Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 246. stav 2. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05),
Reprezentativno udruženje poslodavaca u ugostiteljsko-turističkoj delatnosti: Unija poslodavaca Srbije, koju po ovlašćenju predsednika Nebojše Atanackovića, br.KU-1.10-236/12 od 25. aprila 2012. godine zastupa Stevan Rodić, predsednik Upravnog odbora Sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma (u daljem tekstu: Unija poslodavaca Srbije) i reprezentativni sindikat: Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije (u daljem tekstu: reprezentativni sindikat) zaključuju

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR

ZA RADNO ANGAŽOVANjE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELjSTVU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 66 od 10. jula 2012, 64/13)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom utvrđuju se prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, odnosno radno angažovanje lica koja obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture: izvođenje narodne, zabavne, džez, pop i rok muzike, folklornih i drugih igračkih programa (ples), odnosno ostalih muzičkih, govornih i scenskih izvođenja kulturnih programa, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj delatnosti (u daljem tekstu: izvođač estradno-muzičkog programa) i poslodavca u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu (u daljem tekstu: poslodavac).
Poslodavcem, u smislu ovog posebnog kolektivnog ugovora, smatraju se domaća i strana pravna i fizička lica koja obavljaju delatnost ugostiteljstva i turizma.
Ovaj poseban kolektivni ugovor odnosi se na poslodavce u Republici Srbiji.

Član 2.

Ovaj poseban kolektivni ugovor odnosi se na izvođača iz člana 1. ovog kolektivnog ugovora koji obavlja estradno-muzičku delatnost, što dokazuje uverenjem ili potvrdom izdatom od strane udruženja ili organizacije čija je reprezentativnost utvrđena u skladu sa zakonom.

Član 3.

Ovaj poseban kolektivni ugovor neposredno se primenjuje.
Ugovorom o izvođačkom radu (delu) mogu se ugovarati veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova utvrđenih ovim posebnim kolektivnim ugovorom.

II. ANGAŽOVANjE IZVOĐAČA

Domaći izvođači

Član 4.

Izvođač može biti radno angažovan u estradno-muzičkom programu kod poslodavca i ostvarivati prava utvrđena ovim posebnim kolektivnim ugovorom, pod uslovom da ima uverenje-potvrdu iz člana 2. ovog ugovora, izdatih od nadležnih organizacija za tekuću godinu.
Izvođač je dužan da uverenje-potvrdu (kopiju) iz stava 1. ovog člana, dostavi poslodavcu, odnosno posredniku-agenciji (u daljem tekstu: posrednik), prilikom zaključenja Ugovora o izvođačkom radu-delu u koji se upisuje broj uverenja-potvrde i ista se prilaže uz Ugovor.
Izvođač je dužan da uverenje-potvrdu (kopiju) iz stava 1. ovog člana i Ugovor o radnom angažovanju stavi na uvid inspekcijskim službama i ovlašćenom predstavniku (kontroloru) reprezentativnog sindikata koji je zaključio ovaj posebni kolektivni ugovor.
Poslodavac je dužan da Sindikatu obezbedi pristup podacima i informacijama neophodnim za obavljanje sindikalnih aktivnosti, a posebno vezanih za primenu odredaba ovog posebnog kolektivnog ugovora (shodno članu 210. Zakona o radu.).
Posrednik (agencija) u radnom angažovanju estradno-muzičkih izvođača kod poslodavca, takođe ima obavezu, kao i poslodavac iz stava 4. ovog člana, ako neposredno isplaćuje honorar izvođaču.

Strani izvođači

Član 5.

Strani izvođač može biti angažovan u estradno-muzičkom programu kod domaćeg poslodavca u skladu sa odredbama ovog posebnog kolektivnog ugovora, pod uslovom da ima javnu ispravu o svom statusu izdatu od nadležne inostrane organizacije, koju je dužan da dostavi poslodavcu, odnosno posredniku (agenciji) i reprezentativnom sindikatu.
Strani izvođač može biti radno angažovan u estradno-muzičkom programu kod poslodavca u skladu sa zakonskim propisima koji, za strane izvođače, regulišu pitanje zasnivanja radnog odnosa i zaključivanja ugovora o radu, privremenih i povremenih poslova i ugovora o delu, odnosno u skladu sa posebnim opštim aktom koji zajednički donesu organi potpisnika ovog posebnog kolektivnog ugovora u skladu sa zakonskim propisima, koji će se objaviti u "Službenom glasniku RS".

III. UGOVARANjE CENE RADA - HONORARA

Član 6.

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom utvrđuje se minimum prava izvođača koja se moraju poštovati prilikom ugovaranja cene rada, odnosno honorara za izvođače estradno-muzičkih programa.

Cena rada - honorara za izvođače estradno-muzičkih programa

Član 7.

Cena rada za mesečno angažovanje izvođača estradno-muzičkih programa ugovara se u iznosu koji ne može biti niži od cene rada za koeficijent 1:
- za vokalnog umetnika;
- za instrumentalnog umetnika;
- za vokalnog izvođača;
- za instrumentalnog izvođača;
- za folklornog igrača i igrača modernih igara;
- za voditelja i voditelja u diskoteci (di-džeja);
- za ostale itvođače kulturnih programa;
- za stručnjaka u kulturi koji obavlja