Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 60. i člana 34. stav 1. alineja 2. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 17/09), Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, na sednici održanoj dana 23. marta 2010. godine, donela je

POKRAJINSKU SKUPŠTINSKU ODLUKU

O POKRAJINSKOJ UPRAVI

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 4 od 24. marta 2010, 4/11, 20/12, 26/12)

Član 1.

Ovom Pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) se uređuje položaj, način rada, poslovi i organizacija pokrajinske uprave, broj i delokrug organa pokrajinske uprave, odnos pokrajinske uprave prema drugim organima i druga pitanja od značaja za Pokrajinsku upravu.

Član 2.

Sve imenice koje se koriste u ovoj odluci u muškom rodu istovremeno obuhvataju imenice u ženskom rodu.
Imenice koje označavaju službene pozicije i funkcije u organima Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina) koriste se u obliku koji izražava pol lica koje je njihov nosilac.

1. POLOŽAJ, NAČIN RADA I POSLOVI POKRAJINSKE UPRAVE

Položaj, sastav i odgovornost Pokrajinske uprave

Član 3.

Pokrajinska uprava je samostalna.
Organi pokrajinske uprave su Pokrajinski sekretarijati i pokrajinske posebne upravne organizacije.
pokrajinske posebne upravne organizacije su zavodi i direkcije.
Za svoj rad Pokrajinska uprava odgovorna je Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština) i Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajinska vlada).
Radi ostvarivanja kontrole rada pokrajinske uprave, u skladu sa Statutom, organi pokrajinske uprave podnose izveštaj o svom radu Pokrajinskog vladi.

Nadzor nad radom

Član 4.

Rad pokrajinske uprave podleže nadzoru pokrajinske vlade. U ostvarivanju prava nadzora nad radom pokrajinske uprave Pokrajinska vlada:
- razmatra izveštaje o radu organa Pokrajinske uprave,
- poništava ili ukida opšte akte koji su u suprotnosti sa Pokrajinskom skupštinskom odlukom ili opštim aktom Skupštine i pokrajinske vlade
- predlaže Skupštini razrešenje zamenika rukovodioca organa pokrajinske uprave.

Odgovornost za štetu

Član 5.

Za štetu koju svoji nezakonitim ili nepravilnim radom organi pokrajinske uprave prouzrokuju fizičkim i pravnim licima odgovara AP Vojvodina.

Finansiranje rada

Član 6.

Sredstva za finansiranje poslova pokrajinske uprave obezbeđuju se u budžetu AP Vojvodine u skladu sa zakonom i drugim propnsima.

Načela delovanja Pokrajinske uprave

Član 7.

Organi pokrajinske uprave su samostalni u vršenju svojih poslova i rade u okviru i na osnovu Ustava, zakona, Statuta,
Pokrajinskih skupštinskih odluka i drugih opštih akata Skupštine i pokrajinske vlade.

Član 8.

Organi pokrajinske uprave dužni su da svakome obezbede jednaku pravnu zaštitu u ostvarivanju njegovih prava i interesa.

Član 9.

Organi pokrajinske uprave dužni su da strankama omoguće brzo i delotvorno ostvarivanje njihovih prava i interesa da u skladu sa pravilima struke koriste ona sredstva koja su za stranku najpovoljnija ako se njima postižu cilj i svrha propisa i da poštuju ličnost i dostojanstvo stranke.

Srazmerna zastupljenost nacionalnih zajednica

Član 10.

U organima pokrajinske uprave, pripadnici nacionalnih zajednica u AP Vojvodini treba da budu zastupljeni srazmerno njihovoj zastupljenosti u stanovništvu na području rada organa pokrajinske uprave.
Pokrajinska vlada svojim aktom utvrđuje mere i aktivnosti, naročito u oblasti zapošljavanja, koje imaju za cilj postizanje srazmerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih zajednica u Pokrajinskoj upravi.
Posebne mere i aktivnosti iz stava 2. ovog člana traju dok postoji značajnija nesrazmerna zastupljenost, pod uslovom da te mere i aktivnosti ne ugrožavaju rad organa pokrajinske uprave, ni opšte uslove zapošljavanja u njima.
Organi pokrajinske uprave su dužni da podnose godišnji izveštaj Pokrajinskoj vladi o ostvarivanju mera i aktivnosti iz stava 2. ovog člana.

Javnost rada Pokrajinske uprave

Član 11.

Rad Pokrajinske uprave dostupan je javnosti.
Organi pokrajinske uprave su dužni da omoguće uvid u svoj rad prema zakonu kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Poslovi pokrajinske uprave

Član 12.

Organi Pokrajinske uprave u okviru nadležnosti AP Vojvodine utvrđenih Ustavom, zakonom i Statutom obavljaju izvršne poslove, vrše nadzor, pripremaju propise koje donose Skupština i Pokrajinska vlada i donose upravne propise iz svoje nadležnosti obavljaju stručne i razvojne poslove, prate rad javnih službi, vrše poverene poslove državne uprave i obavljaju druge poslove u skladu sa propisima.

Član 13.

U obavljanju izvršnih poslova organi pokrajinske uprave sprovode i primenjuju pokrajinske skupštinske odluke, pokrajinske uredbe i druge odluke Skupštine i pokrajinske vlade donošenjem upravnih propisa i pojedinačnih upravnih akata kojima se rešava u upravnim stvarima, vode javne evidencije, izdaju javne isprave i preduzimaju i vrše druge upravne radnje.
Na osnovu ovlašćenja utvrđenih u Pokrajinskoj skupštinskoj odluci Pokrajinski sekretarijati vrše nadzor nad primenom pokrajinekih propisa uvidom u poslovanje i postupanje organa, organizacija, fizičkih i pravnih lica i izriču odgovarajuće mere.
Organi pokrajinske uprave pripremaju nacrte i predloge propisa koje donose Skupština i Pokrajinska vlada i donose upravne propise iz svoje nadležnosti.
U obavljanju stručnih i razvojnih poslova organi Pokrajinske uprave prate i analiziraju stanje u oblastima iz svog delokruga, pripremaju izveštaje i informacije na osnovu utvrđenog stanja, preduzimaju mere ili predlažu Pokrajinskoj vladi donošenje propisa i preduzimanje mera na koje je ovlašćena, pripremaju Pokrajinskoj vladi strategije, programe i planove razvoja u oblastima iz svog delokruga.
Organi pokrajinske uprave u oblastima iz svoga delokruga prate, nadziru i pomažu rad, ustanova, javnih preduzeća, fondova i drugih organizacija čiji je osnivač AP Vojvodina u cilju da se njihov rad odvija u skladu sa propisima.
Organi Pokrajinske uprave vrše poslove državne uprave kada im je vršenje tih poslova zakonom povereno.

Poveravanje poslova Pokrajinske uprave

Član 14.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom jedinicama lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač AP Vojvodina (u daljem tekstu: imaoci javnih ovlašćenja) mogu so poveriti pojedini poslovi pokrajinske uprave iz izvorne nadležnosti AP Vojvodine.
Pokrajinska vlada i organi pokrajinske uprave zadržavaju i posle poveravanja poslova Pokrajinske uprave odgovornost za njihovo izvršavanje.
Poslovi nadzora organa pokrajinske uprave mogu biti povereni jedino organima jedinica lokalne samouprave.
Sredstva za vršenje poverenih poslova Pokrajinske uprave obezbeđuju se u budžetu AP Vojvodine.

Član 15.

Pri vršenju poverenih poslova Pokrajinske uprave imaoci javnih ovlašćenja imaju ista prava i dužnosti kao organi Pokrajinske uprave.
Kada je imaocu javnog ovlašćenja povereno donošenje upravnih propisa oni po prirodi i nazivu moraju da odgovaraju upravnim propisima koji donose organi Pokrajinske uprave i obavezno se objavljuju u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Član 16.

Nadzor nad radom imalaca javnih ovlašćenja u vršenju poverenih poslova obavljaju organi pokrajinske uprave iz čijeg su delokruga poslovi koji su povereni.
Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova organi pokrajinske uprave vrše shodnom primenom odredaba Zakona o državnoj upravi o ovlašćenjima nadzornog organa.

Poslovi nadzora Pokrajinske uprave

: