Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 21. Odluke o obavljanju poslova pravne zaštite imovinskih prava i interesa AP Vojvodine ("Sl. list APV", broj 10/04) Javni pravobranilac Vojvodine donosi

POSLOVNIK

O RADU POKRAJINSKOG JAVNOG PRAVOBRANILAŠTVA VOJVODINE

(Objavljen u "Sl. listu APV", broj 14 od 20. avgusta 2004, 1/12)

Opšte odredbe

Član 1.

Ovim Poslovnikom bliže se uređuju pravila o radu i unutrašnjem poslovanju Pokrajinskog javnog pravobranilaštva Vojvodine (u daljem tekstu: Pravobranilaštvo) radi obezbeđenja urednog, blagovremenog i jednoobraznog obavljanja poslova u Pravobranilaštvu.

Član 2.

O sprovođenju Poslovnika stara se Pravobranilac koji u vršenju nadzora nad primenom Poslovnika može dati bliža uputstva i objašnjenja.
Unutrašnje poslovanje obuhvata vršenje poslova uprave, poslova finansijske službe i vršenje administrativno-tehničkih i drugih opštih poslova u Pravobranilaštvu.

Član 3.

Poslovi u Pravobranilaštvu se obavljaju na osnovu rasporeda poslova i zadataka koji donosi Pravobranilac, po pravilu, za kalendarsku godinu.
Rasporedom poslova i zadataka određuje se i zamenik koji će zamenjivati Pravobranioca u njegovoj odsutnosti ili sprečenosti da vrši funkciju, kao i vrsta i obim poslova i radnih zadataka po izvršiocima.

Član 4.

Rad Pravobranilaštva dostupan je javnosti, u granicama i na način određen zakonom i ovim poslovnikom.
Obaveštenja predstavnicima sredstava javnog informisanja o radu Pravobranilaštva i zapažanjima u vezi sa zaštitom imovinskih prava i interesa Pokrajine i pokrajinskih organa daje Pravobranilac ili zamenik koga on ovlasti, vodeći računa o tačnosti podataka i interesu rada Pravobranilaštva.

Član 5.

Svi radnici zaposleni u Pravobranilaštvu su dužni da čuvaju službenu tajnu za koju su saznali na radu ili u vezi sa radom u Pravobranilaštvu.
Službenom tajnom se smatra sve ono što je zakonom ili drugim propisom određeno kao službena tajna, kao i podaci i dokumenti pojedinih državnih organa, drugih pokrajinskih organa i drugih organizacija koji su kao službena tajna utvrđeni opštim aktom tih organa i organizacija i kao takvi označeni.
Koji podaci predstavljaju službenu tajnu i oznaku stepena poverljivosti određuje Pravobranilac, s tim da se stepen tajnosti određen u drugom organu zadržava i u postupanju Pravobranilaštva.

Član 6.

Pravobranilaštvo je dužno da u svom radu obezbedi primenu načela ravnopravne upotrebe jezika i pisama naroda i nacionalnih zajednica u skladu sa Statutom Pokrajine i zakonom.

Član 7.

U cilju što uspešnijeg izvršavanja svojih zadataka Pravobranilaštvo sarađuje sa drugim pokrajinskim organima, kao i drugim državnim organima i organima lokalne samouprave.

Poslovi uprave u Pravobranilaštvu i način rada

Član 8.

U poslove uprave u Pravobranilaštvu spadaju poslovi kojima se obezbeđuju uslovi za pravilan rad i poslovanje Pravobranilaštva a naročito: rukovođenje Pravobranilaštvom i organizovanje rada u Pravobranilaštvu i utvrđivanje rasporeda poslova i zadataka, staranje da se poslovi i radni zadaci vrše uredno i blagovremeno, poslovi finansijske službe, staranje da se u vršenju administrativno-tehničkih poslova koriste celishodne metode i upotrebljavaju savremena tehnička sredstva, poslovi u vezi sa radnim odnosima zaposlenih u Pravobranilaštvu, poslovi statistike, nabavke inventara i kancelarijskog materijala, staranje o stručnom osposobljavanju i usavršavanju i drugi poslovi u oblasti unutrašnje organizacije i poslovanja u skladu sa zakonom i drugim opštim aktima.

Član 9.

Pravobranilac organizuje rad u Pravobranilaštvu, izdaje uputstva i naredbe u stvarima uprave Pravobranilaštva i preduzima druge mere u cilju blagovremenog i urednog izvršavanja poslova u skladu sa zakonom i drugim propisima i po rasporedu poslova i zadataka.
Poslovi uprave se vrše u skladu sa unutrašnjom organizacijom utvrđenom pravilnikom.
Nadzor nad radom uprave Pravobranilaštva vrši Pravobranilac.

Član 10.

Po potrebi, radi usklađivanja rada i razmatranja pravnih i drugih složenijih pitanja, održavaju se stručni sastanci kolegijuma.
Sastanke saziva i njihovim radom rukovodi Pravobranilac.

Član 11.

Materijali koji se dostavljaju Pravobranilaštvu na mišljenje, po pravilu, se razmatraju na kolegijumu Pravobranilaštva.

Član 12.

Izdanja zakona i drugih propisa, stručne knjige i časopisi, službeni listovi i druge publikacije koji su pribavljeni za potrebe Pravobranilaštva, čine stručnu biblioteku Pravobranilaštva.
O nabavci stručnih knjiga i časopisa i pretplati na službene listove, časopise i druge publikacije, odlučuje Pravobranilac, u okviru sredstava obezbeđenih budžetom Pokrajine.

Član 13.

Stručna biblioteka se čuva u prostorijama Pravobranilaštva u podesnim ormanima i njome rukuje radnik koji je za to određen rasporedom poslova.
O stručnoj biblioteci se vodi knjiga inventara u kojoj se hronološkim redom upisuju knjige i ostale publikacije. Na svaku knjigu i publikaciju stavlja se broj upisa u knjigu inventara i otisak pečata Pravobranilaštva.

Postupanje sa pismenima

Član 14.

Primanje svih podnesaka, spisa, telegrama, paketa i drugih pismena vrši se preko zajedničke službe pokrajinskih organa i u prijemnoj kancelariji Pravobranilaštva.

Član 15.

Radnik određen za primanje pismena u Pravobranilaštvu potvrdiće prijem pismena stavljanjem potpisa i otiska prijemnog štambilja na kopiju pismena.
Radnik koji prima pismena neposredno od stranke ne sme odbiti prijem pismena.
Ako pismeno sadrži formalni nedostatak radnik koji prima pismeno ukazaće stranci na nedostatak i objasniće kako da ga otkloni. Ako stranka i pored upozorenja, zahteva da se pismeno primi, radnik će ga primiti s tim što će na pismeno staviti zabelešku o upozorenju.
Ako Pravobranilaštvo nije nadležno za postupanje po pismenu, radnik koji prima pismeno upozoriće na to podnosioca i uputiće ga nadležnom organu.

Član 16.

Prijem pismena od suda i drugog organa i organizacije potvrđuje se stavljanjem čitkog datuma i potpisa u dostavnoj knjizi, na dostavnici, povratnici ili kopiji pismena čiji se original prima. Pored potpisa stavlja se i službeni pečat Pravobranilaštva.

Član 17.

Poštu primljenu u zatvorenim omotima otvara radnik određen za prijem pismena.
Poverljivu i strogo poverljivu poštu otvara Pravobranilac ili zamenik koji ga zamenjuje.
Prilikom otvaranja pošte treba paziti da se ne oštete pismena, da se prilozi raznih pismena ne pomešaju, da neko pismeno i prilog ne ostane u omotu i da se proveri da se brojevi napisani kao prilog slažu sa brojevima primljenih pismena i dr.

Član 18.

Na svaki novi primerak primljenog pismena stavlja se otisak prijemnog štambilja sa datumom prijema pismena. Otisak prijemnog štambilja stavlja se, po pravilu, na prvu stranu u gornji desni deo pismena, a ako tu nema mesta, otisak se stavlja na pogodno mesto prve stranice.

Član 19.

Pismena se raspoređuju po nalogu Pravobranioca ili zamenika koji ga zamenjuje.
Primljena pismena sređuju se prema oznaci odgovarajućeg upisnika.
Sva pismena se predaju u rad bez odlaganja.

Osnivanje predmeta i vođenje upisnika

Član 20.

Primljena i raspoređena pismena zavode se u odgovarajući upisnik i pod datumom kada su primljena, ako se pismenom osniva novi predmet. Pismeno kojim se osniva novi predmet dobija omot spisa i daje mu se oznaka predmeta.
Oznaka predmeta se sastoji od skraćenog naziva upisnika, rednog broja i poslednja dva broja godine u kojoj je primljeno pismeno zavedeno u upisnik.
Ako se u toku postupka nastavi vođenje predmeta pod oznakom drugog upisnika ili se izmeni oznaka istog upisnika i broj predmeta u istom upisniku, ranija oznaka na omotu se precrtava, a ispod nje stavlja nova.

Član 21.

Prilikom osnivanja predmeta upisničar uvodi u popis spisa prvo pismeno na osnovu kojeg je predmet osnovan i naznačava broj lista. Uvođenje drugih pismena u popis vrši se hronološkim redom.

Član 22.

Primljena i raspoređena pismena kojima se ne osniva novi predmet, nakon stavljanja oznake, ulažu se u predmete na koje se odnose.
Pismena se ulažu u predmet i spajaju redom kojim su uvedene u popis spisa.
Sređeni predmeti predaju se u rad, a predaja predmeta i vraćanje predmeta evidentira se u upisniku u rubrici za primedbe.

Član 23.

Otpremanje pismena radi dostavljanja vrši radnik određen rasporedom poslova. Pismena preuzeta za otpremanje, po pravilu, otpremaju se istog dana. Na primerku pismena koji ostaje u Pravobranilaštvu konstatuje se otpremanje, datum otpreme i potpis radnika koji vrši otpremanje.

Član 24.

Sve pošiljke koje se otpremaju preko pošte razvrstavaju se u dve grupe: obične i preporučene, s tim da se redom upisuju u dostavnu knjigu za poštu.

Član 25.

Vraćene dostavnice i povratnice po kojoj je dostava izvršena ulažu se odmah u predmet.

Član 26.

Pravobranilaštvo vodi upisnike i knjige propisane ovim poslovnikom, a po potrebi može voditi i druge pomoćne knjige.

Član 27.

Upisnik se sastoji iz potrebnog broja tabaka