Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA REDAKCIJE:
Odredba člana 284. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005) glasi:
Odredbe kolektivnog ugovora koji je na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona, a koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom, ostaju na snazi do zaključivanja kolektivnog ugovora u skladu sa ovim zakonom.
Odredbe opšteg i posebnih kolektivnih ugovora zaključenih pre 21. decembra 2001. godine, a koje su na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona i koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom ostaju na snazi do zakljucivanja kolektivnih ugovora u skladu sa ovim zakonom, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
-----------------------------
Na osnovu člana 123. stav 2. Zakona o radnim odnosima ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 55/96),
Sindikat radnika građevinarstva i IGM-a i Odbor za građevinarstvo, IGM i stambenu privredu u Privrednoj komori Srbije zaključili su

POSEBAN

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA GRAĐEVINARSTVO SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 1 od 19. januara 1998; 25/2000, 55/2000, 16/01, 30/01, 47/01, 71/01)

(U prilogu na kraju teksta su dati aneksi)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Odredbe ovog kolektivnog ugovora primenjuju se na sve poslodavce i njihove zaposlene na teritoriji Republike Srbije, razvrstane u delatnosti: građevinarstvo (45110; 45120; 45210; 45220; 45230; 45240; 45250; 45310; 45320; 45330; 45340; 45410; 45420; 45430; 45440; 45450; 45500); delatnosti industrije građevinskog materijala (14110; 14120; 14130; 14210; 14220; 26300; 26400; 26510; 26520; 26530; 26610; 26620; 26630; 26640; 26650; 26660; 26700; 28110; 28120); delatnost projektovanja građevinskih i drugih objekata (74202); delatnost inženjeringa (74203); i delatnost ostale inženjerske arhitektonske aktivnosti i tehničke usluge (74204), ("Sl. list SRJ", broj 31/96).
Poslodavcem u smislu ovog kolektivnog ugovora smatraju se preduzeća i druge organizacije, domaća i strana fizička i pravna lica koja zapošljavaju radnike, kao i njihovi delovi koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, koji su registrovani u delatnostima strukovnog područja važenja ovog kolektivnog ugovora.

Član 2.

Ovaj kolektivni ugovor se neposredno primenjuje, izuzev odredaba za čiju primenu je neophodno potpunije uređivanje u pojedinačnom kolektivnom ugovoru.
Pojedinačnim kolektivnim ugovorom mogu se utvrditi veća prava od prava utvrđenih ovim kolektivnim ugovorom, kao i druga prava koja nisu utvrđena ovim kolektivnim ugovorom, ako to nije u suprotnosti sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 3.

Prava radnika utvrđena Opštim kolektivnim ugovorom i ovim ugovorom ne mogu se umanjiti odredbama pojedinačnog kolektivnog ugovora, odnosno opštim aktom poslodavca ili ugovorom o radu, niti uvođenjem novih obaveza kojima se ta prava mogu ograničiti.
Ako pojedinačni kolektivni ugovor, ugovor o radu ili opšti akt poslodavca takve odredbe sadrži, one su ništave, a primenjuju se odgovarajuće odredbe iz zakona, Opšteg kolektivnog ugovora i ovog ugovora.

II. RADNI ODNOSI

1. Zasnivanje radnog odnosa

Član 4.

Radni odnos se zasniva na način i po postupku predviđenim zakonom.
Odluku o izboru između prijavljenih kandidata donosi direktor.

Član 5.

Radni odnos može se zasnovati putem preuzimanja u sledećim slučajevima:
- deficitarnih kadrova;
- kada se radi o zaposlenom posebne stručnosti, odnosno znanja i iskustva stečenog radom, neophodnog poslodavcu;
- ako je za radom zaposlenog prestala potreba kod drugog poslodavca, a postoji potreba da se sa takvim radnikom zasnuje radni odnos;
- ako se određeno radno mesto ne može popuniti javnim oglašavanjem;
- ako dođe do organizacionih promena;
- i u drugim slučajevima predviđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 6.

Poslodavac je dužan da sindikat - učesnika pojedinačnog kolektivnog ugovora, na njegov zahtev informiše o licima sa kojima je zasnovao radni odnos, kao i da predstavniku sindikata omogući uvid u zaključene ugovore o radu i akte na osnovu kojih se angažuju lica za rad van radnog odnosa.

2. Raspoređivanje zaposlenih

Član 7.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom bliže se utvrđuju slučajevi potrebe procesa i organizacije rada zbog kojih zaposleni može biti raspoređen na radno mesto koje odgovara stepenu i vrsti njegove stručne spreme, znanju i sposobnostima.

Član 8.

Poslodavac ne može rasporediti iz jednog u drugo mesto sledeće zaposlene:
- radnicu za vreme trudnoće,
- radnicu sa detetom predškolskog uzrasta,
- radnika kod koga je utvrđena invalidnost druge kategorije,
- u drugim slučajevima utvrđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom,
- samohranog roditelja koji ima dete predškolskog uzrasta.

Član 9.

Kad neposredni rukovodilac oceni da zaposleni nema potrebna znanja i sposobnosti ili ne ostvaruje predviđene rezultate rada u periodu od najmanje tri meseca uzastopno, može da predloži direktoru da pokrene postupak za proveru znanja i sposobnosti zaposlenog, odnosno za utvrđivanje rezultata njegovog rada.
Po prijemu predloga iz stava 1. ovog člana direktor je dužan da obrazuje posebnu komisiju za proveru znanja i sposobnosti zaposlenog, u čiji sastav ulaze dva predstavnika poslodavca i dva organizacije sindikata koja je učesnik pojedinačnog, odnosno posebnog kolektivnog ugovora.
Članovi posebne komisije iz stava 2. ovog člana moraju imati najmanje isti stepen stručne spreme određene vrste zanimanja koju ima zaposleni.
Ako posebna komisija iz stava 2. ovog člana utvrdi da zaposleni nema potrebna znanja i sposobnosti ili ne ostvaruje predviđene rezultate rada na određenom radnom mestu, zaposleni se raspoređuje na drugo radno mesto iste ili niže stručne spreme, ako takvo radno mesto postoji.
Po prigovoru zaposlenog ne može se odlučiti na osnovu mišljenja komisije iz stava 2. ovog člana.

Član 10.

Komisija koja ocenjuje znanje i sposobnost zaposlenog, odnosno rezultate njegovog rada, dužna je da izveštaj o svom radu dostavi direktoru, odnosno zaposlenom sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima u roku od 15 dana od dana njenog obrazovanja.
Komisija iz stava 1. ovog člana utvrđuje činjenično stanje na osnovu dokumentacije koja upućuje na kvalitet i rezultate rada zaposlenog i na osnovu neposrednog uvida u rad zaposlenog. Ako je zaposleni na bolovanju rok iz stava 1. ovog člana počinje teći od dana kada je zaposleni počeo sa radom.
Nalaz iz stava 1. ovog člana dostavlja se zajedno sa izjavom zaposlenog i mišljenjem sindikata.

Član 11.

Zaposleni koji je privremeno raspoređen, uz svoju saglasnost kod drugog poslodavca u slučaju privremenog davanja u zakup poslovnog prostora, odnosno sredstava rada, ne može za njegovim radom prestati potreba kod tog poslodavca, niti može biti raspoređen na rad iz jednog u drugo mesto.

Član 12.

Zaposleni koji se zbog izuzetnih okolnosti rasporedi na druge poslove za čije obavljanje se traži niža stručna sprema od one koju on ima, za vreme dok traju te okolnosti prima zaradu radnog mesta sa kojeg je raspoređen, ako je to za njega povoljnije.

Član 13.

Zaposlenom sa 30 godina radnog staža u slučaju raspoređivanja na druge poslove, pripada pravo na cenu rada radnog mesta sa kojeg je raspoređen, ukoliko je to za njega povoljnije.

Član 14.

Poslodavac je dužan da u rešenju o raspoređivanju, odnosno ugovoru o radu da obrazloženje koje sadrži činjenice za osnovanost raspoređivanja.

Član 15.

Ako izmena akta o sistematizaciji utiče ne promenu cene rada, promenu vrše sporazumno učesnici pojedinačnog kolektivnog ugovora.

3. Disciplinska odgovornost

Član 16.

Disciplinska i materijalna odgovornost utvrđuje se i disciplinski postupak vodi u skladu sa