Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 246. stav 1. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05 i 61/05),
Reprezentativni sindikat: Sindikat obrazovanja Srbije - Odbor delatnosti studentskog standarda Srbije i Vlada, zaključuju

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR

ZA ZAPOSLENE U USTANOVAMA STUDENTSKOG STANDARDA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 14 od 6. februara 2007, 7/10, 13/13)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom (u daljem tekstu: Ugovor) uređuju se prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih u ustanovama studentskog standarda (studentski restoran, studentski dom, studentski centar, studentska oporavilišta i odmarališta i studentski kulturni centar, odnosno dom kulture), kojima se sredstva za zarade obezbeđuju u budžetu Republike Srbije, postupak izmena i dopuna Ugovora, kao i međusobni odnosi učesnika Ugovora.

Član 2.

Ugovor se neposredno primenjuje u svim ustanovama studentskog standarda iz člana 1. Ugovora (u daljem tekstu: ustanove).
Kolektivnim ugovorom u ustanovi mogu se utvrditi i veća prava zaposlenih, od prava utvrđenih Ugovorom, kao i druga prava koja nisu utvrđena Ugovorom, u skladu sa zakonom.

Član 3.

Članove upravnog odbora ustanove iz reda zaposlenih predlaže reprezentativni sindikat.

II. RADNI ODNOSI

1. Zasnivanje radnog odnosa

Član 4.

Radni odnos zasniva se ugovorom o radu sa licem koje ispunjava uslove utvrđene zakonom i posebne uslove utvrđene opštim aktom ustanove, odnosno pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova.

Član 5.

Poslodavac je dužan da pri prijemu novozaposlenog u radni odnos pri podnošenju periodničnih izveštaja, o tome obavesti reprezentativni sindikat ustanove.

2. Obrazovanje, stručno osposobljavanje i usavršavanje

Član 6.

Pravo je i obaveza zaposlenog da se u toku radnog odnosa obrazuje, stručno osposobljava i usavršava za rad.
Troškovi obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja obezbeđuju se iz sredstava ustanove i drugih izvora, a na osnovu plana obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih u ustanovi, u skladu sa opštim aktom ustanove.

3. Radno vreme

Član 7.

Puno radno vreme zaposlenog iznosi 40 časova nedeljno.

4. Odmori i odsustva

4.1. Godišnji odmor

Član 8.

Zaposleni koriste godišnji odmor u skladu sa planom korišćenja godišnjih odmora u ustanovi.
Godišnji odmor se uvećava po osnovu navedenom u članu 9. Ugovora, što se definiše aktom ustanove.

Član 9.

Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu:
1. doprinosa na radu - do 2 radna dana;
2. uslova rada - do 2 radna dana;
3. radnog iskustva
- za svakih navršenih pet godina radnog iskustva - 1 radni dan;
4. obrazovanja i osposobljenosti za rad, i to:
- za visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije ili specijalističke strukovne studije) u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, počev od 10. septembra 2005. godine, ili na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine - četiri radna dana;
- za visoko obrazovanje na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno osnovne strukovne studije), studijama u trajanju od tri godine, više obrazovanje ili specijalističko obrazovanje nakon srednjeg obrazovanja - tri radna dana;
- za srednje obrazovanje u trajanju od četiri godine - dva radna dana;
- za osnovno obrazovanje, osposobljenost za rad u trajanju od jedne godine, obrazovanje za rad u trajanju od dve godine ili srednje obrazovanje u trajanju od tri godine - jedan radni dan;
5. drugih kriterijuma, i to:
- radniku invalidu, samohranom roditelju sa detetom do 18 godina života, roditelju sa dvoje ili više dece do 18 godina života, radniku koji u svom domaćinstvu izdržava dete koje ima smetnje u psihofizičkom razvoju, radniku mlađem od 18 godina, radniku sa preko 30 godina penzijskog staža ili sa preko 55 godina života i radnici sa preko 25 godina penzijskog staža ili sa preko 50 godina života - za 3 radna dana.
Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se po svim osnovama, s tim što se godišnji odmor ne može koristiti u trajanju dužem od 30 radnih dana.

4.2. Plaćeno odsustvo

Član 10.

Zaposleni ima pravo u toku kalendarske godine na odsustvo sa rada uz naknadu plate (plaćeno odsustvo) u ukupnom trajanju do 7 radnih dana u slučaju:
1. sklapanje braka - 7 radnih dana;
2. porođaj supruge - 5 radnih dana;
3. teže bolesti člana uže porodice - 5 radnih dana;
4. zaštite od otklanjanja štetnih posledica u domaćinstvu prouzrokovanih elementarnom nepogodom - 5 radnih dana;
5. selidbe sopstvenog domaćinstva na području istog mesta rada - 2 radna dana;
6. selidbe sopstvenog domaćinstva iz jednog u drugo mesto - 3 radna dana;
7. polaganje stručnog ili drugog ispita u zavisnosti koliko traje - do 5 radnih dana;
8. učestvovanje na sindikalnim susretima, seminarima, obrazovanju za sindikalne aktivnosti - do 7 radnih dana.
Pored prava na odsustvo iz stava 1. ovog člana zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo i u slučaju:
1. smrt člana uže porodice - 5 radnih dana;
2. dobrovoljnog davanja krvi, izuzimajući dan davanja krvi - 2 radna dana;
3. korišćenje organizovanog rekreativnog odmora u cilju prevencije radne invalidnosti - 7 radnih dana.

4.3. Neplaćeno odsustvo

Član 11.

Poslodavac može, na zahtev zaposlenog, da zaposlenom odobri neplaćeno odsustvo i u dužem trajanju kada to ne remeti proces rada, ali najduže dve godine u slučaju:
1. doškolovavanja,
2. izrade magistarskog rada,
3. izrade doktorske disertacije.
Zaposleni ima pravo na neplaćeno odsustvo iz stava 1. ovog člana i za lečenje člana uže porodice van mesta boravka ili u inostranstvu.
Za vreme odsustvovanja sa rada iz st. 1. i 2. ovog člana zaposlenom miruju prava i obaveze iz radnog odnosa, ako za pojedina prava i obaveze zakonom i opštim aktom nije drugačije određeno.

III. PLATE, NAKNADE PLATA I OSTALA PRIMANjA

Visina osnovice

Član 12.

Ugovorne strane u postupku pregovaranja dogovaraju visinu osnovice za obračun i isplatu plata koja se dogovara na određeno vreme, s tim što dogovoreni period ne može biti duži od dvanaest meseci, odnosno od budžetske godine.
Ugovorne strane u postupku pregovaranja iz stava 1. ovog člana razmatraju mogućnost i potrebu korekcije koeficijenata.
Osnovica za obračun plata iz stava 1. ovog člana dogovara se najkasnije do polovine meseca novembra tekuće godine za narednu godinu i to pre usvajanja budžeta Republike Srbije.

Član 13.

Ukoliko se u toku kalendarske godine bitno promene okolnosti i pretpostavke na osnovu kojih je utvrđena osnovica za obračun plata, ugovorne strane se mogu sporazumeti o promeni osnovice.
Inicijativu za pregovore podnosi reprezentativni sindikat.
Učesnici ovog ugovora se obavezuju da pregovore započnu u roku od deset dana od dana podnošenja inicijative, te da pregovori budu završeni u roku od narednih 30 dana.

Elementi za utvrđivanje plate

Član 14.

Plata se utvrđuje na osnovu osnovice za obračun plata, koeficijenata sa kojim se množi osnovica, dodataka na platu i obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plata u skladu sa zakonom.

Plata za obavljeni rad i vreme provedeno na radu

Član 15.

Plata se isplaćuje za obavljeni rad i vreme provedeno na radu.

Radni učinak

Član 16.

Radni učinak utvrđuje se na osnovu kvaliteta i obima obavljenog posla, kao i odnosa zaposlenog prema radnim obavezama, s tim da se plata zaposlenog po ovom osnovu može uvećati najviše do 30% i to iz sopstvenih prihoda koje ostvari ustanova, u skladu sa kolektivnim ugovorom u ustanovi.
Direktor je obavezan da mesečno utvrđuje prihode, rashode i vrši raspodelu sredstava iz prethodnog stava i da o tome obavezno obaveštava reprezentativni sindikat.

Dodatak na platu

Član 17.

Zaposleni ima pravo na dodatak na platu:
1. za rad na dan praznika koji je neradni dan - 110% od