Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 10. Odluke o osnivanju Garancijskog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine i člana 17. stav 1. tačka 2. Statuta Garancijskog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine, Upravni odbor Garancijskog fonda, na sednici održanoj 20. 02. 2004. godine doneo je

PRAVILA

POSLOVANjA GARANCIJSKOG FONDA

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 4 od 31. marta 2004; 2/05)

Član 1.

Ovim pravilima bliže se uređuju uslovi, način i postupak izdavanja garancija, garantni potencijal Garancijskog fonda, opšti maksimum garancija, proviziju koju naplaćuje Garancijski fond za izdate garancije, izveštavanje, praćenje i kontrola garantovanih kredita, mere koje preduzima Garancijski fond, kao i druga pitanja od značaja za rad Garancijskog fonda.

Član 2.

Garancijski fond obavlja poslove izdavanja garancija, na ime obezbeđenja dela kredita koje banke odobravaju individualnim poljoprivrednim proizvođačima, privatnim preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, u skladu sa Statutom, ovim pravilima i drugim opštim aktima Garancijskog fonda, a u okviru garantnog potencijala Garancijskog fonda.

Član 3.

Garantni potencijal garancijskog fonda se određuje godišnjim Programom rada Garancijskog fonda, u zavisnosti od uslova poslovanja i ocene opšteg rizika naplate kredita, kao i od raspoloživih finansijskih sredstava na računima, depozitima, kratkoročnim kreditnim plasmanima i u likvidnim hartijama od vrednosti u portfelju Garancijskog fonda.

Član 4.

Pojedinačne garancije Garancijskog fonda ne mogu se izdavati na iznos koji je viši od iznosa opšteg maksimuma garancije (koji uključuje glavnicu i srazmeran deo ugovorene kamate), utvrđeno godišnjim Programom rada Garancijskog fonda.
Opšti maksimum iz stava 1. ovog člana iskazuje se u dinarima.
Godišnjim Programom rada Garancijskog fonda se utvrđuje maksimalno učešće Garancijskog fonda u obezbeđenju dela kredita, kao relativni iznos (procenat) u odnosu na odobreni kredit.
Maksimalno učešće iz stava 3. ovog člana može se različito utvrditi u zavisnosti od kategorije korisnika garancije odnosno kredita.

Član 5.

Garancijski fond neće izdavati garancije za kredite koje banke odobre individualnim poljoprivrednim proizvođačima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima po kamatnoj stopi i uz proviziju za bankarske usluge koje su više od maksimalnim kamatnih stopa i provizije koje Garancijski fond utvrdi svojim godišnjim Programom rada.
Fond neće garantovati poslovnim bankama kredite u koje su uračunati i drugi troškovi osim kamatne stope i provizije.

Član 6.

Korisnici garancija Garantnog fonda su individualni poljoprivredni proizvođači, privatni preduzetnici i mala i srednja preduzeća, za obezbeđenje dela kredita koje im banke odobravaju.

Član 7.

Garancijski fond, u zavisnosti od raspoloživosti garantnog potencijala raspisuje konkurs za izdavanje garancija.
Javni konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži uslove koje korisnici garancija treba da ispune, kao i dokumentaciju i podatke koje su obavezni da podnesu uz prijavu.

Član 8.

Uz prijavu za odobrenje garancije korisnik garancije podnosi i sledeću dokumentaciju:
1. odluku o dodeli kredita poslovne banke,
2. poslovni plan sa dokumentacijom (predračun predmeta kreditiranja, overena fotokopija rešenja o upisu u registar, overena fotokopija ugovora o osnivanju i statut, overena fotokopija rešenja o razvrstavanju preduzeća po veličini, razne dozvole za rad i obavljanje delatnosti izdate od nadležnih organa - ako postoje, patenti, robne marke, izdavačka prava - ako postoje, izvod lista nepokretnosti ne stariji od 30 dana za nepokretnost koja je predmet hipoteke sa procenom vrednosti od strane