Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 3. stav 2. Zakona o platama i naknadama saveznih poslanika u Saveznoj skupštini i o platama saveznih funkcionera koje bira i razrešava Savezna skupština ("Službeni list SFRJ", br. 72/89 i 74/90 i "Službeni list SRJ", br. 40/92) i član 52. Poslovnika Veća građana Savezne skupštine ("Službeni list SRJ", br. 43/94) i člana 53. Poslovnika Veća republika Savezne skupštine ("Službeni list SRJ", br. 1/95), Administrativna komisija Savezne skupštine, na sednici od 30. juna 2000. godine, donela je

ODLUKU

O UTVRĐIVANjU ZARADA ZAPOSLENIH U SLUŽBI SAVEZNE SKUPŠTINE KOJE POSTAVLjA ADMINISTRATIVNA KOMISIJA SAVEZNE SKUPŠTINE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 28 od 30. juna 2000; 58/01)

1.
Ovom odlukom određuju se koeficijenti za obračun zarada i način utvrđivanja zarada za zaposlene u Službi Savezne skupštine koje postavlja Administrativna komisija Savezne skupštine (u daljem tekstu: postavljena lica).
Zarada postavljenih lica sastoji se iz:
1) osnovice za obračun zarade (u daljem tekstu: osnovica);
2) koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);
3) naknade zarade, dodatka na zaradu;
4) iznosa koji postavljeno lice plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz zarade, u skladu sa zakonom.
2.
Za postavljena lica utvrđuju se sledeći koeficijenti za obračun zarada, i to:

1) sekretar Sektora za zakonodavne, informativne i druge
stručne poslove 7,00
2) načelnik Odeljenja za opšte i zajedničke poslove 6,80
3) sekretari komisija Savezne skupštine 6,60
4) sekretari odbora Veća građana Savezne skupštine i sekretari
odbora Veća republika Savezne skupštine 6,60

3.
Plata postavljenih lica utvrđuje se množenjem koeficijenta utvrđenog u skladu sa ovom odlukom i osnovice koju predstavlja podatak o prosečnoj zaradi po zaposlenom isplaćenoj za prethodni mesec u privredi republike članice na čijoj se teritoriji nalazi sedište Savezne skupštine, odnosno iznos koji služi za utvrđivanje mesečne zarade zaposlenih u državnim organima republike članice na čijoj se teritoriji nalazi sedište Savezne skupštine.
Izuzetno od odredbe stava 1. ove tačke, ako se osnovica za obračun zarada utvrdi u iznosu nižem od prosečne zarade po zaposlenom isplaćene za prethodni mesec u privredi republike članice na čijoj se teritoriji nalazi sedište Savezne skupštine, zarada postavljenih lica iz tačke 2. ove odluke, utvrđena u skladu sa stavom 1. ove tačke, uvećava se po osnovu korektivnog dodatka u iznosu od 40%.
Zarada utvrđena u skladu sa st. 1. i 2. ove tačke, uvećava se za 40%.
Plata iz st. 1, 2. i 3. ove tačke uvećava se po osnovu radnog staža za 0,50% za svaku započetu godinu radnog staža, a najviše do 20%.
Iznos mesečne zarade, utvrđen primenom dodatka iz st. 2, 3. i 4. ove tačke, ne može preći iznos koji predstavlja proizvod utvrđenog koeficijenta i podatka o prosečnoj zaradi po zaposlenom isplaćenoj za prethodni mesec u republici članici na čijoj se teritoriji nalazi sedište Savezne skupštine.
4.
Odredbe ove odluke kojima su utvrđene zarade postavljenih lica primenjuju se i na postavljena lica koja imaju status neraspoređenog radnika u Službi Savezne skupštine, a koji ostvaruju zaradu u Saveznoj skupštini.
5.
Rešenje o utvrđivanju zarade postavljenog lica u skladu sa odredbama ove odluke donosi generalni sekretar Službe Savezne skupštine.
6. Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi odluka o utvrđivanju zarada rukovodećih radnika u Službi Savezne skupštine koje postavlja Administrativna komisija Savezne skupštine ("Službeni list SRJ", br. 5/96 i 22/96).
7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. jula 2000. godine.