Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 17. i člana 38. stav 1. tačka 3. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93 i 41/94), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O VISINI, ROKOVIMA KORIŠĆENjA I VRAĆANjA I DRUGIM USLOVIMA ZA DAVANjE KRATKOROČNIH KREDITA BANKAMA ZA ODRŽAVANjE DNEVNE LIKVIDNOSTI NA OSNOVU DEVIZNOG POKRIĆA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 55/95, (i7/96), 9/96, 47/96, 58/96)

1.
Narodna banka Jugoslavije, radi podsticanja deviznog priliva po osnovu izvoza robe i usluga, daje bankama kratkoročne kredite za održavanje dnevne likvidnosti, pod uslovom da banke prodaju Narodnoj banci Jugoslavije devize u visini korišćenog kredita za likvidnost (u daljem tekstu: kredit za likvidnost s deviznim pokrićem), i to u valutama kojima Narodna banka Jugoslavije interveniše na Međubankarskom tržištu deviza.
2.
Krediti za likvidnost s deviznim pokrićem daju se bankama na osnovu kratkoročnih kredita koje te banke, od dana stupanja na snagu ove odluke, daju preduzećima - izvoznicima (u daljem tekstu: komitenti) za kreditiranje izvoza robe i usluga, čija je naplata ugovorena u gotovom, u rokovima utvrđenim Zakonom o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 12/95), a naduže u roku od 60 dana.
Kredit za likvidnost sa deviznim pokrićem, u smislu stava 1. ove tačke, odobrava se banci koja je dužna da podnese sledeće isprave:
1) ugovor o odobravanju kredita za kreditiranje izvoza robe, odnosno izvršenih usluga;
2) nalog o izvršenom prenosu sredstava odobrenog kredita na žiro-račun komitenta, koji je overila nadležna organizaciona jedinica Službe za platni promet;
3) prijavu o zaključenom spoljnotrgovinskom poslu, koji je prihvatila glavna republička filijala, odnosno filijala Narodne banke Jugoslavije (u daljem tekstu: nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije);
4) izvoznu carinsku deklaraciju na kojoj je izlazna carinarnica potvrdila da je roba prešla carinsku liniju;
5) fakturu, odnosno odgovarajuću ispravu o izvršenoj usluzi, na kojoj je inostrani naručilac overio da je usluga izvršena, s datumom završetka te usluge.
Kredit za likvidnost s deviznim pokrićem može se odobriti banci i pre podnošenja isprava iz odredbi pod 4 i 5 stava 2. ove tačke, pod uslovom da banka podnese Narodnoj banci Jugoslavije odgovarajuće dokaze, i to:
1) da je po nalogu kupca iz kupoprodajnog ugovora otvorila neopozivi dokumentarni akreditiv preko strane banke koja ima korespondentske odnose sa bankom koja koristi kredit za likvidnost - banka izvršilac po akreditivu;
2) da je banka sa izvoznikom (prodavac) zaključila ugovor o kupovini deviza iz akreditiva o roku njegove dospelosti, odnosno izvršene naplate po akreditivu.
Pored isprava i dokaza iz st. 2. i 3. ove tačke banka je, nakon izvršene naplate kreditiranog izvoza robe i usluga, dužna da Narodnoj banci Jugoslavije podnese odgovarajuću ispravu da su izvezena roba, odnosno izvršene usluge, naplaćene.
3.
Kredit za likvidnost s deviznim pokrićem odobrava se banci najviše do iznosa dinarske protivvrednosti deviza koje ta banka proda Narodnoj banci Jugoslavije (u daljem tekstu: ugovoreni iznos devizne obaveze), i to po srednjem kursu koji važi na dan zaključenja ugovora o odobravanju kredita banci.
Ukupno stanje kredita za likvidnost nijednog dana ne može biti veće od ukupnog stanja kredita koje je ta banka dala komitentima za namene iz tačke 2. ove odluke.
4.
Krediti za likvidnost daju se bankama u skladu s rokovima ugovorenim u tački 2. stav 1. ove odluke, s tim da su banke dužne da vrate iskorišćeni iznos kredita i izvrše deviznu obavezu prema Narodnoj banci Jugoslavije pre isteka tih rokova, ako je izvezena roba, odnosno izvršena usluga, u celini ili delimično, naplaćena pre isteka tih rokova.
5.
Ugovoreni iznos devizne obaveze, banka korisnik kredita za likvidnost s deviznim pokrićem, u smislu ove odluke, dužna je da izmiri prema Narodnoj banci Jugoslavije istovremeno s vraćanjem tog kredita, a najkasnije u rokovima ugovorenim u smislu tačke 4. te odluke.
Ugovoreni iznos devizne obaveze banke su dužne da u ugovorenim rokovima izvršavaju prodajom deviza Narodnoj banci Jugoslavije iz svog ukupnog deviznog priliva - predajom efektivnog stranog novca u trezor Narodne banke Jugoslavije ili prenosom deviza na odgovarajući račun Narodne banke Jugoslavije u inostranstvu, a prema instrukcijama koje banci, na njen zahtev, daje Narodna banka Jugoslavije - Direkcija za poslove platnog prometa sa inostranstvom (u daljem tekstu: Direkcija za poslove platnog prometa sa inostranstvom).
Direkcija za poslove platnog prometa sa inostranstvom kupuje od banaka devize na ime izvršavanja njihovih deviznih obaveza ugovorenih u smislu ove tačke, po kupovnom kursu na dan dospeća devizne obaveze, u smislu stava 1. te tačke.
Dinarsku protivvrednost deviza kupljenih od banaka na ime izvršavanja njihovih ugovorenih deviznih obaveza, u smislu ove tačke, Direkcija za poslove platnog prometa sa inostranstvom usmerava za izmirivanje obaveza banke prema Narodnoj banci Jugoslavije.
Ako posle izmirivanja dospelih obaveza banke prema Narodnoj banci Jugoslavije, u smislu stava 4. ove tačke, preostane iznos dinarske protivvrednosti, Direkcija za poslove platnog prometa sa inostranstvom taj iznos prenosi na žiro-račun banke korisnika kredita.
Direkcija za poslove platnog prometa sa inostranstvom izdaje banci potvrdu o prodaji deviza na ime izvršavanja ugovorenog iznosa devizne obaveze po osnovu korišćenog kredita za likvidnost s deviznim pokrićem, koja sadrži: datum prodaje i iznos prodatih deviza, iznos njihove dinarske protivvrednosti obračunate u smislu stava 3. ove tačke, kao i naznaku da je prodaja izvršena po osnovu korišćenja kredita za likvidnost s deviznim pokrićem, u smislu ove odluke i da je dinarska protivvrednost usmerena za izmirenje obaveza banke prema Narodnoj banci Jugoslavije po korišćenom kreditu (sa naznakom ugovora o kreditu) ili drugih njenih dospelih, a neizmirenih obaveza (sa bližom naznakom tih obaveza koje se izmiruju). Original potvrde o prodaji deviza banka dostavlja nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije, na kojoj ta filijala stavlja naznaku "iskorišćeno po osnovu kredita za likvidnost s deviznim pokrićem" i vraća je banci, a fotokopiju potvrde s tom naznakom zadržava.
5a.
Na ime obezbeđenja izvršenja ugovorene devizne obaveze, u smislu tačke 5. ove odluke, banka je dužna da pre puštanja odobrenog kredita u korišćenje Narodnoj banci Jugoslavije podnese garantno pismo kojim se neopozivo obavezuje da će devize u iznosu devizne obaveze prodati Narodnoj banci Jugoslavije u ugovorenom roku, u skladu sa ovom odlukom, i da dostavi Narodnoj banci Jugoslavije rambursno ovlašćenje za korišćenje deviza na računima banke u inostranstvu i zemlji (na srpskom i engleskom jeziku), uključujući i efektivni strani novac u trezoru banke.
6.
Radi dobijanja kredita za likvidnost s deviznim pokrićem, u smislu ove odluke, banka podnosi nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije zahtev, koji potpisuje direktor banke ili lice s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima u banci, a koji sadrži:
1) stanje, na dan podnošenja