Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 2. tačka 2. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006) i člana 134. stav 2. Zakona o osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 55/2004 i 61/2005),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DRUŠTVA ZA OSIGURANjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 8. februara 2007, 3/09, 35/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za društva za osiguranje (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa i grupa računa Kontnog okvira.
Društva za osiguranje (u daljem tekstu: društva) iskazuju stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i rashode i prihode, i utvrđuju rezultate svog poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru.
Društva za posredovanje, društva za zastupanje, preduzetnici - zastupnici u osiguranju, agencije za pružanje drugih usluga u osiguranju, kao i preduzeća i druga pravna lica koja imaju posebno organizovan deo za pružanje drugih usluga u osiguranju (lica iz čl. 4. i 5. Zakona o osiguranju), poslovne knjige vode prema pravilniku kojim je uređen kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike.
Lica iz stava 3. ovog člana dužna su da o prihodima ostvarenim po osnovu obavljanja poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja (poslovi iz člana 2. stav 5. Zakona o osiguranju) organizuju i vode evidenciju kojom se obezbeđuju podaci o tim prihodima, i to po društvima za koja su ta lica obavljala pomenute poslove i po vrstama poslova osiguranja s kojima su obavljeni poslovi neposredno povezani.

Član 2.

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI).
Propisani osnovni (trocifreni) računi se po potrebi, u skladu sa zahtevima MRS, MSFI i ovim pravilnikom, mogu raščlanjivati na analitičke račune, s tim da su društva dužna da pri tom u svojim poslovnim knjigama obezbede i podatke o:
1) stanju imovine, potraživanja i obaveza koji pokrivaju garantnu rezervu, koji pokrivaju tehničke rezerve i u okviru njih odvojeno matematičke rezerve, a pokrivaju i ostala sredstva društva, osim u okviru njih garantne rezerve i tehničke rezerve;
2) obavezama i potraživanjima od povezanih pravnih lica - matičnih i zavisnih i od ostalih povezanih pravnih lica, kao i podatke o ostalim obavezama i potraživanjima;
3) obavezama i potraživanjima s valutnom klauzulom, po osiguranicima;
4) obavezama i potraživanjima, po ročnosti;
5) pojedinačnim ispravkama vrednosti potraživanja koja nisu naplaćena u roku od 90 dana od dana dospeća, po dužnicima;
6) opštem indirektnom otpisu potraživanja u skladu s propisima za izvršavanje Zakona o osiguranju, po dužnicima;
7) rezervisanjima za gubitke po vanbilansnoj aktivi;
8) troškovima uprave, troškovima pribave osiguranja, zatim troškovima izviđaja, procene, likvidacije i isplate šteta, kao i o troškovima deponovanja i ulaganja sredstava osiguranja;
9) troškovima, prihodima i rezultatima za poslove osiguranja - po vrstama osiguranja i za poslove neposredno povezane s poslovima osiguranja, na način propisan u čl. od 63. do 63ž. ovog pravilnika.
Pod ročnošću obaveza i potraživanja u smislu stava 2. tačka 4. ovog člana podrazumevaju se sledeći rokovi dospeća: 1-7 dana, 8-30 dana, 31-90 dana, 91-180 dana, 181-270 i preko 270 dana.
Troškovi i prihodi iz stava 2. tač. 8. i 9. ovog člana evidentiraju se u poslovnim knjigama na osnovu dokumentacije o nastalim troškovima i prihodima (direktni troškovi i prihodi) i na osnovu kriterijuma za razvrstavanje indirektnih (opštih i zajedničkih) troškova i prihoda utvrđenih internim aktom društva.

II. SADRŽINA RAČUNA

Klasa 0: Neuplaćeni upisani kapital i stalna imovina

Član 3.

Na računima grupe 00 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli, prema nazivima računa ove grupe.
Na računu 000 iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih običnih akcija u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa - zaduženjem ovog računa a u korist računa 310.
Uplata upisanih običnih akcija knjiži se na teret računa 241 u korist računa 000, za nominalnu vrednost upisanih običnih akcija, uz istovremeno knjiženje na teret računa 310, i u korist računa 300.
Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa akcija i njegove vrednosti knjiži se zaduženjem ovog računa u korist računa 499 - ako je razlika pozitivna. U slučaju da je negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa na teret računa 279. U momentu uplate knjiženje se vrši zaduženjem računa 499, odnosno odobrenjem računa 279 a u korist, odnosno na teret računa 320.
Kursne razlike po osnovu preračuna neuplaćenog upisanog kapitala u stranoj valuti knjiže se zaduženjem ovog računa u korist računa grupe 310. U slučaju da je kursna razlika negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa, a na teret računa grupe 310.
Na računu 001 iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih prioritetnih akcija u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa - zaduženjem ovog računa a u korist računa 311.
Uplata upisanih prioritetnih akcija knjiži se na teret računa 241 u korist računa 001 za nominalnu vrednost upisanih običnih akcija, uz istovremeno knjiženje na teret računa 311 i u korist računa 300.
Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa prioritetnih akcija i njegove vrednosti knjiži se zaduženjem ovog računa u korist računa 499 - ako je razlika pozitivna. U slučaju da je negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa na teret računa 279. U momentu uplate knjiženje se vrši zaduženjem računa 499, odnosno odobrenjem računa 279 a u korist, odnosno na teret računa 320.
Kursne razlike po osnovu preračuna neuplaćenog upisanog kapitala u stranoj valuti knjiže se zaduženjem ovog računa u korist računa grupe 311. U slučaju da je kursna razlika negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa, a na teret računa grupe 311.
Na računu 002 iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih udela u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa - zaduženjem ovog računa a u korist računa 312.
Uplata upisanih udela knjiži se na teret računa 241 u korist računa 002, za nominalnu vrednost upisanih udela, uz istovremeno knjiženje na teret računa 312, i u korist računa 301.
Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa udela i njegove vrednosti knjiži se na način opisan za račun 000.

Član 4.

Na računima grupe 01 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se ulaganja u određeno nemonetarno sredstvo bez fizičkog