Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu Zakona o zadrugama ("Sl. list SFRJ", br. 3/90), Zakona o zadrugama ("Sl. glasnik SR Srbije", broj 57/89), Zaključaka prvog kongresa zadrugara Jugoslavije (8/9 novembra 90), Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", broj 76/92), Odluke Skupštine Saveza omladinskih i studentskih zadruga Jugoslavije (18. april 1991; 23. oktobra 1992. i Odluke Upravnog odbora Saveza o izmenama i dopunama Kodeksa,
Skupština Saveza omladinskih zadruga Srbije, na sednici održanoj 18. decembra 1992. godine, usvojila je

PRAVILA

(KODEKS) OMLADINSKOG I STUDENTSKOG ZADRUGARSTVA

(Objavljeno u "Sl. glasniku RS", br. 96/92, 41/93, 106/93 i 24/94)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Pravila (Kodeks) omladinskog i studentskog zadrugarstva (u daljem tekstu: Pravila), predstavljaju zbir moralnih i poslovnih pravila rada, poslovanja i organizovanja omladinskih i studentskih zadruga - članica Saveza (u daljem tekstu: Zadruga), uzimajući u obzir specifičnosti omladinskog zadrugarstva, njegovu tradiciju, ekonomsko-socijalnu, humanu i obrazovno-vaspitnu ulogu.

Član 2.

Pravila se donose u cilju dosledne primene Zakona o zadrugama i drugih zakona koji se odnose na omladinske zadruge, bližeg definisanja omladinskog zadrugarstva, reafirmacije izvornih principa omladinskog zadrugarstva, zaštite imena omladinska zadruga i čistote zadrugarstva i u cilju zaštite zadrugara i omladinskog zadrugarstva.

Član 3.

Pravila su nedeljiva. Primenjuju se celovito, dosledno i odnose se na sve zadruge koje su registrovane sa nazivom "omladinska", odnosno "studentska".

Član 4.

Pravila definišu omladinsku zadrugu i njihova potpuna primena predstavlja uslov za nošenje imena "omladinska" ili "studentska zadruga".
Omladinska zadruga koja nije organizovana ili ne posluje u skladu sa ovim pravilima ne može se smatrati omladinskom zadrugom u smislu ovih pravila i u smislu tradicije i suštine omladinskog zadrugarstva.

Član 5.

Samo zadruge koje su organizovane i posluju u skladu sa ovim Pravilima mogu biti članice Saveza omladinskih zadruga Srbije i koristiti se olakšicama u poslovanju koje utvrđuju Savez i nadležni državni organi.

II. CILj I NAČIN OSNIVANjA ZADRUGE

Član 6.

Omladinska ili studentska zadruga je specifičan oblik netržišnog i neprofitnog privređivanja stimulisan poreskim olakšicama, radi izvršenja ekonomske, socijalne i vaspitne uloge za studente, đake i nezaposlenu omladinu.
Zadruga svojim članovima obezbeđuje da stiču materijalna sredstva radom na povremeno-privremenim poslovima, stiču dopunska sredstva radi školovanja, zadovoljavanja intelektualnih, kulturnih i sportskih potreba, kao i radi obezbeđenja minimuma egzistencije onog dela mlade generacije koja ne može ta sredstva obezbediti na drugi način.

Član 7.

Organizovanjem u zadrugu mladi brže, efikasnije, jeftinije i povoljnije obezbeđuju povremeno-privremene poslove, obezbeđuju veću zaradu i sigurnost naplate, bolje uslove za rad kod poslodavca i u poslovnom prostoru zadruge, zaštitu na radu, uslove za društveni život, solidarnost i sl.

Član 8.

Stvaranje povoljnijih uslova za lični i zajednički standard zadrugara je osnovni cilj osnivanja i rada omladinske zadruge.

Član 9.

Zadruga se osniva u skladu sa Zakonom o zadrugama i ovim pravilima, a mogu je osnovati isključivo studenti, đaci i nezaposlena lica do 35 godina starosti.

Član 10.

Zadrugu ne mogu osnovati preduzeća, ustanove, agencije, penzioneri, zaposlena lica, vlasnici preduzeća, agencija i radnji, političke stranke, društvene i sportske organizacije i sl.

Član 11.

Omladinska zadruga ne može da bude deo druge zadruge, preduzeća ili drugog pravnog lica.

Član 12.

Osnivanje novih zadruga koordiniraće Savez i davati stručnu pomoć.
Ako u nekoj sredini postoji zadruga, nova zadruga se može osnovati ako njeno osnivanje obezbeđuje bolje uslove za zadrugare i ako je to u njihovom interesu i interesu zadrugarstva kao celine.

Član 13.

Zadruga mora obezbediti materijalne, organizacione i prostorne uslove radi postizanja ciljeva zadrugarstva.

Član 14.

Zadruga ne može biti posrednik za isplatu zarada i drugih novčanih primanja licima koja nisu članovi zadruge.

Član 15.

Zadruga se ne osniva i ne posluje u cilju sticanja dobiti.

Član 16.

Nijedno pravno ni fizičko lice, član zadruge niti zaposleni u zadruzi ne može učestvovati u osnivanju zadruge, radu i upravljanju zadrugom radi pribavljanja dobiti.
Osnivači zadruge imaju sva prava i obaveze kao članovi koji se naknadno učlane u zadrugu.

III. ČLANSTVO U ZADRUZI

Član 17.

Član zadruge može biti samo student, učenik i nezaposleno lice od 15 do 35 godina starosti.
U zadrugu se mogu učlaniti i nezaposlena lica starija od 35 godina, a najviše do 10% od ukupnog godišnjeg broja članova, u sledećim posebnim slučajevima:
- lica teškog socijalnog i materijalnog stanja, a na preporuku odgovarajuće socijalne ustanove,
- materijalno nezbrinute izbeglice uz preporuku Crvenog krsta ili drugog opštinskog organa za zbrinjavanje izbeglica,
- za rad na specifičnim poslovima u šumarstvu i poljoprivredi na zahtev poslodavca kada se određeni sezonski poslovi ne mogu blagovremeno i kvalitetno obaviti na drugi način.
Zadruge su dužne da člansku evidenciju urede tako da imaju potpun uvid u broj lica učlanjenih na osnovu ovog stava. Članska evidencija sa pratećim dokumentima vodi se posebno.
Članu Zadruge se izdaje članska karta. Sadržaj članske karte utvrđuje Savez.
Član Zadruge ne može biti lice stranog državljanstva, osim lica sa teritorije bivših jugoslovenskih republika.
Član Zadruge ne može biti zaposleno lice, penzioner, vlasnik preduzeća, agencije i radnji.
Na ime člana zadruge ne mogu se isplaćivati druga sredstva osim zarade ostvarene ličnim radom zadrugara.
Zadruga mora imati za svoje članove urednu i potpunu personalnu evidenciju. Za svakog člana vodi se članski karton. Članski karton je jedinstven i njegov sadržaj utvrđuje Savez.
Za učlanjene u zadrugu moraju se podneti odgovarajući dokazi o ispunjenju uslova za članstvo, (lična karta, indeks, đačka knjižica ili potvrda škole, radna knjižica ili potvrda o nezaposlenosti).

Član 18.

Za svakog člana vodi se (pojedinačna i zbirna) evidencija o ostvarenim i isplaćenim zaradama. Evidencija se vodi za kalendarsku godinu i sadrži i zaradu ostvarenu u drugoj zadruzi.

Član 19.

Savez vodi objedinjenu evidenciju članova zadruge u Republici. Savez ima prava revizije članstva u slučajevima kada zadruga učlani lice koje na to nema pravo ili se radi o članstvu u više zadruga.
Zadruga je dužna da Savezu redovno dostavlja podatke o novim članovima u roku i na način utvrđen u Savezu.
Članstvo u zadruzi obnavlja se za svaku godinu.
Visina i način uplate članarine utvrđuje se posebnim aktom Saveza jedinstveno za sve zadruge.
Svi članovi zadruge imaju ista prava i obaveze.
Za članove zadruge obezbeđuje se osiguranje za slučaj nesreće na poslu pod najpovoljnijim uslovima.

Član 20.

Isto lice ne može biti istovremeno član više zadruga.
Zadrugar i zadruga su odgovorni ukoliko sa davanjem netačnih podataka ili nesavesnim radom omoguće duplo članstvo i na taj način ugroze interes drugih zadrugara, izbegavaju plaćanje poreza ili neosnovano ostvaruju druge povoljnosti.
Zadruga je dužna da prilikom učlanjenja na indeksu, đačkoj i radnoj knjižici evidentira koja zadruga i za koju godinu je izvršila