Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

NAPOMENA REDAKCIJE:
Odredba člana 284. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005) glasi:
Odredbe kolektivnog ugovora koji je na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona, a koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom, ostaju na snazi do zaključivanja kolektivnog ugovora u skladu sa ovim zakonom.
Odredbe opšteg i posebnih kolektivnih ugovora zaključenih pre 21. decembra 2001. godine, a koje su na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona i koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom ostaju na snazi do zakljucivanja kolektivnih ugovora u skladu sa ovim zakonom, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
-----------------------------
Na osnovu Zakona o radnim odnosima, poglavljeXI, člana 123. ("Sl. glasnik RS", broj 55/96) i Opšteg kolektivnog ugovora ("Sl. glasnik RS", broj 22/97),
Republički odbor Sindikata zanatstva i privatnog sektora Srbije i Odbor za zanatstvo i domaću radinost Privredne komore Srbije, po ovlašćenju Privredne komore Srbije, zaključuju

POSEBAN

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DELATNOST ZANATSKIH USLUGA I OPRAVKI, LIČNIH USLUGA I USLUGA U DOMAĆINSTVIMA U REPUBLICI SRBIJI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 18 od 25. maja 1998; 23/98, 34/98, 40/98, 17/99, 37/99, 44/99, 9/2000, 19/2000, 44/2000, 19/01, 29/01, 38/01, 46/01)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom o Opštim kolektivnim ugovorom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih i poslodavaca iz oblasti rada i radnih odnosa, kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora.
Poslodavac u smislu ovog ugovora je domaće i strano pravno i fizičko lice koje ima zaposlene.
Zaposleni u smislu ovog ugovora je lice koje je u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom zasnovalo radni odnos kod poslodavca.

Član 2.

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom uređuju se pitanja iz oblasti:
- zasnivanja radnog odnosa,
- raspoređivanje zaposlenih,
- prestanak potrebe za radom zaposlenih,
- radnog vremena,
- odmora i odsustva,
- cene rada i zarada, nadoknada i drugih primanja,
- zaštite zaposlenih,
- odgovornosti zaposlenih,
- prestanka radnog odnosa,
- zaštite prava zaposlenih,
- uslova za rad sindikata,
- učešća zaposlenih u upravljanju,
- način rešavanja kolektivnih radnih sporova.

Član 3.

Područje važenja ovog kolektivnog ugovora je:
1. Prostorno: za područje Republike Srbije;
2. Strukovno: za sve poslodavce koji obavljaju sledeću delatnost:
a) prema jedinstvenoj klasifikaciji delatnosti ("Sl. list SFRJ", br. 34/76, ... 46/90):
0901 - Zanatske usluge i opravke
0902 - Lične usluge i usluge u domaćinstvima;
b) po Zakonu o klasifikaciji delatnosti i u registru jedinica razvrstavanja ("Sl. list SRJ", broj 31/96):
50200 - Održavanje i opravka motornih vozila
50402 - Održavanje i opravka motocikala
527 - Opravka predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo:
52710 - Opravka obuće i ostalih predmeta od kože
52721 - Opravka radio i televizijskih aparata
52722 - Opravka ostalih el. aparata za domaćinstvo
52730 - Opravka satova, časovnika i nakita
52740 - Opravka na drugom mestu nepomenuta
72500 - Održavanje i opravka kancelarijskih, računskih i računarskih mašina
74700 - Čišćenje objekata
74810 - Fotografske usluge
92330 - Vašarske aktivnosti i aktivnosti zabavnih parkova
92340 - Ostale zabavne aktivnosti na drugom mestu nepomenute
93010 - Pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih predmeta
93020 - Frizerski i drugi tretmani za ulepšavanje
93040 - Tretmani za poboljšanje fizičkog stanja i raspoloženja
93050 - Ostale uslužne delatnosti, na drugom mestu nepomenute
95000 - Privatna domaćinstva sa zaposlenim licima;
3. Lično: za sve zaposlene u preduzećima i radnjama iz delatnosti područja važenja, osim za direktore i zaposlene sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima koje imenuje direktor, ukoliko je to pojedinačnim kolektivnim ugovorom predviđeno i ako se oni sa tim saglase.

Član 4.

Učesnici ovog kolektivnog ugovora se obavezuju da u periodu od 1. januara do 28. februara u procesu pregovaranja utvrde rešenje u delu zarada, dodataka i drugih primanja koja će se primenjivati u tekućoj godini, odnosno do 31. marta naredne godine, osim odredaba o ceni rada za koeficijent 1, o kojima se učesnici obavezuju da pregovaraju najmanje dva puta godišnje u skladu sa ovim kolektivnim ugovorom.

Član 5.

Svaka od ugovornih strana može otkazati ovaj kolektivni ugovor u celini ili u pojedinim njegovim delovima ukoliko dođe do značajnih promena elemenata i uslova na osnovu kojih je kolektivni ugovor zaključen.
Pregovaračke strane su u obavezi tada da sačine nov kolektivni ugovor ili aneks kolektivnog ugovora koji bi bio sastavni deo važećeg kolektivnog ugovora.
Kolektivni ugovor se otkazuje u pisanoj formi, sa otkaznim rokom od 6 meseci. Najkasnije dva meseca pre isteka otkaznog roka učesnici ovog kolektivnog ugovora dužni su da otpočnu pregovore radi zaključivanja novog kolektivnog ugovora.

Član 6.

Svaka od ugovornih strana može pokrenuti inicijativu za izmenu i dopunu ovog kolektivnog ugovora a drugi učesnik je dužan da u roku od 15 dana od dana dostavljanja inicijative obrazuje svoj pregovarački tim i otpočne pregovore.

Član 7.

Ovaj kolektivni ugovor se neposredno primenjuje, osim odredaba čija je primena uslovljena bližim uređivanjima u pojedinačnom kolektivnom ugovoru.
Pojedinačnim kolektivnim ugovorom mogu se utvrditi veća prava za zaposlene od prava utvrđenih ovim kolektivnim ugovorom kao i druga prava zaposlenih koja nisu predviđena i uređena ovim kolektivnim ugovorom, zaposleni ostvaruje pravo na osnovu ovog kolektivnog ugovora.
Poslodavac koji zapošljava manje od 10 zaposlenih i koji nema sindikalnu organizaciju obavezan je da ovaj poseban kolektivni ugovor neposredno primenjuje, i u skladu sa svojim opštim aktom i ugovorom o radu.

II. ZASNIVANjE RADNOG ODNOSA

1. Način zasnivanja radnog odnosa

Član 8.

Radni odnos se dobrovoljno zasniva radi obavljanja određenih poslova i ostvarivanja zarade i drugih prava koja se stiču na radu i po osnovu rada.

Član 9.

Radni odnos se zasniva nakon što poslodavac utvrdi da zaposleni ispunjava opšte i posebne uslove predviđene aktom poslodavca.
Posebne uslove utvrđuje poslodavac ako za pojedine poslove to nije uređeno zakonom ili drugim propisima.
Radni odnos se zasniva sa danom stupanja zaposlenog na rad.

Član 10.

Poslodavac - vlasnik radnje je dužan da sa zaposlenim zaključi pismeni ugovor o zapošljavanju - ugovor o radu - pre stupanja radnika na rad na posebno propisanom obrascu od strane Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.
U ugovoru se navodi: naziv poslodavca, ime i prezime radnika, naziv radnog mesta, dan stupanja na rad, cena rada i zarada po kolektivnom ugovoru i ostala prava i obaveze zaposlenog i poslodavca.
Poslodavac - vlasnik radnje je dužan da ugovor o radu koji je popunjen u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, potpisan od strane zaposlenog overi kod nadležnog organa opštine i izvrši prijavu zaposlenog kod odgovarajućih fondova za penzijsko-invalidsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu.
Kopiju ugovora o radu, organ opštine dostavlja sindikatu zanatstva i privatnog sektora na svojoj teritoriji.

Član 11.

Radni odnos se zasniva na neodređeno ili određeno vreme.

2. Probni rad

Član 12.

Proveravanje stručnih i radnih sposobnosti zaposlenog može se vršiti i probnim radom.
Probni rad se primenjuje samo u slučajevima kada je zaposleni upoznat da je probni rad uslov za zasnivanje radnog odnosa, u skladu sa pojedinačnim kolektivnim ugovorom ili opštim aktom poslodavca.

Član 13.

:


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: