Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA REDAKCIJE:
Odredba člana 284. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005) glasi:
Odredbe kolektivnog ugovora koji je na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona, a koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom, ostaju na snazi do zaključivanja kolektivnog ugovora u skladu sa ovim zakonom.
Odredbe opšteg i posebnih kolektivnih ugovora zaključenih pre 21. decembra 2001. godine, a koje su na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona i koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom ostaju na snazi do zakljucivanja kolektivnih ugovora u skladu sa ovim zakonom, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
-----------------------------
Na osnovu Zakona o kolektivnim ugovorima ("Sl. glasnik SRS", br. 6/90 i 42/91), člana 2. Opšteg kolektivnog ugovora ("Sl. glasnik RS", broj 18/90),
Republički odbor sindikata radnika državne uprave, pravosuđa i društvenih organizacija Srbije i društvene organizacije i udruženja građana Srbije, zaključuju

POSEBAN

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U DRUŠTVENIM ORGANIZACIJAMA I UDRUŽENjIMA GRAĐANA U REPUBLICI SRBIJI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 69 od 28. septembra 1992; 23/95, 27/95 i 6/97)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim kolektivnim ugovorom uređuju se prava i dužnosti u društvenim organizacijama i udruženjima građana Republike Srbije, način ostvarivanja prava zaposlenih u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom, kao i prava i obaveze organizacije (u daljem tekstu: poslodavca) prema zaposlenima.

Član 2.

Ovim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih radnika i poslodavca iz oblasti rada i radnih odnosa, kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora.

Član 3.

Ovim kolektivnim ugovorom utvrđuje se način, postupak i slučajevi kada se može tražiti izmena, uslovi i rokovi i način otkazivanja Kolektivnog ugovora.

II. RADNI ODNOS

1. Zasnivanje radnog odnosa

Član 4.

Radni odnos se zasniva dobrovoljno radi obavljanja određenih poslova i ostvarivanja ličnog dohotka (zarade i drugih prava koja se stiču na radu i po osnovu rada).
Ovlašćeno lice poslodavca odlučuje o potrebi zasnivanja radnog odnosa, i slobodno radno mesto kao i uslove na tom radnom mestu prijavljuje organizaciji obaveznog socijalnog osiguranja nadležnoj za poslove zapošljavanja, koja je dužna da ga u roku od pet dana od dana prijema prijave, javno oglasi u sredstvima javnog informisanja, odnosno javno oglašavanje se ne vrši u slučajevima predviđenim zakonom.

Član 5.

U organizaciji radni odnos se zasniva nakon što poslodavac utvrdi da radnik ispunjava opšte i posebne uslove za zasnivanje radnog odnosa.

Član 6.

Odluku o izboru između prijavljenih kandidata donosi ovlašćeno lice poslodavca koje je dužno da, u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na oglas, obavesti učesnike oglasa o rezultatima izbora. Ovlašćeno lice poslodavca je dužno da, sa licem koje zasniva radni odnos, zaključi ugovor o radu u pisanom obliku.
Radnik ostvaruje prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa od dana početka rada.

Član 7.

Ovlašćeno lice poslodavca zasniva radni odnos sa radnicima zaključivanjem ugovora o radu.
Ovlašćeno lice poslodavca zasniva radni odnos, na osnovu odluke o izboru, ugovorom o radu, koji zaključuju organ koji ga bira, odnosno postavlja i ovlašćeno lice poslodavca.

Član 8.

Opštim aktom poslodavca utvrđuju se radna mesta za koja je, kao poseban uslov za rad, predviđena prethodna provera radnih sposobnosti kandidata. Prethodnu proveru radnih sposobnosti kandidata vrši posebna komisija, sastavljena od lica koja imaju najmanje isti stepen stručne spreme određene vrste zanimanja, kao i lice čije se sposobnosti proveravaju i koji ne moraju biti u radnom odnosu kod poslodavca.

Član 9.

Poslodavac može zaključiti ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova zbog kojih se ne zasniva radni odnos.

2. Prava, obaveze i odgovornosti radnika organizacije

Član 10.

Radnik je dužan da:
- obavlja savesno i na vreme zadatke i poslove na radnom mestu za koje je zasnovao radni odnos, odnosno na koje ga poslodavac rasporedi u skladu sa zakonom ovim kolektivnim ugovorom,
- ekonomski celishodno i odgovorno koristi poverena sredstva.

Član 11.

Poslodavac je dužan da u organizovanju rada primeni zakon i druge propise o delatnosti koju obavlja i odredbe ovog kolektivnog ugovora, a posebno u oblasti prava:
- na zdravstvenu zaštitu radnika, prava u slučaju bolesti, gubitka radne sposobnosti ili njenog smanjenja i drugo,
- na penzijsko osiguranje,
- zaštite žena - radnica,
- zaštite invalida - radnika,
- raspoređivanju radnika na druge poslove i radne zadatke,
- obrazovanje i usavršavanje radnika,
- propisa o odmorima i odsustva sa posla,
- sindikalna prava i druga prava utvrđena zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 12.

Poslodavac donosi odluke koje se odnose na raspoređivanje radnika od zasnivanja do prestanka radnog odnosa, u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 13.

Rešavanje tehnološkog i drugog viška radnika vrši se u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

3. Osnovna cena rada, zarade i druge naknade zaposlenih

Član 14.

Zarade radnika u društvenim organizacijama i udruženjima građana prate rast zarada u Republici.
Najnižu cenu rada čini prosečna zarada po zaposlenom, isplaćena za prethodni mesec u Republici, prema zvaničnim podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, s tim što se tako utvrđena cena može umanjiti najviše do 40%.
Najniža cena rada utvrđuje se prema zvaničnim statističkim pokazateljima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Član 15.

Osnovna cena rada utvrđuje se tako što se najniža cena rada za najjednostavniji rad, utvrđena ovim ugovorom, pomnoži sa sledećim koeficijentom, po grupama zadataka i poslova:

---------------------------------------------------------------------------
Grupa Zahteva se stručnost tipična radna mesta Koeficijent
zadataka
i poslova
---------------------------------------------------------------------------
1 2 3
---------------------------------------------------------------------------
INe zahteva se stručnost
- nekvalifikovani radnik 1,20
- fizički radnik 1,20
IIZahteva se stručna osposobljenost u trajanju od 6 meseci (Istepen)
- spremačica, kurir servirka, pomoćni radnik u kuhinji,
- vešerka i telefonista 1,30
- čuvar objekta, pomoćni ložač, radnik na umnožavanju
materijala i radnik u magacinu 1,40
IIIZahteva se stručna osposobljenost od preko 6 meseci do
2 godine (IIstepen)
- radnik na prijemu i ekspediciji pošte, pomoćni kuvar 1,60
- daktilograf 1,70
IVZahteva se stručnost koja se stiče srednjim obrazovanjem
u trajanju 2-3 godine (KV radnikIIIstepen)
- ekonom, nabavljač, domar 1,85
- KV vozač-mehaničar, ložač, kuvar,