Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Opšta sednica Vrhovnog suda Srbije, na osnovu člana 41. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS", br. 63/01, 42/02 i 27/03) i čl. 36-40. i 56-62. Zakona o sudijama ("Službeni glasnik RS", br. 63/01, 42/02 i 27/03), na sednici održanoj 16. aprila 2003. godine, donosi

POSLOVNIK

VELIKOG PERSONALNOG VEĆA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 41 od 18. aprila 2003; 80/05)

Član 1.

Veliko personalno veće (u daljem tekstu: Veće) čini devet sudija Vrhovnog suda Srbije.

Član 2.

U sastav Veća ulaze po tri sudije sa najdužim ukupnim sudijskim stažom iz Krivičnog, Građanskog i Upravnog odeljenja po redosledu koji se utvrđuje na sednici svakog odeljenja.
Ukoliko dvoje ili više sudija imaju istu dužinu sudijskog staža, redosled iz stava 1. ovog člana se među njima utvrđuje prema godinama starosti.
Sudija može, na sopstveni zahtev, biti oslobođen članstva u Veću u opravdanim slučajevima, o čemu odlučuje odgovarajuće odeljenje.

Član 3.

Mandat člana veća traje dve godine.
Ako članu veća mandat prestane pre vremena iz bilo kog razloga, imenuje se novi član Veća iz istog odeljenja do okončanja mandata njegovog prethodnika, po redosledu utvrđenom u prethodnom članu.
Sudija ne može biti ponovo član Veća sve dok u odeljenju ima sudija koje mogu biti članovi Veća, po redosledu utvrđenom u prethodnom članu.

Član 4.

Konstitutivnu sednicu Veća saziva i njome rukovodi najstariji član Veća, do izbora predsednika Veća.

Član 5.

Predsednika Veća biraju članovi Veća većinom glasova ukupnog broja članova Veća.

Član 6.

Predsednik Veća saziva sednicu Veća po svojoj inicijativi, na inicijativu najmanje tri člana Veća, ili na inicijativu predsednika Vrhovnog suda.

Član 7.

Predsednik i sekretar Veća staraju se o pripremi materijala za sednicu, a predsednik Veća predlaže dnevni red, predsedava sednici Veća i potpisuje pismene otpravke odluka.

Član 8.

U slučaju sprečenosti ili odsutnosti, predsednik Veća određuje člana Veća koji će ga zamenjivati dok ta sprečenost ili odsutnost traje.

Član 9.

Sednica Veća punovažno odlučuje ako prisustvuje najmanje dve trećine članova.
Odluka je punovažna ako je za nju glasala većina od ukupnog broja članova Veća.

Član 10.

U pojedinim slučajevima, član Veća može tražiti da bude izuzet od učešća u postupku, kad se isti vodi prema njegovom srodniku, ili zbog drugih opravdanih razloga, ukoliko bi zbog toga mogla da bude dovedena u sumnju njegova objektivnost i nepristrasnost.
O zahtevu iz stava 1. ovog člana odlučuje Veće i isti može da bude uvažen ili odbijen.
Ukoliko zahtev za izuzeće bude uvažen, na mesto člana Veća za taj slučaj stupa drugi sudija iz istog odeljenja izabran na način predviđen članom 11.
Protiv odluke Veća o zahtevu za izuzeće ne može se uložiti prigovor.

Član 11.

Kad Veće vodi postupak koji se tiče člana Veća, on se zamenjuje sudijom na način predviđen u članu 3. stav 2. ovog poslovnika.

Član 12.

Sudija prema kome se vodi postupak može tražiti izuzeće člana Veća, ako navede razloge zbog kojih kod njega postoji opravdana sumnja u njegovu objektivnost i nepristrasnost pri odlučivanju.
Odluku o zahtevu iz stava 1. ovog člana donosi Veće.
Ukoliko zahtev za izuzeće bude uvažen, na mesto člana Veća za taj slučaj stupa drugi sudija iz istog odeljenja izabran na način predviđen članom 11.
Protiv ove odluke Veća ne može se uložiti prigovor.

Član 13.

Postupak za razrešenje sudije pokreće predsednik suda, predsednik neposredno višeg suda, predsednik Vrhovnog suda Srbije i ministar nadležan za pravosuđe, a postupak u kome se utvrđuje postojanje razloga za razrešenje sudije zbog nesavesnog ili nestručnog vršenja sudijske dužnosti, može pokrenuti i Nadzorni odbor.
Ako u roku od 60 dana od dana pokretanja postupka Veće ne donese odluku o utvrđivanju razloga za razrešenje, odluku će doneti Opšta sednica u narednom roku od 30 dana, a članovima Veća, prestaje mandat.
Postupak za razrešenje sudije pokrenut je kada je Veću dostavljeno