke isprava čine obaveštenja i druge isprave o izboru, postavljanju ili imenovanju funkcionera, reizboru i prestanku funkcije, odnosno izveštaji o imovini i prihodima i druge isprave kojima se dokazuje imovina.

Čuvanje, zaštita i pristup podacima

Član 3.

Od prijema i zavođenja u delovodnik i elektronsku bazu podataka pa do prestanka obaveze čuvanja, obaveštenja, izveštaji o imovini i prihodima i druge isprave iz zbirki isprava, evidentirane po rednom broju iz odgovarajućeg delovodnika Registara čuvaju se u izvornom pisanom, odnosno mikrofilmovanom kao i elektronskom obliku.

Član 4.

Zaštita podataka u zbirkama isprava koje se čuvaju u posebnoj arhivi, mikrofilmu odnosno elektronskoj bazi podataka obezbeđuje se merama fizičko teničke zaštite odnosno šifrovanim pristupima podacima.
Mere fizičko-tehničke zaštite obuhvataju i elektronski nadzor prostorija posebne arhive i pristupnu šifru (kod).
Zaštita elektronske baze podataka od zloupotreba, uništenja, gubitka ili neovlašćene promene podataka obezbeđuje se i ličnom pristupnom šifrom - kodom, odnosno drugim vidom elektronske zaštite podataka.

Član 5.

Pristup podacima iz registara, zbirke isprava i elektronske baze podataka neposredno imaju direktor i zamenik direktora Agencije, članovi Odbora Agencije i pomoćnici za poslove prevencije i operative, a posredno i drugi zaposleni u Agenciji na osnovu pisanog ovlašćenja direktora.
Podaci iz Registra funkcionera koji se odnose na ime i prezime, prebivalište, boravište, naziv javne funkcije i organ u kome se vrši, datum stupanja, reizbora i prestanka funkcije objavljuju se na internet prezentaciji Agencije.
Podaci iz Registra imovine koji se prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Zakon) smatraju javnim objavljuju se i na internet prezentaciji Agencije.