Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 8. stav 1. tačka 1), člana 23. stav 1. i člana 72. st. 2. i 3. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10), člana 12. stav 1. tačka 1) i člana 16. tačka 4. Statuta Republičke agencije za elektronske komunikacije ("Službeni glasnik RS", broj 59/10),
Upravni odbor Republičke agencije za elektronske komunikacije je na sednici od 15. aprila 2011. godine, doneo

PLAN NUMERACIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32 od 13. maja 2011, 35/12, 64/13)

1. Opšta odredba
Ovim planom numeracije Republička agencija za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) utvrđuje strukturu brojeva i adresa i određuje način njihove upotrebe na teritoriji Republike Srbije.
Struktura brojeva i adresa, kao i način njihove upotrebe iz stava 1. ove tačke uređena je u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", broj 44/10, u daljem tekstu: Zakon) i preporukama Međunarodne unije za telekomunikacije (u daljem tekstu: ITU-T preporukama).
Za kratke kodove utvrđene tačkom 4. ovog plana prelazni period, u kome je moguće paralelno biranje postojećih kratkih kodova koji počinju cifrom "9" i kratkih kodova koji počinju cifrom "1", traje zaključno sa 31. decembrom 2012. godine.
Operatori su u obavezi da najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih izmena i dopuna puste u rad i omoguće biranje kratkih kodova koji počinju cifrom "1".
Stav 2. postaje stav 4. i reči: "iz prethodnog stava", zamenjuju se rečima: "iz stava 1. ove tačke".
4. Ove izmene i dopune Plana numeracije stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Broj 1-01-3400-1/12
U Beogradu, 17. aprila 2012. godine
2. Struktura brojeva
Struktura brojeva koji su predmet ovog Plana numeracije određena je u skladu sa ITU-T preporukama E. 164 i E. 212.
2.1. Međunarodni broj
Međunarodni broj sadrži kod zemlje (CC-Country Code) iza koga sledi nacionalni broj (N(S)N-National (Significant) Number), kao što je prikazano na Slici 1.
Međunarodni broj
Kod zemlje(Country Code) Nacionalni brojNational (Significant) Number
CC N(S)N
Slika 1. Struktura međunarodnog broja
U skladu sa ITU-T preporukom E.164 dužina međunarodnog broja može iznositi najviše 15 cifara.
Republici Srbiji je dodeljen kod zemlje "381".
Prilikom uspostavljanja međunarodne komunikacione veze sa teritorije Republike Srbije potrebno je prvo birati međunarodni prefiks "00" ili "+", zatim kod zemlje u kojoj se završava poziv i na kraju nacionalni broj prema planu numeracije te zemlje.
Međunarodni prefiks nije deo međunarodnog broja.
2.2. Nacionalni broj
U Republici Srbiji je u upotrebi otvoreni Plan numeracije (u daljem tekstu: Plan).
Nacionalni broj sadrži nacionalni odredišni kod (NDC-National Destination Code) iza koga sledi pretplatnički broj (SN-Subscriber Number), kao što je prikazano na Slici 2.
Nacionalni broj
Nacionalni odredišni kod(National Destination Code) Pretplatnički broj(Subscriber Number)
NDC SN
Slika 2. Struktura nacionalnog broja
Zavisno od primene, nacionalni odredišni kod može da ima geografsko ili negeografsko značenje.
Prilikom pozivanja pretplatnika iz drugog geografskog područja ili javne mobilne komunikacione mreže, ili prilikom pozivanja broja koji označava ostale negeografske usluge, potrebno je prvo birati nacionalni prefiks "0", zatim nacionalni odredišni kod i pretplatnički broj. Prilikom iniciranja poziva sa odredištem unutar istog geografskog područja (tzv. lokalni poziv) bira se samo pretplatnički broj.
Nacionalni prefiks nije deo nacionalnog broja.
2.2.1. Nacionalni broj za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji
Nacionalni broj za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji ima geografsko značenje. Nacionalni odredišni kod (NDC), u ovom slučaju, određuje geografsko područje i označava se kao geografski kod (TC-Trunk Code). Posle geografskog koda sledi pretplatnički broj (SN-Subscriber Number), kao što je prikazano na Slici 3.
Nacionalni broj za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji
Geografski kod(Trunk Code) Pretplatnički broj(Subscriber Number)
TC SN
Slika 3. Struktura nacionalnog broja za javno dostupne
telefonske usluge na fiksnoj lokaciji
Nacionalni broj za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji može da sadrži maksimalno 12 cifara. Geografski kod sadrži najviše dve, a izuzetno tri cifre. Za prvu cifru pretplatničkog broja ne mogu se koristiti cifre "0" i "1". Izuzetno, dok traje prelazni period od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog plana, za prvu cifru pretplatničkog broja može se koristiti i cifra "1".
Agencija, u skladu sa Zakonom, dodeljuje operatorima pretplatničke brojeve za javno dostupne telefonske usluge na fiksnoj lokaciji u blokovima od 1.000, 10.000 i 100.000 uzastopnih brojeva.
2.2.2. Nacionalni broj za usluge javne mobilne
komunikacione mreže
Nacionalni broj za usluge javne mobilne komunikacione mreže ima negeografsko značenje i sastoji se od nacionalnog odredišnog koda (NDC-National Destination Code) i pretplatničkog broja (SN - Subscriber Number). Nacionalni odredišni kod se alternativno označava i kao pristupni kod (SDN code - Service or Destination Netnjork code), kao što je prikazano na Slici 4.
Nacionalni broj za usluge javne mobilne komunikacione mreže
Pristupni kod(Service or Destination Netnjork code) Pretplatnički broj(Subscriber Number)
SDN code SN
Slika 4. Struktura nacionalnog broja za usluge javne mobilne komunikacione mreže
Nacionalni odredišni kod sadrži najmanje dve cifre i počinje cifrom "6". Dužina pretplatničkog broja u javnoj mobilnoj komunikacionoj mreži iznosi šest ili sedam cifara. Dužina ostalih brojeva u javnoj mobilnoj komunikacionoj mreži koji ne pripadaju pretplatnicima može da bude kraća.
Prilikom ostvarivanja poziva iz javne mobilne komunikacione mreže, osim za pozive upućene službama za hitne intervencije i službama pomoći, važi postupak biranja opisan u tački 2.2. stav 4. ovog plana.
Agencija, u skladu sa Zakonom, dodeljuje pristupne kodove opertorima za usluge javne mobilne komunikacione mreže, pri čemu istovremeno dodeljuje i ceo dozvoljeni opseg pretplatničkih brojeva koji slede iza tako dodeljenog pristupnog koda.
2.2.3. Nacionalni broj za ostale negeografske usluge
Nacionalni broj za ostale negeografske usluge se sastoji od nacionalnog odredišnog koda (NDC-National Destination Code) i pretplatničkog broja (SN-Subscriber Number). Nacionalni odredišni kod se alternativno označava i kao servisni kod (SDN code - Service or Destination Netnjork code) ili kao oznaka usluge kao što je prikazano na Slici 5.
Nacionalni broj za ostale negeografske usluge
Servisni kod(Service or Destination Netnjork code) Pretplatnički broj(Subscriber Number)
SDN code SN
Slika 5. Struktura nacionalnog broja za ostale negeografske usluge
Nacionalni odredišni kod za ostale negeografske usluge sadrži najviše tri cifre i počinje ciframa "7", "8" i "9". Nacionalni odredišni kod koji počinje cifrom "7" koristi se za uslugu univerzalnog pristupnog broja, uslugu za komunikaciju između uređaja, nomadsku telefonsku uslugu, uslugu glasanja