Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 99. tačka 12. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, Savezna vlada donosi

POSLOVNIK

SAVEZNE VLADE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 41 od 27. jula 2001; 43/01)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim poslovnikom uređuju se organizacija, način rada i odlučivanja Savezne vlade.

Član 2.

Pitanja koja se odnose na način rada Savezne vlade, a koja nisu uređena ovim poslovnikom, mogu se urediti odlukom ili zaključkom Savezne vlade.

II. PREDSEDNIK SAVEZNE VLADE, POTPREDSEDNIK SAVEZNE VLADE I SAVEZNI MINISTRI

Član 3.

Predsednik Savezne vlade rukovodi radom Savezne vlade.
Predsednik Savezne vlade predstavlja Saveznu vladu u zemlji i inostranstvu.
Predsednik Savezne vlade može odrediti člana Savezne vlade da predstavlja Saveznu vladu u zemlji ili u određenim odnosima s inostranstvom.

Član 4.

Predsednika Savezne vlade, kad je odsutan ili sprečen, zamenjuje potpredsednik Savezne vlade.
Predsednik Savezne vlade može odrediti potpredsednika ili drugog člana Savezne vlade da ga zastupa u određenim poslovima i utvrditi obim tog zastupanja.

Član 5.

Ako predsednik Savezne vlade odluči da podnese ostavku ili da u Saveznoj skupštini postavi pitanje poverenja Saveznoj vladi, dužan je da na sednici upozna Saveznu vladu s tom odlukom.

Član 6.

Ako se u Saveznoj skupštini podnese predlog za glasanje o nepoverenju Saveznoj vladi, Savezna vlada na sednici utvrđuje stavove o podnesenom predlogu.

Član 7.

Predsednik Savezne vlade stara se o sprovođenju ovog poslovnika.

Član 8.

Potpredsednik Savezne vlade obavlja poslove u vezi sa usmeravanjem i usklađivanjem rada saveznih ministarstava i drugih saveznih organa i organizacija i obavlja druge poslove koje mu poveri predsednik Savezne vlade.
Potpredsednik Savezne vlade može istovremeno biti i savezni ministar koji rukovodi saveznim ministarstvom.

Član 9.

Potpredsednik Savezne vlade, na predlog predsednika Savezne vlade, ministara ili po sopstvenoj inicijativi, održava sastanke sa saveznim ministrima radi razmatranja pitanja od značaja za rad više saveznih ministarstava, kao i pitanja koja se odnose na koordinaciju rada pojedinih saveznih ministarstava.

Član 10.

Savezni ministar rukovodi radom saveznog ministarstva.
Savezni ministri sprovode politiku koju je utvrdila Savezna vlada samostalno i s ličnom odgovornošću.
U sprovođenju politike koju je utvrdila Savezna vlada, savezni ministri postupaju u skladu sa smernicama i uputstvima predsednika Savezne vlade.

Član 11.

Savezni ministar obaveštava predsednika Savezne vlade o merama koje su značajne za jedinstveno ostvarivanje politike i izvršavanje saveznih zakona u oblasti za koju je savezno ministarstvo obrazovano, odnosno o izvršavanju poslova koji su mu povereni.

Član 12.

Savezni ministri međusobno sarađuju u ostvarivanju politike koju utvrdi Savezna vlada i u pripremi predloga saveznih zakona, drugih propisa i opštih akata koje predlažu Saveznoj vladi, kao i o drugim pitanjima iz delokruga ministarstava kojima rukovode.
Savezna vlada je dužna da se izjasni o svakom predlogu člana Savezne vlade.
Savezni ministar može zahtevati konsultaciju s predsednikom, odnosno potpredsednikom Savezne vlade i pitanjima značajnim za obavljanje funkcije, odnosno poslova koji su mu povereni.

Član 13.

Delegacije preduzeća, drugih organizacija i građana, po pravilu, prima nadležni savezni ministar.
Ako je predmet razgovora iz delokruga više saveznih ministarstava, delegaciju će primiti potpredsednik Savezne vlade.
Delegaciju iz st. 1. i 2. ovog člana može primiti predsednik Savezne vlade kad oceni da je to neophodno ili kad nadležni savezni ministar, odnosno potpredsednik Savezne vlade predloži da tu delegaciju primi predsednik.

Član 14.

Pregovori s inostranim delegacijama u zemlji i inostranstvu vode se na osnovu predloga osnove koju utvrdi Savezna vlada.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, kad to razlozi hitnosti zahtevaju, pregovori se mogu voditi na osnovu uputstva koje daje predsednik Savezne vlade.

Član 15.

Posebnim aktom koji donosi Savezna vlada, na predlog Saveznog ministarstva za inostrane poslove uređuju se međunarodne posete odnosno susreti.

Član 16.

Član Savezne vlade daje izjave za javnost o poslovima koje obavlja, odnosno o pitanjima iz delokruga ministarstva kojim rukovodi.
Izjave iz stava 1. ovog člana koje član Savezne vlade daje za javnost moraju biti u saglasnosti s politikom koju je utvrdila Savezna vlada.

Član 17.

U slučaju odsustva iz sedišta Savezne vlade, član Savezne vlade o tome obaveštava predsednika Savezne vlade, a u slučaju odsustva dužeg od dva dana i u slučaju putovanja u inostranstvo, savezni ministar mora imati saglasnost predsednika Savezne vlade.
U slučajevima iz stava 1. ovog člana, član Savezne vlade saopštava generalnom sekretaru Savezne vlade adresu na koju je u toku njegovog odsustvovanja moguće s njim uspostaviti vezu.

III. GENERALNI SEKRETAR SAVEZNE VLADE

Član 18.

Savezna vlada ima generalnog sekretara.
Generalni sekretar Savezne vlade obavlja poslove pripremanja i organizovanja sednica Savezne vlade i druge poslove utvrđene ovim poslovnikom, kao i poslove koje mu poveri predsednik Savezne vlade u vezi s načinom rada Savezne vlade.
Generalni sekretar Savezne vlade je naredbodavac za izvršenje predračuna Savezne vlade.
Generalni sekretar Savezne vlade vrši nadzor nad radom službi Savezne vlade.

Član 19.

Generalni sekretar Savezne vlade ima pravo da na sednici Savezne vlade učestvuje u razmatranju pitanja koja se odnose na organizaciju i način rada Savezne vlade, odlučivanje o tome da li određeno pitanje spada u nadležnost Savezne vlade, ocenjivanje da li su predlozi pripremljeni u skladu s ovim poslovnikom, kao i na rad službi Savezne vlade.

Član 20.

Generalnog sekretara Savezne vlade, u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti, zamenjuje zamenik generalnog sekretara.

IV. RADNA TELA SAVEZNE VLADE

Član 21.

Savezna vlada obrazuje stalna radna tela, a može obrazovati i povremena radna tela.
Stalna radna tela su odbori i komisije.

Član 22.

Stalno radno telo Savezne vlade sačinjavaju predsednik, zamenik predsednika i dva člana.
Članovi stalnih radnih tela Savezne vlade imaju zamenike, koji ih zamenjuju u slučaju njihove odsutnosti ili sprečenosti, s istim pravima i dužnostima.
Predsednika i zamenika predsednika stalnog radnog tela imenuje Savezna vlada iz reda svojih članova, a članove stalnih radnih tela Savezne vlade i njihove zamenike može imenovati i iz reda saveznih funkcionera do ranga pomoćnika ministra, od jednakog broja predstavnika iz svake od republika članica.
Savezna vlada određuje predsednika stalnog radnog tela iz jedne republike članice, a njegovog zamenika iz druge republike članice.
Savezna vlada može odlučivati da u radu stalnog radnog tela Savezne vlade učestvuju, bez prava odlučivanja, određeni funkcioneri koje postavlja Savezna vlada.
Predsednika, zamenika predsednika, članove stalnih radnih tela Savezne vlade i njihove zamenike imenuje Savezna vlada na predlog predsednika Savezne vlade.

Član 23.

Stalna radna tela Savezne vlade su:
1) Odbor za državni i pravni sistem;
2) Odbor za privredu i