Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA REDAKCIJE:
Odredba člana 284. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005) glasi:
Odredbe kolektivnog ugovora koji je na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona, a koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom, ostaju na snazi do zaključivanja kolektivnog ugovora u skladu sa ovim zakonom.
Odredbe opšteg i posebnih kolektivnih ugovora zaključenih pre 21. decembra 2001. godine, a koje su na snazi na dan stupanja na snagu ovog zakona i koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom ostaju na snazi do zakljucivanja kolektivnih ugovora u skladu sa ovim zakonom, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
-----------------------------
Na osnovu člana 120. stav 7. Zakona o radnim odnosima ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 55/96) i člana 3. Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 22/97),
Republički odbor Sindikata radnika drumskog i gradskog saobraćaja Srbije, s jedne strane i grupacija za drumski putnički saobraćaj i autobuske stanice Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije i grupacija za robni drumski saobraćaj i špediciju Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije, s druge strane, zaključuju

POSEBAN

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DELATNOSTI DRUMSKOG I GRADSKOG SAOBRAĆAJA, AUTOBUSKE STANICE I ŠPEDICIJU REPUBLIKE SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 21 od 11. juna 1998; 1/2000, 46/2000, 16/01, 47/01, 66/01)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim kolektivnim ugovorom, u skladu sa zakonom uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih i poslodavaca iz oblasti rada i radnih odnosa kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora.
Poslodavcem, u smislu ovog kolektivnog ugovora smatraju se preduzeća koja obavljaju privrednu delatnost (u daljem tekstu: preduzeća) u delatnosti drumskog i gradskog saobraćaja, autobuskih stanica i špedicije Republike Srbije.

Član 2.

Ovaj kolektivni ugovor neposredno se primenjuje.
Pojedinačnim kolektivnim ugovorima mogu se utvrditi veća prava od prava utvrđenih ovim kolektivnim ugovorom.
Za sve neregulisane odnose u ovom kolektivnom ugovoru primenjuju se zakonski propisi i odredbe Opšteg kolektivnog ugovora.
Odredbe ovog kolektivnog ugovora primenjuju se u preduzećima drumskog i gradskog saobraćaja, autobuskih stanica i špedicije u Republici Srbiji, a kod prevoznih preduzeća primenjuje se posebni kolektivni ugovor za svako pravno lice prema šifri pretežne delatnosti.

II. RADNI ODNOSI

Član 3.

Poslodavac kod koga nije organizovana sindikalna organizacija dužan je da Sindikatu, potpisniku ovog kolektivnog ugovora dostavi opšti akt, odnosno ugovor o radu kojim se utvrđuju prava, obaveze i odgovornosti koje se uređuju pojedinačnim kolektivnim ugovorom.
Ako Sindikat iz stava 1. ovog člana smatra da opšti akt, odnosno ugovor o radu, nije donet, odnosno zaključen u skladu sa zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom, o tome obaveštava inspekciju rada.

Član 4.

Poslodavac je u mogućnosti da zaposlenom zbog smanjenja obima posla, a što je vezano za karakteristične oscilacije u radu ovih preduzeća, ponudi i obezbedi jedno od mogućih rešenja:
- upućivanje na korišćenje najviše 1/2 godišnjeg odmora, ukoliko ga zaposleni nije iskoristio,
- upućivanje na korišćenje plaćenog odsustva s tim da zarada koja se zaposlenom isplaćuje za to vreme ne može biti niža od 70% zarade zaposlenog sa njegovog radnog mesta za tekući mesec i
- upućivanje na korišćenje neplaćenog odsustva, na zahtev zaposlenog u trajanju najmanje mesec dana, a najviše šest meseci, u toku kalendarske godine.

Član 5.

Zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 18, a najviše 25 radnih dana za godinu dana rada.
Zaposleni koji u kalendarskog godini nema godinu dana rada, a u radnom odnosu je najmanje mesec dana ima pravo na godišnji odmor srazmerno vremenu provedenom na radu.
Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se zakonski minimum od 18 radnih dana uvećava:
- po osnovu doprinosa u radu, odnosno složenosti poslova radnog mesta do 5 radnih dana;
- po osnovu uslova rada do 4 radna dana;
- po osnovu radnog iskustva do 3 radna dana;
- invalidu rada i vojnom invalidu 3 radna dana;
- samohranom roditelju sa detetom do 14 godina života, 2 radna dana, i
- roditelju koji ima više od troje dece do 14 godina života, 2 radna dana.
Pojedinačnim kolektivnim ugovorima mogu se utvrditi i drugi kriterijumi za uvećanje zakonskog minimuma u smislu stava 3. ovog člana.
Pri utvrđivanju dužine godišnjeg odmora radna nedelja se računa kao 5 radnih dana.

Član 6.

Pored slučajeva regulisanih Opštim kolektivnim ugovorom, zaposleni ima pravo da odsustvuje sa rada uz naknadu zarade (plaćeno odsustvo) pet radnih dana u slučaju rođenja deteta i sedam radnih dana za zdravstveno-rekreativni odmor.

Član 7.

Zaposleni ima pravo da odsustvuje sa rada bez naknade zarade (neplaćeno odsustvo) u sledećim slučajevima:
- negovanje bolesnog člana uže porodice, roditelja ili drugog člana porodičnog domaćinstva - 5 radnih dana, i
- smrti srodnika za koje zaposleni nema pravo na plaćeno odsustvo - 2 radna dana.
Poslodavac može odobriti zaposlenom korišćenje neplaćenog odsustva kada to ne remeti proces rada i u sledećim slučajevima:
- pripremanje stručnog ili drugog ispita, stručnog ili drugog osposobljavanja, usavršavanja, koje se ne vrši za potrebe radnog procesa preduzeća,
- izgradnje sopstvene stambene zgrade za potrebe svoje porodice i
- učestvovanje u sportskim, kulturnim i drugim manifestacijama i priredbama, na zahtev zaposlenog.

Član 8.

Zaposleni može privremeno ili trajno da bude raspoređen na rad iz jednog mesta u drugo uz njegov pristanak.
Zaposleni može da se rasporedi na rad kod istog poslodavca iz jednog mesta u drugo mesto bez njegovog pristanka:
- ako je delatnost poslodavca takve prirode da se rad obavlja u mestima van sedišta poslodavca, odnosno njegovog organizacionog dela, u skladu sa kolektivnim ugovorom, i
- ako je udaljenost od mesta u kome zaposleni radi do mesta u koje se raspoređuje na rad manje od 50 km u jednom pravcu ili su mesto rada i mesto u koje se zaposleni raspoređuje na teritoriji iste opštine, odnosno grada a organizovan je redovni prevoz koji omogućava blagovremeni dolazak na rad i povratak sa rada i obezbeđena je naknada prevoza u visini cene prevoza u javnom saobraćaju.
Zaposlena - žena za vreme trudnoće i sa detetom predškolskog uzrasta i zaposleni kod koga je utvrđena invalidnostIIkategorije, ne mogu da budu raspoređeni u smislu stava 2. ovog člana.

III. ZAŠTITA ZAPOSLENOG NA RADU

Član 9.

Poslodavac je dužan obezbediti takve uslove rada i sve potrebne mere lične i kolektivne zaštite na radu kojima se štiti fizičko i psihofizičko zdravlje i lična i kolektivna bezbednost zaposlenih u procesu rada, u skladu sa zakonom i propisima iz oblasti zaštite na radu.

Član 10.

Ako zaposlenom nije obezbeđena oprema za zaštitu na radu, zaposleni se obraća i upoznaje sa tim sindikalnu organizaciju koja sa svoje strane podnosi poslodavcu zahtev za rešenje problema i obaveštava inspekciju rada o nastaloj situaciji. Sindikat u ovakvim slučajevima, po sopstvenoj proceni i odluci može organizovati štrajk (u skladu sa Zakonom o štrajku) na teret poslodavca.

Član 11.

Poslodavac je obavezan da redovno osigurava sve zaposlene.

IV. ZARADE ZAPOSLENIH I OSTALA LIČNA PRIMANjA

Član 12.

Zarade zaposlenih utvrđuju se tako što se najniža zarada zaposlenih za najjednostavniji rad, utvrđena na način predviđen ovim kolektivnim ugovorom, pomnoži navedenim koeficijentom po grupama poslova.
Za preduzeća u delatnosti drumskog i gradskog saobraćaja, autobuskih stanica i špedicije kao i povezana preduzeća Republike Srbije, utvrđuju se tipična radna mesta po grupama poslova sa koeficijentima datim u pregledu.

---------------------------------------------------------------------------
Grupa Zahtev stručnosti Koeficijent
poslova
---------------------------------------------------------------------------
1 2 3
---------------------------------------------------------------------------
INe zahteva se stručnost (nekvalifikovani)
- higijeničarka 1,05
- perač vozila 1,09
IIZahteva se stručna osposobljenost u trajanju od 6 meseci
(Istepen) 1,10
IIIZahteva se stručna osposobljenost u trajanju od 6 meseci
do dve godine (IIstepen
- gumar 1,40
- mazač 1,40
: