Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA REDAKCIJE:
Odredba člana 284. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005) glasi:
Odredbe kolektivnog ugovora koji je na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona, a koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom, ostaju na snazi do zaključivanja kolektivnog ugovora u skladu sa ovim zakonom.
Odredbe opšteg i posebnih kolektivnih ugovora zaključenih pre 21. decembra 2001. godine, a koje su na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona i koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom ostaju na snazi do zakljucivanja kolektivnih ugovora u skladu sa ovim zakonom, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
-----------------------------
Na osnovu člana 3. stav 3. i člana 4. stav 2. tačka 1. Zakona o kolektivnim ugovorima ("Sl. glasnik RS", br. 6/90 i 45/91) i čl. 2, 11. i 13. Opšteg kolektivnog ugovora ("Sl. glasnik RS", br. 18/90, 10/92, 34/94, 65/94 i 14/95),
Republički odbor Sindikata radnika državne uprave, pravosuđa i društvenih organizacija Srbije i direktori lutrijskih preduzeća u Srbiji (Lutrije Vojvodine, Lutrije Kosova, Lutrije Beograda i Jugoslavije), zaključuju u Beogradu, 3. jula 1995. godine

POSEBAN

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DELATNOST LUTRIJA I KLADIONICA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 28 od 27. jula 1995; 55/01)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni) i poslodavca, iz oblasti rada i radnih odnosa, kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora .
Poslodavcem u smislu ovog kolektivnog ugovora smatraju se lutrijska preduzeća i kladionice, čija je osnovna šifra delatnost 92710.

Član 2.

Ovaj kolektivni ugovor primenjuje se neposredno.
Pojedinačnim kolektivnim ugovorom mogu se utvrditi veća prava od prava utvrđenih ovim kolektivnim ugovorom, kao i druga prava koja nisu utvrđena ovim kolektivnim ugovorom, ako to nije u suprotnosti sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 2a

Odredbe ovog kolektivnog ugovora primenjuju se na sve poslodavce koji imaju sedište na području Republike Srbije i na sve zaposlene kod tih poslodavaca.

Član 2b

Poslodavac kod koga nije organizovan sindikat dužan je da Republičkom odboru Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije, potpisniku ovog kolektivnog ugovora, dostavi opšti akt, odnosno ugovor o radu, kojim se uređuju pitanja i odnosi koji se uređuju pojedinačnim kolektivnim ugovorom, u roku od osam dana od dana donošenja opšteg akta, odnosno zaključivanja ugovora o radu.

Član 2v

Učesnici ovog kolektivnog ugovora saglasni su da u dobroj nameri preduzimaju aktivnosti radi stvaranja uslova za primenu odredaba ovog kolektivnog ugovora.

II. RADNI ODNOSI

1. Zasnivanje radnog odnosa

Član 3.

Odluku o zasnivanju radnog odnosa donosi direktor, odnosno drugi nadležni organ, u skladu sa odredbama pojedinačnog kolektivnog ugovora i zakona.

Član 4.

Poslodavac može, ako se radni odnos zasniva bez javnog oglašavanja, preuzeti zaposlenog uz njegovu saglasnost od drugog poslodavca, na osnovu sporazuma o preuzimanju.

Član 5.

Aktom o sistematizaciji radnih mesta poslodavac može utvrditi probni rad kao poseban uslov za rad na određenom radnom mestu, koji ne može biti duži od tri meseca.

2. Raspoređivanje zaposlenih

Član 6.

Raspoređivanje zaposlenih vrši se u skladu sa Zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom i pojedinačnim kolektivnim ugovorom, odnosno drugim opštim aktom poslodavca.

Član 6a

Zaposleni može da se rasporedi na rad iz jednog u drugo mesto kod istog poslodavca bez njegovog pristanka, ako je udaljenost od mesta u kome zaposleni radi do mesta u koje se raspoređuje na rad, manja od 50kmu jednom pravcu ili je mesto rada u koje se zaposleni raspoređuje na teritoriji iste opštine, odnosno grada, a organizovan je redovan prevoz koji omogućava blagovremen dolazak na rad i povratak sa rada i obezbeđena je naknada prevoza u visini cene prevoza u javnom saobraćaju.

3. Disciplinska i materijalna odgovornost

Član 7.

Disciplinska i materijalna odgovornost zaposlenih regulisaće se pojedinačnim kolektivnim ugovorom poslodavca, odnosno opštim aktom poslodavca, u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 8.

Radnik koji na radu, odnosno u vezi sa radom namerno ili iz krajnje nepažnje prouzrokuje štetu poslodavcu, dužan je da nastalu štetu nadoknadi.
U opravdanim slučajevima kada bi naknađivanjem štete porodica zaposlenig bila dovedena u tešku materijalnu situaciju, naknada štete se, na način utvrđen pojedinačnim kolektivnim ugovorom, može umanjiti ili se zaposleni u celini može osloboditi ove obaveze.

4. Otkazni rok

Član 9.

Za vreme trajanja otkaznog roka, zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvovanje sa rada radi traženja drugog zaposlenja u trajanju od najmanje 14 časova sedmično.

5. Prestanak potreba za radom zaposlenih

Član 10.

Poslodavac kod koga dođe do tehnoloških i drugih unapređenja rada, odnosno ako zapadne u ekonomske teškoće može da utvrdi da je za zaposlenim prestala potreba u skladu sa Programom tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena.
Poslodavac je dužan da zatraži mišljenje sindikata pre usvajanja programa iz stava 1. ovog člana.

Član 11.

Utvrđivanje zaposlenih za čijim radom je prestala potreba vrši se redoslednom primenom kriterijuma iz zakona, Opšteg kolektivnog ugovora, odnosno pojedinačnog kolektivnog ugovora.
Redosledna primena kriterijuma u smislu stava 1 ovog člana, znači da primena prethodnog kriterijuma isključuje primenu narednog.

Član 12.

Utvrđivanje rezultata rada, kao kriterijuma za utvrđivanje prestanka potrebe za radom zaposlenog, vrši se za period od godinu dana pre usvajanja programa o uvođenju tehnoloških organizacionih i ekonomskih promena.
Utvrđivanje prestanka potrebe za radom zaposlenih vrši se redosledno počevši od zaposlenog sa najmanjim ostvarenim učinkom.
U slučaju da dva ili više zaposlenih imaju jednake rezultate rada, na njih se primenjuje kriterijum imovno stanje.
Prilikom primene kriterijuma imovnog stanja, prednost ima zaposleni sa manjim prihodom po članu porodičnog domaćinstva, odnosno sa manjom tržišnom vrednošću nepokretnosti koju zaposleni ili član njegovog porodičnog domaćinstva ima u svojini.
Imovno stanje zaposlenog utvrđuje komisija od tri člana, od kojih jednog imenuje direktor, a dva člana odbor sindikalne organizacije.
Činjenice o imovnom stanju zaposlenog utvrđuju se na osnovu podataka nadležnih organa.

Član 13.

Zaposlenom koji je kod poslodavca bio u radnom odnosu 25 godina ne može prestati radni odnos kada je za njegovim radom prestala potreba u skladu sa zakonom.
Utvrđivanje zaposlenih za čijim radom je prestala potreba i odluku o prestanku potrebe za radom zaposlenog donosi direktor.

Član 14.

Nadležni organ poslodavca, ne može doneti odluku o prestanku radnog odnosa sledećim radnicima za čijim je radom prestala potreba:
- radnici sa preko tri meseca trudnoće,
- radnici sa detetom do tri godine života,
- samohranom roditelju sa detetom do tri godine života,
- samohranom roditelju i usvojiocu ili staraocu maloletnog deteta, čiji je ukupni mesečni prihod po članu domaćinstva ispod minimalne zarade.

Član 15.

Zaposlenom za čijim radom je prestala potreba, kome nije obezbeđeno ni jedno od prava utvrđenih zakonom, može da prestane radni odnos, pod uslovom da mu se prethodno isplati otpremnina, čija visina zavisi od dužine staža osiguranja, i to:
1) do 10 godina staža osiguranja najmanje u visini dvostrukog iznosa zarade.
2) od 10 do 20 godina staža osiguranja najmanje u visini trostrukog iznosa zarade,
3) od 20 do 30 godina staža osiguranja najmanje u visini četvorostrukog iznosa zarade,
4) preko 30 godina staža osiguranja najmanje u visini petostrukog iznosa zarade.
Zaradom u smislu stava 1. ovog člana smatra se zarada koju bi zaposleni ostvario u skladu sa pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

III. RADNO VREME, ODMORI I ODSUSTVOVANjA SA RADA

1. Radno vreme

Član 16.

Radno vreme zaposlenih u radnoj nedelji (puno radno vreme) iznosi 40 časova.

Član 17.

Raspored nedeljnog radnog vremena, početak i završetak dnevnog radnog vremena utvrđuje se u skladu sa pojedinačnim kolektivnim ugovorom polazeći od specifičnosti poslovanja.

Član 18.

Rad duži od punog radnog vremena, pored slučajeva utvrđenih u Zakonu o radnim odnosima, može se uvesti i radi:
- otklanjanja kvarova na opremi i uređajima koji su nastali usled normalnog odvijanja procesa rada,
- u drugim slučajevima predviđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom poslodavca.

Član 19.

(Brisan)

2. Odmori i odsustvovanja sa rada

Član 20.

U toku sedmočasovnog, odnosno osmočasovnog dnevnog radnog vremena zaposleni ima pravo na polučasovnu pauzu, a u slučaju rada dužeg od punog radnog vremena na još jednu polučasovnu pauzu, ako je taj rad duži od tri časa.

Član 21.

Ukoliko zaposleni radi nedeljom, poslodavac je dužan da mu omogući dan nedeljnog odmora, koji pada u radni dan.

Član 22.

Pravo zaposlenog na godišnji odmor, plaćeno i neplaćeno odsustvo i druga odsustva sa rada, uređuje se pojedinačnim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

3. Privremeni prestanak potrebe za radom zaposlenih

: