Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 84. stav 1. i člana 85. Zakona o telekomunikacijama ("Službeni glasnik RS", br. 44/03 i 36/06) i člana 18. stav 1. tačka 11) Statuta Republičke agencije za telekomunikacije ("Službeni glasnik RS", broj 78/05),
Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije, na sednici održanoj 11. aprila 2008. godine, doneo je

PLAN NUMERACIJE

REPUBLIKE SRBIJE ZA TELEKOMUNIKACIONE MREŽE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 57 od 3. juna 2008, 77/08, 105/08, 107/08, 85/09, 43/10, 47/10)

1. Opšte odredbe

Ovim planom numeracije za telekomunikacione mreže Republička agencija za telekomunikacije (u daljem tekstu: Agencija) utvrđuje strukturu brojeva i adresa, određuje način njihove upotrebe i daje pregled izvršenih dodela na teritoriji Republike Srbije.
Struktura brojeva i adresa, kao i način njihove upotrebe iz stava 1. ove tačke uređena je u skladu sa preporukama Međunarodnog Saveza (Unije) za telekomunikacije (u daljem tekstu:ITU-Tpreporuka).

2. Struktura brojeva

2.1. Međunarodni broj

Međunarodni broj sadrži kod zemlje (CC-Country Code) iza koga sledi nacionalni broj (N(S)N-National (Significant) Number), kao što je prikazano na slici 1.

Međunarodni broj


Kod zemlje Nacionalni broj
(Country Code) National (Significant) Number
: 91;4:CC N(S)N
Slika 1. Struktura međunarodnog broja
U skladu saITU-Tpreporukom E.164 dužina međunarodnog broja može iznositi najviše 15 cifara.
Republici Srbiji je dodeljen kod zemlje "381".
Prilikom uspostavljanja međunarodne telekomunikacione veze sa teritorije Republike Srbije potrebno je prvo birati međunarodni prefiks "00", a zatim kod zemlje u kojoj se završava poziv i na kraju nacionalni broj prema planu numeracije te zemlje. Prelazni period, u kome će se paralelno primenjivati novi međunarodni prefiks "00" i međunarodni prefiks "99", koji je bio u upotrebi, trajaće zaključno sa 30. 09. 2008. godine.
Prilikom uspostavljanja međunarodne telekomunikacione veze iz neke strane zemlje, pri čemu se taj poziv završava na teritoriji Republike Srbije, potrebno je prvo birati međunarodni prefiks koji važi u toj stranoj zemlji, a zatim međunarodni broj saglasno st. 1. i 3. ove tačke.
Međunarodni prefiks nije deo međunarodnog broja.
2.2. Nacionalni broj
U Republici Srbiji je u upotrebi otvoreni Plan numeracije za telekomunikacione mreže (u daljem tekstu: Plan numeracije).
Nacionalni broj sadrži nacionalni odredišni kod (NDC-National Destination Code) iza koga sledi pretplatnički broj (SN-Subscriber Number), kao što je prikazano na slici 2.
Nacionalni broj

Nacionalni
odredišni kod Pretplatnički broj
(National (Subscriber Number)
: 91;10:Destination Code)
: 91;11:NDC SN

Slika 2. Struktura nacionalnog broja
Zavisno od primene, nacionalni odredišni kod može da ima geografsko ili negeografsko značenje.

2.3. Nacionalni broj za usluge javne fiksne telefonske mreže

Nacionalni broj za usluge javne fiksne telefonske mreže ima geografsko značenje. Prema tome, nacionalni odredišni kod (NDC), u ovom slučaju, određuje geografsko područje i označava se kao geografski kod (TC-Trunk Code). Posle međumesnog koda sledi pretplatnički broj (SN-Subscriber Number), kao što je prikazano na slici 3.

Nacionalni broj


Geografski kod Pretplatnički broj
(Trunk Code) (Subscriber Number)
: 91;15:TC SN

Slika 3. Struktura nacionalnog broja za usluge javne fiksne telefonske mreže
Nacionalni broj za usluge javne fiksne telefonske mreže može da sadrži maksimalno 12 cifara. Za prvu cifru pretplatničkog broja ne mogu se upotrebiti cifre "0" ili "9". Geografski kod može sadržati dve ili tri cifre.
Prilikom iniciranja poziva sa odredištem unutar istog geografskog područja (tzv. lokalni poziv) bira se samo pretplatnički broj. U svim ostalim slučajevima, prilikom iniciranja nacionalnog poziva, bira se prvo nacionalni prefiks "0", a zatim kompletan nacionalni broj.

2.4. Nacionalni broj za usluge javne mobilne telekomunikacione mreže

Nacionalni broj za usluge javne mobilne telekomunikacione mreže ima negeografsko značenje i sastoji se od nacionalnog odredišnog koda (NDC-National Destination Code) i pretplatničkog broja (SN - Subscriber Number), kao što je prikazano na slici 4. Nacionalni odredišni kod alternativno se označava kao kod mobilne mreže ili kao pristupni kod.

Nacionalni broj


Nacionalni
odredišni kod Pretplatnički broj
(National (Subscriber Number)
: 91;20:Destination Code)
: 91;21:NDC SN

Slika 4. Struktura nacionalnog broja za usluge javne mobilne telekomunikacione mreže
Nacionalni odredišni kod nacionalnog broja sadrži dve cifre. Dužina pretplatničkog broja u javnoj mobilnoj telekomunikacionoj mreži iznosi 6 ili 7 cifara.
Prilikom iniciranja nacionalnog poziva iz javne mobilne telekomunikacione mreže, bira se prvo nacionalni prefiks "0", a zatim kompletan odredišni nacionalni broj, izuzev pristupa hitnim službama.

2.5. Nacionalni broj za usluge sa niskom vrednošću

Nacionalni broj za usluge sa niskom vrednošću ima negeografsko značenje i sastoji se od nacionalnog odredišnog koda (NDC-National Destination Code) i pretplatničkog broja (SN-Subscriber Number) kao što je prikazano na slici 5. Nacionalni odredišni kod alternativno se označava kao servisni kod ili kao oznaka usluge.

Nacionalni broj


Nacionalni
odredišni kod Pretplatnički broj
(National (Subscriber Number)
: 91;26:Destination Code)
: 91;27:NDC SN

Slika 5. Struktura nacionalnog broja za usluge sa niskom vrednošću
Nacionalni odredišni kod nacionalnog broja za usluge sa niskom vrednošću sadrži najviše tri cifre. Dužina pretplatničkog broja za usluge sa niskom vrednošću iznosi najviše šest cifara.

2.6. Nacionalni broj za usluge sa visokom vrednošću

Nacionalni broj za usluge sa visokom vrednošću ima negeografsko značenje i sastoji se od nacionalnog odredišnog koda (NDC-National Destination Code), oznake tarife (TI-Tariff Identifier) i pretplatničkog broja (SN-Subscriber Number), kao što je prikazano na slici 6. Nacionalni odredišni kod alternativno se označava kao servisni kod ili kao oznaka usluge.

Nacionalni broj


Nacionalni Oznaka Pretplatnički
odredišni kod tarife broj
(National (Tariff (Subscriber
: 91;32:Destination Code) Identifier) Number)
: 91;33:NDC TI SN

Slika 6. Struktura nacionalnog broja za usluge sa visokom vrednošću
Nacionalni odredišni kod nacionalnog broja za usluge sa visokom vrednošću sadrži najviše tri cifre. Oznaka tarife sadrži najviše jednu cifru. Dužina pretplatničkog broja za usluge sa visokom vrednošću iznosi najviše 5 cifara.
Prilikom iniciranja usluge sa visokom vrednošću bira se kompletan nacionalni broj ove usluge.

2.7. Nacionalni pozivni brojevi za hitne službe i službe za pružanje nekomercijalnih usluga od javnog interesa

Nacionalni pozivni broj za hitne službe i službe za pružanje nekomercijalnih usluga od javnog interesa ima negeografsko značenje i sastoji se od oznake usluge i koda operatora, kao što je prikazano na slici 7.

Nacionalni broj


Oznaka usluge Kod operatora

Slika 7. Struktura pozivnog broja za hitne službe i službe za pružanje nekomercijalnih usluga od javnog interesa
Oznaka usluge i kod operatora može da sadrži najmanje 2, a najviše 4 cifre, pri čemu kod operatora može da sadrži najviše 2 cifre. U Republici Srbiji, za sada, ne postoji kod operatora. Ovi brojevi su deklarisani kao "kratki kodovi".
Pristup hitnim službama se obezbeđuje direktno iz svih javnih telekomunikacionih mreža i ne tarifira se.
Pristup nekomercijalnim uslugama od javnog interesa iz mobilne mreže obezbeđuje se prethodnim biranjem geografskog koda, a zatim oznake usluge.

3. Struktura adresa

3.1. Kodovi međunarodnih signalizacionih tačaka (ISPC)

Kod međunarodne signalizacione tačke (ISPC-International Signalling Point Code), koristi se za identifikaciju međunarodnih signalizacionih tačaka u međunarodnim signalizacionim mrežama koje rade saITU-Tsistemom signalizacijeNo7. Struktura koda međunarodnih signalizacionih tačaka mora biti u skladu sa formatom međunarodnog koda signalizacionih tačaka uITU-TpreporuciQ.708.
Kod međunarodne signalizacione tačke je dužine 14 bita i podeljen je na tri dela čije su dužine 3, 8 i 3 bita, kao što je prikazano na slici 8. Prva dva dela definišu kod signalizacionog područja u međunarodnoj mreži (SANC-Signalling Area Network Code), koji dodeljujeITU-T. Treći deo predstavlja identifikaciju signalizacione tačke i u punom