Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 11. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", broj 46/95 i 66/01) i člana 23. Statuta Privredne komore Srbije,
Skupština Privredne komore Srbije na sednici od 2. aprila 1996. godine , donosi

OPŠTE USLOVE

U MEĐUMESNOM I MEĐUREPUBLIČKOM DRUMSKOM PREVOZU PUTNIKA

(Objavljeni u "Sl. glasniku RS", br. 21 od 16. maja 1996; 7/2000, 47/02)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Javni prevoz putnika i stvari u drumskom saobraćaju, obavlja se u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju i Opštim uslovima prevoza.
Javni prevoz putnika i stvari u drumskom saobraćaju vrši se pod jednakim uslovima svim korisnicima usluga, ukoliko to Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju ili Opštim uslovima prevoza nije drugačije regulisano.

Član 2.

Opštim uslovima prevoza utvrđuju se zaštitna vremena, način i uslovi prijema putnika u autobusima, na autobuskim stanicama i autobuskim stajalištima, povlastice za prevoz određenih kategorija putnika, uslovi za prijem i čuvanje prtljaga i stvari koje su primljene na prevoz, pravila korišćenja vozila i uslovi uskraćivanja prevoza, vrste naknade i doplate za posebne usluge, mogućnost korišćenja prelaznih voznih karata, način upoznavanja korisnika prevoza sa uslovima prevoza.

Član 3.

Provera ispunjavanja uslova za obavljanje linijskog prevoza putnika pri donošenju zahteva od strane prevoznika, vrši se u Privrednoj komori Srbije.
Uz zahtev koji se podnosi na memorandumu preduzeća, dostavlja se sledeća dokumentacija:
1. Fotokopija važećeg Rešenja Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija Srbije za obavljanje linijskog prevoza putnika u drumskom saobraćaju;
2. Predlog reda vožnje u određenom broju primeraka koji mora biti potpisan i overen od strane prevoznika, odnosno kooperanata i urađen u skladu sa Pravilnikom o sadržini obrasca reda vožnje;
3. Ugovor o zajedničkom obavljanju linijskog prevoza putnika, bilo da se radi o liniji na teritoriji Republike Srbije sa više prevoznika-kooperanata, ili da se radi o međurepubličkom prevozu između Republike Srbije i Republike Crne Gore;
4. Dokaz o izvršenoj uplati naknada za razmatranje podnetih zahteva i prigovora koju utvrđuje nadležan organ Privredne komore Srbije.

II. ZAŠTITNO VREME

Član 4.

Zaštitno vreme je vremenski interval u kome se ne može izvršiti registracija novih linija - polazaka, a koje se odnosi na vreme pre i posle registrovanih linija - polazaka koji su održavani u skladu sa zakonom u prethodnom registracionom periodu.

Član 5.

"Zaštitna vremena" u prevozu putnika na teritoriji Republike Srbije u kojima se ne može izvršiti registracija nove republičke linije - polaska, pre i posle registrovane međumesne linije, iznosi:

------------------------------------------------
Dužina Najmanja Zaštitno
stare dužina vreme (pre
linije (km) zajedničkog i posle polaska)
dela puta (km)
------------------------------------------------
0-50 20 15 min.
51-90 40 30 min.
91-150 60 45 min.
151-250 80 60 min.
Preko 250 100 75 min.
------------------------------------------------

"Zaštitna vremena" u kojima se ne može izvršiti registracija nove međurepubličke linije - polaska, pre i posle registrovane međurepubličke linije, iznose:

------------------------------------------
Dužina zajedničkog Zaštitno vreme pre
dela puta (km) i posle u minutima
------------------------------------------
0-200 30
preko 201 60
------------------------------------------

Član 6.

Prevoznik ispunjava uslove za registraciju linije - polaska kada u predloženom redu vožnje, u zavisnosti od dužine linije i najmanje dužine zajedničke trase, ispuni propisana minimalna vremena, prema datoj tabeli.
Pod "zajedničkim delom puta", podrazumeva se deo ukupnog puta sa najmanje dve stanice - stajališta.
Pod dužinom zajedničkog dela puta u međurepubličkom prevozu, podrazumeva se deo puta koji sadrži dve zajedničke autobuske stanice, od kojih se po jedna autobuska stanica nalazi na teritoriji Srbije i Crne Gore.
Pod dužinom linije, podrazumeva se deo ukupnog puta od početne do krajnje stanice.
Provera ispunjavanja uslova za registraciju linije u pogledu zaštitnog vremena vrši se u Privrednoj komori Srbije.

Član 7.

Podnošenje zahteva u Privrednoj komori Srbije je za republičke linije do 1. marta, a za međunarodne linije do 1. septembra tekuće godine.
Komisije Privredne komore Srbije vrše utvrđivanje ispunjavanja uslova u pogledu "zaštitnih vremena" i podnosioci zahteva sa rezultatima rada komisija preko izveštaja, mogu se upoznati za republičke linije najkasnije do 10. aprila, a za međurepubličke linije, najkasnije do 10. oktobra tekuće godine.
Izveštaji o radu komisija sadrže: naziv preduzeća koje je podnelo zahteve, nazive linija, kooperante, broj polazaka, odluku Komisije.
Komisije iz stava 2. ovog člana za republički i međurepublički prevoz sastoje se od predsednika i zamenika predsednika, tri člana i tri zamenika člana, koje bira Upravni odbor Privredne komore Srbije na preporuku Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice na dve godine.

Član 8.

Stručna služba Udruženja saobraćaja i telekomunikacija Privredne komore Srbije, dužna je da blagovremeno pripremi potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na registraciju linija - polazaka iz prethodnog perioda, kao i izveštaj Ministarstva saobraćaja i veza Srbije o izvršenom brisanju registrovanih linija - polazaka, koja je dužna da dostavi svim prevoznicima.

Član 9.

Pismeni prigovori na izveštaje o radu komisija iz člana 7. ovog akta, prevoznici podnose u roku od pet dana Grupaciji, koji teče od 10. do 15. aprila za republičke, odnosno od 10. do 15. oktobra tekuće godine za međurepubličke linije.
Grupacija sa komisijama je dužna da blagovremeno dostavljene pismene prigovore razmotri i reši.

Član 10.

Izveštaj o radu Komisije za utvrđivanje ispunjavanja uslova u pogledu "zaštitnih vremena" za nove republičke linije, koji je usvojen od strane Grupacije, posle razmatranja pismenih prigovora, najkasnije do 30. aprila tekuće godine, dostavlja se Ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija Srbije.
Izveštaj o radu komisije za utvrđivanje ispunjavanja uslova u pogledu "zaštitnih vremena" za međurepubličke linije, koji je usvojen od strane Grupacije, posle razmatranja pismenih prigovora, odmah se dostavlja Privrednoj komori Crne Gore, nakon čega se najkasnije do 25. oktobra tekuće godine, organizuje zajednički sastanak, na kome se utvrđuje ispunjavanje uslova za nove međurepubličke linije - polaske.
Usvojeni izveštaj o rezultatima rada komisija privrednih komora Srbije i Crne Gore, Komisija Privredne komore Srbije, najkasnije do 31. oktobra tekuće godine, dostavlja Ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija Srbije i upoznaje Grupaciju o završenom postupku.

III. NAČIN I USLOVI PRIJEMA PUTNIKA U AUTOBUSIMA NA AUTOBUSKIM STANICAMA I AUTOBUSKIM STAJALIŠTIMA

Član 11.

Prevoznik je dužan da se pridržava registrovanog reda vožnje.
Prevoznik je dužan da najmanje 15 minuta pre registrovanog polaska izvrši postavljanje vozila na


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: