Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


------------------------
NAPOMENA REDAKCIJE
Na osnovu odluke ustavnog suda broj IUo 122/2008 (Sl. glasnik RS 68/12) utvrđuje se da odredbe čl. 31. do 41. Opštih uslova poslovanja autobuskih stanica ("Službeni glasnik RS", broj 26/08) nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.
------------------------
Na osnovu člana 25. stav 2. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", br. 46/95, 66/2001, 61/2005, 91/2005 i 62/2006) i člana 21. Statuta Privredne komore Srbije,
Skupština Privredne komore Srbije na sednici od 21. decembra 2007. godine donosi

OPŠTE USLOVE

POSLOVANjA AUTOBUSKIH STANICA

(Objavljeni u "Sl. glasniku RS", br. 26 od 14. marta 2008, 68/12)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Opštim uslovima poslovanja autobuskih stanica utvrđuju se usluge koje autobuska stanica pruža prevoznicima, putnicima i drugim korisnicima (u daljem tekstu: stanične usluge), način pružanja staničnih usluga i određivanja cena za pružanje staničnih usluga u zavisnosti od kategorije autobuske stanice.

Član 2.

Autobuskom stanicom upravlja privredno društvo koje obavlja delatnost pružanja staničnih usluga.
Autobuska stanica je objekat u kome se vrši prijem i otprema autobusa, prtljaga i stvari, ukrcavanje i iskrcavanje putnika, izdavanje voznih karata i drugih prevoznih isprava, davanje obaveštenja o prevozu i pružanje drugih usluga u vezi sa prevozom.
Otprema autobusa je korišćenje određenog perona za prijem putnika u autobus, davanje informacija o polasku autobusa i njegovom postavljanju na određeni peron od strane ovlašćenog osoblja privrednog društva koje upravlja autobuskom stanicom putem razglasnih uređaja, postavljanje izvoda iz reda vožnje polazaka u poslovnoj zgradi autobuske stanice i davanje informacija o polascima autobusa, cenama prevoza i drugim tarifskim odredbama.
Prijem autobusa je korišćenje određenog perona za iskrcavanje putnika iz autobusa, davanje informacija o dolasku autobusa na određeni peron od strane ovlašćenog osoblja privrednog društva koje upravlja autobuskom stanicom putem razglasnih uređaja i postavljanje izvoda iz reda vožnje dolazaka u poslovnoj zgradi autobuske stanice.
Tranzitna autobuska stanica je stanica koja je uneta u red vožnje, a nije početna ni krajnja.
Vozna karta je dokaz da je zaključen ugovor o prevozu između prevozioca i putnika.
Prevoznina je cena vozne karte.
Prilikom kupovine vozne karte stanična usluga koju plaća putnik podrazumeva usluge smeštaja putnika u čekaonici autobuske stanice i prostoru sa mestima za prodaju karata i drugih prevoznih isprava i davanje obaveštenja o prevozu, kao i usluge koje putnicima pruža ovlašćeno osoblje privrednog društva koje upravlja autobuskom stanicom.
Peronska karta je isprava na osnovu koje građanin ima pravo pristupa na peron autobuske stanice.
Parkiranje autobusa je zadržavanje autobusa na posebnim uređenim površinama autobuske stanice predviđenim za tu namenu.

Član 3.

Stanične usluge mogu biti obavezne i ostale.
Obavezne stanične usluge su usluge koje se pružaju na površinama ili preko uređaja koje autobuska stanica mora da ima na osnovu propisa kojima se uređuje prevoz u drumskom saobraćaju i pružaju se svim korisnicima pod jednakim uslovima.
Ostale stanične usluge se mogu pružati u skladu sa ugovorom zaključenim između privrednog društva koje upravlja autobuskom stanicom i korisnika ili u skladu sa pravilima koje utvrdi privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom.

II. NAČIN PRUŽANjA USLUGA PREVOZNICIMA

Član 4.

Privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom obavezno obezbeđuje prevoznicima sledeće stanične usluge:
- prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava,
- otpremu i prijem autobusa,
- vođenje evidencije polazaka i dolazaka autobusa,
- isticanje na vidnom mestu izvoda iz reda vožnje, Opštih uslova prevoza i Opštih uslova poslovanja autobuskih stanica,
- parkiranje autobusa.
Prevoznik je dužan da privrednom društvu koje upravlja autobuskom stanicom, za svaki registrovan red vožnje, dostavi overen cenovnik koji je identičan sa cenovnikom koji se koristi prilikom prodaje voznih karata u autobusu.

Član 5.

Ostale stanične usluge koje privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom može pružati prevoznicima:
- čišćenje i pranje autobusa,
- kontrola tehničke ispravnosti vozila (tehnički pregled),
- snabdevanje gorivom,
- zakup poslovnog prostora,
- telefonske i telefaks usluge,
- korišćenje panoa za reklamiranje, i
- druge usluge u skladu sa mogućnostima privrednog društva koje upravlja autobuskom stanicom i potrebama prevoznika.

Član 6.

Privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom i prevoznik obavezno zaključuju ugovor o pružanju staničnih usluga u pisanoj formi.
Ugovor iz stava 1. ovog člana mora biti istovetan za sve prevoznike u delu koji se odnosi na usluge koje se pružaju pod jednakim uslovima.
Ugovorom iz stava 1. ovog člana se obavezno određuje peron za prevoznika koji će prevoznik koristiti u toku perioda važenja reda vožnje.
Promena perona prevozniku se ne može izvršiti u toku perioda važenja reda vožnje bez njegove saglasnosti.

Član 7.

Privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom vrši prodaju svih vrsta voznih karata i drugih prevoznih isprava (karte u jednom pravcu, povratne, prelazne, mesečne, regresirane i dr.), u ime i za račun prevoznika, za sve polaske po registrovanom redu vožnje, na propisani način i u skladu sa ugovorom zaključenim između privrednog društva koje upravlja autobuskom stanicom i prevoznika.
Vozne karte i druge prevozne isprave prodaju se u odgovarajućem prostoru poslovne zgrade autobuske stanice na obeleženim šalterima, a u autobusu po zaključenom izdavanju voznih karata i drugih prevoznih isprava.
Prodaja voznih karata i drugih prevoznih isprava može se vršiti unapred, a zaključuje se najkasnije 5 minuta pre polaska autobusa, s tim što stanica mora da obezbedi putniku pristup autobusu, sve do njegovog polaska.
Vozne karte i druge prevozne isprave se mogu prodavati i preko privrednih društava koja su registrovana za pružanje usluga u drumskom saobraćaju i turističkih usluga, sa kojima privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom ili prevoznik zaključi ugovor.

Član 8.

Usluge prijema i otpreme autobusa, privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom je dužno da vrši za one prevoznike koji imaju registrovane redove vožnje, odnosno odgovarajuće dozvole za međunarodni linijski prevoz putnika.
Ako prevoz obavljaju dva ili više prevoznika dužni su da privrednom društvu koje upravlja autobuskom stanicom dostave zaključen ugovor o zajedničkom obavljanju linijskog prevoza sa rasporedom održavanja polazaka po danima, mesecima.
Privredno društvo koje upravlja autobuskom stanicom dužno je da u roku od tri dana po prijemu registrovanog reda vožnje i zahteva za pružanjem staničnih usluga obavesti prevoznika o mogućnostima pružanja staničnih usluga.
U slučaju da autobuska stanica nema potreban broj perona za pružanje usluga prevoznicima za obavljanje linijskog prevoza po novim redovima vožnje, privredno društvo koje upravlja