Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog suda brojIUo-185/2011 ("Sl. glasnik RS", br. 56 od 5. juna 2012), utvrđuje se da odredba člana 3. stav 1. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske dužnosti ("Službeni glasnik RS", br. 35/11 i 90/11), u delu koji glasi: "uz saglasnost ministra pravde", nije u saglasnosti sa Ustavom.
----------------------------------------
Na osnovu člana 5. st. 1, 3, 4. i 5. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama ("Službeni glasnik RS", broj 101/10) i člana 13. alineja 28. Zakona o Visokom savetu sudstva ("Službeni glasnik RS", br. 116/08 i 101/10),
Visoki savet sudstva na sednici održanoj 23. maja 2011. godine donosi

PRAVILA

ZA PRIMENU ODLUKE O UTVRĐIVANjU KRITERIJUMA I MERILA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLjENOSTI I DOSTOJNOSTI I ZA POSTUPAK PREISPITIVANjA ODLUKA PRVOG SASTAVA VISOKOG SAVETA SUDSTVA O PRESTANKU SUDIJSKE DUŽNOSTI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 35 od 24. maja 2011, 90/11, 56/12)

DEO PRVI

UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilima utvrđuju se osnovna pravila i pretpostavke u postupku po prigovoru sudija kojima je prestala sudijska dužnost, preciziraju se kriterijumi i merila, uređuju se organizacija i rad komisije i propisuje postupak po prigovoru na odluku Visokog saveta sudstva (u daljem tekstu: Savet) o prestanku sudijske dužnosti sudija iz člana 101. stav 1. Zakona o sudijama ("Službeni glasnik RS", br. 116/08 i 104/09).

Član 2.

Cilj pravila je da se u postupku po prigovoru obezbedi jednako primena kriterijuma i merila i da se obezbedi primena evropskih standarda u tom postupku.

Član 3.

Odluka Saveta o broju sudija u sudovima ("Službeni glasnik RS", br. 43/09, 91/09 i 35/10) ne može predstavljati ograničenje Savetu da izabere podnosioca prigovora za sudiju, uz saglasnost ministra pravde.
U postupku preispitivanja:
- zadržava se pretpostavka da podnosilac prigovora ispunjava kriterijume dostojnosti, stručnosti i osposobljenosti iz člana 13. stav 1. Odluke o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudija i predsednika sudova (u daljem tekstu: Odluka o kriterijumima i merilima ("Službeni glasnik RS", br. 49/09);
- ne mogu se koristiti merila koja nisu propisana Odlukom o kriterijumima i merilima;
- podnosiocu prigovora obezbeđuje se da se obrati Savetu, javnost i neposrednost u postupku, pravo na obrazloženu odluku i žalbu Ustavnom sudu;
- Savet utvrđuje činjenice da podnosilac prigovora ne ispunjava neki od kriterijuma;
- Savet će razmatrati rezultate rada podnosioca prigovora na osnovu statističkih podataka koje je za njega prema Uputstvu popunio sud - obrazac T2, za 2006, 2007. i 2008. godinu.
- Za podnosioce prigovora koji u posmatranom periodu nisu vršili sudijsku dužnost duže od godinu dana razmatraće se rezultati rada u poslednje tri godine vršenja sudijske dužnosti, u skladu sa propisima koji su važili u vreme vršenja sudijske dužnosti, ili propisima kasnije donetim, ukoliko su oni povoljniji za njega;
- Savet može, na predlog komisije, usvojiti prigovor iako ročište za razgovor sa podnosiocem prigovora nije održano;
- Savet će na svojoj internet stranici postaviti rezultate rada svih sudija za 2006, 2007. i 2008. godinu.

DEO DRUGI

KRITERIJUMI

Dostojnost

Član 4.

Podnosilac prigovora je nedostojan,
- ako je pravnosnažno osuđen za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili za kažnjivo delo koje ga čini nedostojnim sudijske dužnosti;
- ako je, pre 16. decembra 2009. godine, u postupku pred Velikim personalnim većem Vrhovnog suda Srbije podnosiocu prigovora utvrđeno da je učestvovao u radnjama ili službama koje nisu u skladu sa vršenjem sudijske dužnosti, a ove aktivnosti ozbiljno ugrožavaju nepristrasnost i nezavisnost sudije;
- ako bi postupanje i ponašanje podnosioca prigovora opravdavalo pokretanje disciplinskog postupka i izricanje ozbiljne sankcije.
Da podnosilac prigovora ne ispunjava kriterijum dostojnosti utvrđuje se na osnovu
- odluke Velikog personalnog veća
- uvidom u spise krivičnog predmeta i razmatranjem razloga za optuženje
ili
- zvaničnih dokumenata pribavljenih od suda iz kojeg podnosilac prigovora potiče, neposredno višeg suda, drugog suda ili javnog tužilaštva, Nadzornog odbora Vrhovnog suda Srbije i Ministarstva pravde. Pritužba može da se uzme u obzir samo ukoliko su utvrđene činjenice i ukoliko je sudija obavešten o tome.

Stručnost

Član 5.

Podnosilac prigovora ispunjava kriterijum stručnosti ukoliko je u 2006, 2007. i 2008. godini imao manji procenat ukinutih odluka (broj ukinutih odluka u odnosu na broj razmatranih odluka za ceo posmatrani period), od
- proseka odeljenja suda u kome je vršio sudijsku dužnost, i
- minimuma uspešnosti vršenja sudijske dužnosti koja je propisana Merilima za ocenu minimuma uspešnosti, koja će se privremeno primenjivati do dana početka primene odredaba čl. 21 do 28 Zakona o uređenju sudova (u daljem tekstu: Merila za ocenu minimuma uspešnosti, ("Službeni glasnik RS", br. 80/05).
U sudovima u kojima nisu formirana odeljenja, a sudija je postupao u više materija, uzeće se prosek na nivou suda.

Osposobljenost

Član 6.

Podnosilac prigovora ispunjava kriterijum osposobljenosti ukoliko je u 2006, 2007. i 2008. godine ispunio orijentacionu normu koja je propisana Merilima za ocenu minimuma uspešnosti ili prosek odeljenja suda,
I, ukoliko u istom periodu nije imao gruba negativna odstupanja / kršenja u odnosu na najmanje jedan od sledećih merila:
- odluka izrađenih po isteku 30 dana nakon presuđenja u odnosu na prosek odeljenja suda u kojem je radio;
- odnos nerešenih starih predmeta (za šta je sudija odgovoran), u odnosu na ukupan broj predmeta u radu, u poređenju sa prosekom odeljenja suda i imajući u vidu priliv predmeta.
Savet će uzeti u obzir efektivno vreme koje je podnosilac prigovora proveo na radu u posmatranom periodu. Podnosiocu prigovora koji je postupao u više materija istovremeno tokom godine, rezultati rada prikazuju se kao zbir procenata ispunjenosti norme za svaku od materija u kojoj je postupao.
U sudovima u kojima nisu formirana odeljenja, a podnosilac prigovora je postupao u više materija, uzeće se prosek na nivou suda.

DEO TREĆI

ORGANIZACIJA I RAD KOMISIJA

Shodna primena drugih propisa

Član 7.

Na rad Komisije, ukoliko ovim Pravilima neka pitanja nisu posebno uređena, primeniće se Poslovnik Visokog saveta sudstva.

Sastav i zadatak Komisije

Član 8.

Komisija Visokog saveta sudstva sprovodi postupak utvrđivanja činjenica i razgovor sa podnosiocima prigovora.

Član 9.

Komisija ima tri člana, od kojih je jedan predsednik i jedan zamenik predsednika.
U sastav komisije ne ulaze članovi prvog sastava Saveta koji su učestvovali u donošenju osporenih odluka.

Član 10.

Komisija ima sekretara i zamenika sekretara, iz reda zaposlenih u Administrativnoj kancelariji.
Sekretara i zamenika određuje predsednik Saveta.
Sekretar pomaže predsedniku Komisije u pripremi materijala za sednicu i organizaciji sednice, pomaže izvestiocima u pripremi predmeta za sednicu, vodi evidenciju o kretanju predmeta, zapisnik sa sednice i obavlja i druge poslove po nalogu predsednika Komisije.

Predsednik Komisije

Član 11.

Predsednik Komisije rukovodi radom Komisije, predsedava sednicom, stara se o blagovremenom obaveštavanju javnosti i posmatrača o radu Komisije; stara se da se u postupku preispitivanja podnosiocu prigovora obezbede sva prava koja mu pripadaju po odredbama Zakona o sudijama i po ovim Pravilima; stara se o poštovanju reda na ročištu.
Predsednika Komisije, u slučaju njegove odsutnosti ili