Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 40. Odluke o Pokrajinskom ombudsmanu ("Službeni list APV", broj: 23/02), Pokrajinski ombudsman donosi

POSLOVNIK

O RADU POKRAJINSKOG OMBUDSMANA

(Objavljen u "Sl. listu APV", br. 6 od 6. maja 2004)

Član 1.

Poslovnikom o radu Pokrajinskog ombudsmana (u daljem tekstu: Poslovnik), uređuje se način rada kao i druga pitanja od značaja za rad Pokrajinskog ombudsmana (u daljem tekstu: ombudsman).

Član 2.

Primenom Poslovnika osigurava se uredno i blagovremeno obavljanje poslova ombudsmana.

Član 3.

Ombudsman je u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti, samostalan i nezavisan, a obavlja ih u skladu sa ustavom, zakonom i drugim propisima, potvrđenim i objavljenim konvencijama i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima, i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.
Ombudsman se u svom radu drži načela pravičnosti i morala.

Član 4.

U slučajevima odsutnosti, ombudsmana zamenjuje jedan od njegovih zamenika koga on odredi.

Član 5.

Pečat ombudsmana je okrugao, prečnika 60 mm, na sredini je grb Republike Srbije, sa tekstom ispisanim u koncentričnim krugovima oko grba, u spoljašnjem krugu naziv Republika Srbija, ispod naziv Autonomna Pokrajina Vojvodina, ispod Pokrajinski ombudsman, ispod naziv Novi Sad, na srpskom jeziku ćiriličnim i latiničnim pismom, na mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku i pismu.

Član 6.

Radi razmatranja pitanja i zauzimanja stavova po određenim pitanjima iz okvira nadležnosti ombudsmana, obrazuje se Kolegijum ombudsmana (u daljem tekstu: Kolegijum)

Član 7.

Kolegijum čine: ombudsman, zamenici ombudsmana, i direktor stručne službe ombudsmana.
Sastanku Kolegijuma prisustvuje jedan saradnik iz stručne službe ombudsmana kao zapisničar, a po pozivu i drugi zaposleni u stručnoj službi ombudsmana. Zaposleni u stručnoj službi učestvuju u radu Kolegijuma bez prava glasa.
Sastancima Kolegijuma predsedava ombudsman, a u slučaju njegove odsutnosti član Kolegijuma koga odredi ombudsman.
Sastanci Kolegijuma održavaju se najamnje jednom mesečno, u datumu i vremenu koje odredi ombudsman.

Član 8.

Kolegijum utvrđuje predlog budžeta ombudsmana, predlog finansijskog plana i završnog računa ombudsmana, predlog Poslovnika, Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u stručnoj službi ombudsmana i drugih akata koje na osnovu Odluke i ovog Poslovnika donosi ombudsman.
Na Kolegijumu se utvrđuje plan rada za naredni mesec i okvirni raspored zaduženja, razmatraju predlozi dugoročnih planova aktivnosti i konkretnih projekata, i izveštaji o radu radi ocene ostvarenja plana rada od prethodnog sastanka Kolegijuma, kao i druga pitanja od značaja za koordinirano i efikasno delovanje ombudsmana.
Na Kolegijumu se, po potrebi, zauzimaju stavovi i utvrđuju zaključci povodom pojedinih opštih pitanja iz nadležnosti ombudsmana, a naročito povodom izveštaja koje ombudsman podnosi Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i povodom mišljenja i preporuka koje ombudsman podnosi Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine o predlozima propisa iz oblasti ljudskih prava.
Stavovi i zaključci mogu se usvajati samo na sastanku Kolegijuma kojem prisustvuje ombudsman ili član Kolegijuma kojeg je ombudsman odredio za predsedavajućeg, najmanje još tri člana Kolegijuma. Usvojenim se smatra predlog stava odnosno zaključka za koji se izjasnilo više od polovine od ukupnog broja članova Kolegijuma. Usvojene stavove i zaključke potpisuje ombudsman ili član Kolegijuma koga on odredi.
Na Kolegijumu se, u pojedinim slučajevima kada to složenost predmeta zahteva, mogu razmatrati i mišljenja, predlozi ili preporuke koje ombudsman sačinjava u pojedinačnim predmetima na osnovu čl. 33. st. 1. t. 2. Odluke o Pokrajinskom ombudsmanu.
Po odluci ombudsmana, sa sastanka Kolegijuma može biti izdato saopštenje za javnost o stavovima i zaključcima koje je Kolegijum usvojio povodom određenih pitanja.

Član 9.

Ombudsman radi na osnovu primljenih predstavki i neposrednim kontaktom sa strankama, kao i po sopstvenoj inicijativi.
Ukoliko ombudsman pokreće postupak po sopstvenoj inicijativi u nekom individualnom slučaju, lice čije je pravo povređeno mora dati saglasnsot za pokretanje postupka.

Član 10.

Ombudsman može neposredno primati stranke, po pravilu na dan i u vreme koje je unapred zakazano, ili za to odrediti jednog od svojih zamenika.
Izuzetno, stranku može primiti i zaposleni u stručnoj službi ombudsmana kojeg odredi ombudsman ili jedan od njegovih zamenika.
Radno vreme za prijem i kontakte sa strankama određuje ombudsman.

Član 11.

Ombudsman, u zavisnosti od potrebe, određuje koje druge vrste poslova obavljaju zamenici Pokrajinskog ombudsmana, odnosno koju drugu vrstu posla obavljaju zamenici ombudsmana pored onih već utvrđenih Odlukom o Pokrajinskom ombudsmanu.

Član 12.

Rad ombudsmana je javan.
Obaveštavanje javnosti o radu ombudsmana vrši se izdavanjem saopštenja za javnost, održavanjem konferencija za štampu, davanjem intervjua, objavljivanjem na internetu, i na drugi pogodan način.
O načinima obaveštavanja javnosti, i o licima ovlašćenim da