Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. tačka 9) Statuta Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 75/03 i 79/2003),
Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti, na sednici održanoj 20. decembra 2004. godine, doneo je

POSLOVNIK

O RADU UPRAVNOG ODBORA REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANjE SAMOSTALNIH DELATNOSTI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 4 od 18. januara 2005; 88/05, 53/07)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim poslovnikom uređuje se rad Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti (u daljem tekstu: Upravni odbor).

Član 2.

Upravni odbor radi i odlučuje na sednicama.
Upravni odbor punovažno radi i odlučuje ukoliko sednici prisustvuje najmanje dve trećine od ukupnog broja članova.
Smatra se da sednici prisustvuju i opravdano odsutni članovi Upravnog odbora sa kojima je, u vreme održavanja sednice, uspostavljen kontakt i omogućeno učešće u radu putem video linka.

Član 3.

Rad Upravnog odbora je javan.
Upravni odbor može odlučiti da njegova sednica ne bude javna.

Član 4.

Odredbe ovog poslovnika primenjuju se na članove Upravnog odbora i druga lica koja učestvuju u radu ili prisustvuju sednici.

II. KONSTITUISANjE UPRAVNOG ODBORA

Član 5.

Konstitutivnu sednicu Upravnog odbora saziva predsednik Upravnog odbora iz prethodnog saziva.
Na sednici Upravnog odbora iz stava 1. ovog člana vrši se potvrđivanje mandata članova, izbor predsednika i zamenika predsednika Upravnog odbora.

III. SAZIVANjE SEDNICE

Član 6.

Sednicu Upravnog odbora saziva predsednik.
Sazivanje sednice Upravnog odbora vrši predsednik, po sopstvenoj inicijativi, ili na predlog Nadzornog odbora fonda i direktora fonda.

Član 7.

Sednica Upravnog odbora saziva se pisanim pozivom koji sadrži mesto i vreme održavanja sednice, kao i predlog dnevnog reda.
Poziv kojim se saziva sednica Upravnog odbora uručuje se članovima Upravnog odbora i drugim pozvanim licima najmanje tri dana pre održavanja sednice, poštom, faksom ili elektronskom poštom.
Uz poziv iz stava 1. ovog člana, po pravilu, dostavljaju se materijali za predložene tačke dnevnog reda.
Izuzetno, predsednik može, u hitnim slučajevima, sazvati sednicu u roku kraćem od tri dana, a dnevni red predložiti na samoj sednici.

Član 8.

U hitnim slučajevima, kada je to od posebne važnosti i značaja za sprovođenje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, Upravni odbor može, bez neposrednog održavanja sednice, doneti odluku putem telefona, faksa, telegrafa ili elektronske pošte.
Rad i odlučivanje Upravnog odbora na način iz stava 1. ovog člana smatra se radom i odlučivanjem propisanim članom 2. stav 1. ovog poslovnika.

IV. PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA

Član 9.

Član Upravnog odbora ima pravo i dužnosti u skladu sa zakonom, Statutom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti i ovim poslovnikom.
Član Upravnog odbora ima prava i dužnost da odlučuje na sednicama Upravnog odbora i da učestvuje u radu i odlučivanju.
Član Upravnog odbora koji je sprečen da prisustvuje sednici dužan je da o tome blagovremeno obavesti predsednika Upravnog odbora.

Član 10.

Član Upravnog odbora ima pravo da podnosi predloge za donošenje i izmene opštih i drugih akata, da predlaže razmatranje određenih pitanja od značaja za sprovođenje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i da pokreće druga pitanja iz delokruga rada Upravnog odbora.

Član 11.

Član Upravnog odbora ima pravo da bude obavešten o svim pitanjima u vezi sa sprovođenjem zakona, realizacijom odluka i drugih akata i mera koje su od značaja za sprovođenje, unapređenje i razvoj sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

V. OTVARANjE SEDNICE, TOK NjENOG RADA I ODLUČIVANjE

Član 12.

Predsednik otvara sednicu, predsedava i utvrđuje da li prisustvuje dovoljan broj članova za punovažan rad i odlučivanje.
Predsednik Upravnog odbora konstatuje koji su članovi Upravnog odbora prisutni, a koji odsutni, kao i razloge njihove odsutnosti.
Ako predsednik utvrdi da na početku ili u toku sednice njoj ne prisustvuje broj članova Upravnog odbora propisan članom 2. stav 2. ovog