Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA REDAKCIJE:
Odredba člana 284. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005) glasi:
Odredbe kolektivnog ugovora koji je na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona, a koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom, ostaju na snazi do zaključivanja kolektivnog ugovora u skladu sa ovim zakonom.
Odredbe opšteg i posebnih kolektivnih ugovora zaključenih pre 21. decembra 2001. godine, a koje su na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona i koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom ostaju na snazi do zakljucivanja kolektivnih ugovora u skladu sa ovim zakonom, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
-----------------------------
Na osnovu člana 123. stav 2. tačka 1. Zakona o radnim odnosima ("Službeni glasnik RS", broj 55/96) i člana 3. Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni glasnik RS", broj 22/97),
Sindikat radnika luka i pristaništa Srbije i Pododbor luka i pristaništa Privredne komore Srbije, zaključuju

POSEBAN

(GRANSKI) KOLEKTIVNI UGOVOR ZA LUKE I PRISTANIŠTA REPUBLIKE SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 7 od 20. marta 1998. godine; 37/98, 52/99, 16/2000, 44/2000, 16/01, 30/01, 49/01, 64/01)

I. CILj I PODRUČJE VAŽENjA

Član 1.

Cilj ovog ugovora je da uredi pitanja iz oblasti:
- zasnivanja i prestanka radnog odnosa i ostalih prava iz ove oblasti,
- radnog vremena, odmora i odsustava,
- zaštite radnika u procesu rada, uslovi rada i osiguranje radnika,
- zarada, naknada i ostalih primanja,
- uslova za rad sindikata,
- učešća radnika u upravljanju preduzećem,
- rešavanja sporova po svim osnovama rada radnika, uvažavajući pozitivna zakonska rešenja, Opšti kolektivni ugovor, a prevashodno interese radnika i poslodavaca luka i pristaništa Srbije.

Član 2.

Područje važenja posebnog kolektivnog ugovora je:
Prostorno - za područje Republike Srbije,
Strukovno - za sva preduzeća koja pripadaju grani luka i pristaništa, robno transportnih centara, i slobodnih i carinskih zona u okviru luka i pristaništa:
- skladišta i stovarišta (63120),
- usluge u rečnom i jezerskom saobraćaju (63222),
- pretovar tereta (63110),
- vađenje šljunka i peska (14210),
- aktivnosti u vezi sa staničnim objektima i parkiralištima, rukovanje teretom, skladištenje i dr. (sektor 3 saobraćaj, skladištenje i veze),
- i za druge delatnosti koje su povezane sa navedenom granom ("Službeni list SRJ", broj 31/96).
Lično - za sve radnike zaposlene u preduzećima luka i pristaništa Srbije osim za direktora a od primene se mogu izuzeti i lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima uz njihovu saglasnost.

II. UGOVORNE STRANE - OVLAŠĆENI POTPISNICI

Član 3.

Ugovorne strane ovog kolektivnog ugovora su:
1. Sindikat radnika luka i pristaništa Srbije u ime radnika organizovanih u sindikalne organizacije u preduzećima luka i pristaništa, a shodno odredbama Statuta Sindikata radnika luka i pristaništa Srbije ovlašćeni potpisnik Ugovora je predsednik Sindikata radnika luka i pristaništa Srbije.
2. Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije pri Privrednoj komori Srbije, a shodno odlukama Udruženja ovlašćeni potpisnik ugovora je predsednik Grupacije za luke i pristaništa Privredne komore Srbije.

III. ODREDBE NEPOSREDNE PRIMENE

Član 4.

1. Ovaj kolektivni ugovor se neposredno primenjuje, osim odredaba za čiju je primenu neophodno bliže uređivanje u pojedinačnom kolektivnom ugovoru.
2. Pojedinačnim kolektivnim ugovorom mogu se, po pitanjima koja su uređena ovim kolektivnim ugovorom, utvrditi rešenja koja su povoljnija za radnike, kao i rešenja po pitanjima koja nisu predmet ovog kolektivnog ugovora, ako to nije u suprotnosti sa zakonom.
3. Za sve neregulisane odnose u ovom kolektivnom ugovoru primenjuju se zakonski propisi i odredbe Opšteg kolektivnog ugovora.

IV. RADNI ODNOSI

1. Zasnivanje radnog odnosa

Član 5.

Odluku o zasnivanju radnog odnosa donosi direktor, odnosno drugi nadležni organ, u skladu sa odredbama pojedinačnog kolektivnog ugovora.

Član 6.

Poslodavac je dužan da sa licem koje zasniva radni odnos zaključi ugovor o radu pre stupanja na rad i da ga prijavi organizaciji obaveznog socijalnog osiguranja u skladu sa zakonom.

Član 7.

Poslodavac može, ako se radni odnos zasniva bez javnog oglašavanja, preuzeti zaposlenog uz njegovu saglasnost od drugog poslodavca, na osnovu sporazuma o preuzimanju, u sledećim slučajevima:
- kada se radi o radniku posebne stručnosti, odnosno znanja i iskustva stečenog radom, neophodnog poslodavcu;
- ako je za radom radnika prestala potreba kod drugog poslodavca, a postoji potreba da se sa tim radnikom zasnuje radni odnos i
- ako se određeno radno mesto ne može popuniti oglasom, odnosno konkursom.

Član 8.

Aktom o sistematizaciji radnih mesta poslodavac može utvrditi probni rad kao poseban uslov za rad na određenom radnom mestu, koji ne može biti duži od tri meseca.

Član 9.

Ako poslodavac u roku od dvanaest meseci od dana utvrđivanja prestanka potrebe za radom zaposlenih, vrši prijem novih lica u radni odnos, dužan je da o prijemu obavesti zaposlene za čijim radom je prestala potreba.
U slučaju iz stava 1. ovog člana, ako zaposleni za čijim radom je prestala potreba ispunjavaju uslove oglasa, imaju prednost za zasnivanje radnog odnosa, u skladu sa pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

2. Raspoređivanje zaposlenih

Član 10.

Raspoređivanje zaposlenog vrši se u skladu sa zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom i pojedinačnim kolektivnim ugovorom, odnosno drugim opštim aktom poslodavca.

Član 11.

Zaposleni može biti raspoređen u toku rada na svako radno mesto ako su ispunjeni uslovi predviđeni zakonom.

Član 12.

Raspoređivanje zaposlenih u toku rada na radno mesto koje odgovara stepenu i vrsti njegove stručne spreme, znanju i sposobnostima može se vršiti, pored ostalih slučajeva, i u slučajevima:
- kad dođe do promene u organizaciji i tehnologiji rada;
- kad prestane potreba za radom zaposlenog na određenom radnom mestu;
- kad se trajnije smanji obim posla kod poslodavca;
- kad se otvore nova radna mesta u procesu rada;
- kad zaposleni to zahteva, ako se time zadovoljavaju potrebe procesa rada;
- radi potpunijeg korišćenja radne sposobnosti zaposlenog,
- radi zamene odsutnog zaposlenog i
- u drugim slučajevima predviđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 13.

Ako je delatnost poslodavca takve prirode da se rad obavlja u mestima van sedišta poslodavca, odnosno njegovog organizacionog dela, raspoređivanje se mora urediti pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 14.

Poslodavac ne može rasporediti iz jednog mesta u drugo sledeće zaposlene:
- zaposlenu sa preko 30 i zaposlenog sa preko 35 godina radnog staža;
- zaposlenu za vreme trudnoće;
- zaposlenog samohranog roditelja koji ima dete predškolskog uzrasta;
- zaposlenog kod koga je utvrđena invalidnostIIkategorije;
- i u drugim slučajevima predviđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 15.

U slučaju raspoređivanja zaposlenog sa navršenih 30 godina radnog staža, odnosno zaposlene sa 25 godina radnog staža na drugo radno mesto, zaposleni ima pravo da zadrži cenu rada sa prethodnog radnog mesta (ako je to za zaposlenog povoljnije) do sticanja prvog uslova za penzionisanje.
Zaposleni stiče pravo iz stava 1. ovog člana ako je radio najmanje tri godine na prethodnom radnom mestu.

Član 16.

Odluka o raspoređivanju mora sadržati obrazloženje u kome će se navesti činjenice koje čine osnovanim raspoređivanje zaposlenog.

Član 17.

Komisija koja ocenjuje znanje i sposobnost zaposlenog, odnosno rezultate njegovog rada, dužna je da izveštaj o svom radu dostavi direktoru, odnosno zaposlenom sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima, u roku od 15 dana od dana njenog obrazovanja.
Komisija iz stava 1. ovog člana utvrđuje činjenično stanje na osnovu dokumentacije i neposrednog uvida u rad zaposlenog. Ako je zaposleni na bolovanju, rok iz stava 1. ovog člana počinje teći od dana kada je zaposleni počeo s radom.
Nalaz iz stava 1. ovog člana se dostavlja zajedno sa izjavom zaposlenog i mišljenjem sindikata.
Komisiju imenuje direktor u skladu sa zakonom i pojedinačnim