Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA REDAKCIJE:
Odredba člana 284. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005) glasi:
Odredbe kolektivnog ugovora koji je na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona, a koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom, ostaju na snazi do zaključivanja kolektivnog ugovora u skladu sa ovim zakonom.
Odredbe opšteg i posebnih kolektivnih ugovora zaključenih pre 21. decembra 2001. godine, a koje su na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona i koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom ostaju na snazi do zakljucivanja kolektivnih ugovora u skladu sa ovim zakonom, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
-----------------------------
Na osnovu člana 120. stav 7. Zakona o radnim odnosima ("Sl. glasnik Republike Srbije", broj 55/96) i člana 3. Opšteg kolektivnog ugovora ("Sl. glasnik Republike Srbije", broj 22/97), Sindikat radnika trgovine Srbije i Odbor za trgovinu Privredne komore Srbije, zaključuju

POSEBAN

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DELATNOST TRGOVINE SRBIJE (PROMET ROBE I USLUGA)

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 31/97, 49/97, 46/98, 53/99, 11/01, 46/01, 70/03)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih radnika i poslodavca iz oblasti rada i radnih odnosa, kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora.
Poslodavcem, u smislu ovog kolektivnog ugovora, smatraju se društvena, mešovita i privatna preduzeća i trgovinske radnje.

Član 2.

Odredbe ovog kolektivnog ugovora primenjuju se na sve poslodavce sa područja Republike Srbije i na sve zaposlene kod tih poslodavaca, razvrstanih u oblast 50 osim
50200 - Održavanje i opravka motornih vozila
50402 - Održavanje i opravka motocikala.
Oblast 51 ostaje u celosti, oblast 52, sektor E osim
527 - Opravka predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo
52710 - Opravka obuće i ostalih predmeta od kože
52721 - Opravka radio i televizijskih aparata
52722 - Opravka ostalih el. aparata za domaćinstvo
52730 - Opravka satova, časovnika i nakita
52740 - Opravka na drugom mestu nepomenuta,
u smislu Zakona o klasifikaciji delatnosti ("Sl. list SRJ", broj 31/96).
Navedene delatnosti koje se izuzimaju u Posebnom kolektivnom ugovoru za delatnost trgovine Srbije, obuhvaćene su u tekstu Posebnog kolektivnog ugovora za delatnost zanatskih usluga i opravki, ličnih usluga i usluga u domaćinstvima u Republici Srbiji.
Poslodavac u smislu stava 1. ovog člana jesu i zavisna preduzeća koja pripadaju granama, grupama i podgrupama iz stava 1. ovog člana.
Odredbe ovog kolektivnog ugovora koje se odnose na cenu rada i zaradu, ne primenjuju se na direktore. Zarada direktora utvrđuje se u skladu sa članom 12. Zakona o radnim odnosima i članom 270. Zakona o preduzećima.

Član 3.

Učesnici ovog kolektivnog ugovora su saglasni da u dobroj nameri preduzimaju aktivnosti radi stvaranja uslova za primenu odredaba ovog kolektivnog ugovora.

Član 4.

Ovaj kolektivni ugovor se zaključuje na neodređeno vreme.

Član 5.

Svaki učesnik ovog kolektivnog ugovora može podneti inicijativu za njegove izmene i dopune, odnosno za zaključivanje novog posebnog kolektivnog ugovora.
Pregovori, u smislu stava 1. ovog člana počinju najkasnije sedam dana od dana dostavljanja inicijative.
Ako pregovori ne počnu u roku utvrđenom u stavu 2. ovog člana, nastaje interesni kolektivni spor, koji se rešava na način utvrđen ovim kolektivnim ugovorom i zakonom.

Član 6.

U slučaju otkaza, ovaj kolektivni ugovor se primenjuje najduže tri meseca.
Učesnik može otkazati i pojedine odredbe ovog kolektivnog ugovora.
U slučaju iz stava 2. ovog člana, odredba se primenjuje najduže 30 dana od dana otkaza.

Član 7.

Poslodavac kod koga nije organizovan sindikat dužan je da opšti akt, odnosno ugovor o radu kojim se uređuju pitanja i odnosi koji se uređuju pojedinačnim kolektivnim ugovorom dostavi sindikatu - učesniku ovog kolektivnog ugovora, u roku od sedam dana od dana donošenja opšteg akta, odnosno zaključivanja ugovora o radu.
Udruženje poslodavaca - učesnik ovog kolektivnog ugovora je saglasno da će delovati u cilju realizacije obaveze poslodavaca iz stava 1. ovog člana.

Član 8.

Ovaj kolektivni ugovor primenjuje se neposredno.
Pojedinačnim kolektivnim ugovorom mogu se utvrditi veća prava od prava utvrđenih ovim kolektivnim ugovorom, kao i druga prava koja nisu utvrđena ovim kolektivnim ugovorom, ako to nije u suprotnosti sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

II. RADNI ODNOSI

1. Zasnivanje radnog odnosa

Član 9.

Odluku o zasnivanju radnog odnosa donosi direktor, odnosno drugi nadležni organ, u skladu sa odredbama pojedinačnog kolektivnog ugovora.

Član 10.

Poslodavac može, ako se radni odnos zasniva bez javnog oglašavanja, preuzeti radnika uz njegovu saglasnost od drugog poslodavca, na osnovu sporazuma o preuzimanju, u sledećim slučajevima:
- kada se radi o radniku posebne stručnosti, odnosno znanja i iskustva stečenog radom, neophodnog poslodavcu;
- ako je za radom radnika prestala potreba kod drugog poslodavca, a postoji potreba da se sa tim radnikom zasnuje radni odnos;
- ako se određeno radno mesto ne može popuniti oglasom, odnosno konkursom i
- kada dođe do organizacionih promena.

Član 11.

Aktom o sistematizaciji radnih mesta poslodavac može utvrditi probni rad kao poseban uslov za rad na određenom radnom mestu, koji ne može biti duži od tri meseca.

Član 12.

Poslodavac je dužan da najmanje tromesečno informiše Sindikat - učesnika pojedinačnog kolektivnog ugovora o licima sa kojima je zasnovao radni odnos.
Ovlašćeni predstavnik Sindikata ima pravo uvida u zaključene ugovore o radu, odnosno anekse ugovora o radu, ili izvršene izmene rešenja.
Lice iz stava 2. ovog člana ima pravo uvida u akte na osnovu kojih se angažuju lica za rad van radnog odnosa.

Član 13.

Ako poslodavac u roku od šest meseci od dana utvrđivanja prestanka potrebe za radom zaposlenih, vrši prijem novih lica u radni odnos, dužan je da o prijemu obavesti zaposlene za čijim radom je prestala potreba.
U slučaju iz stava 1. ovog člana, ako zaposleni za čijim je radom prestala potreba ispunjavaju uslove oglasa, mogu imati prednost za zasnivanje radnog odnosa, u skladu sa pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

2. Raspoređivanje zaposlenih

Član 14.

Raspoređivanje radnika vrši se u skladu sa zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom i pojedinačnim kolektivnim ugovorom, odnosno drugim opštim aktom poslodavca.

Član 15.

Zaposleni može biti raspoređen u toku rada na radno mesto, ako su ispunjeni uslovi predviđeni zakonom.

Član 16.

Raspoređivanje zaposlenih, u smislu člana 15. ovog kolektivnog ugovora, može se vršiti u slučajevima:
- kad dođe do promene u organizaciji i tehnologiji rada;
- kad prestane potreba za radom zaposlenog na određenom radnom mestu;
- kad se trajnije smanji obim posla kod poslodavca;
- kad se otvore nova radna mesta u procesu rada;
- kad zaposleni to zahteva, ako se time zadovoljavaju potrebe procesa rada;
- radi zamene odsutnog