Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 46. stav 1. tačka 1) podtačka (2) i stav 2. tačka 3) istog člana, člana 67. stav 2, a u vezi sa članom 37. stav 1. Zakona o energetici ("Službeni glasnik RS", br. 57/11 i 80/11 - ispravka),
Savet Agencije za energetiku Republike Srbije, na 193. sednici od 26. septembra 2012. godine, doneo je

ODLUKU

O UTVRĐIVANjU METODOLOGIJE ZA ODREĐIVANjE CENE PRIRODNOG GASA ZA JAVNO SNABDEVANjE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 93 od 28. septembra 2012, 76/13)

1.
Donosi se Metodologija za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje (u daljem tekstu: Metodologija), koja je odštampana uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.
2.
Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju Metodologije za određivanje tarifnih elemenata za obračun cena prirodnog gasa za tarifne kupce i Metodologija za određivanje tarifnih elemenata za obračun cena prirodnog gasa za tarifne kupce ("Službeni glasnik RS", br. 68/06, 1/07, 116/08 i 64/10).
3.
Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije" i ona stupa na snagu snagu 1. oktobra 2012. godine.
Broj 539/2012-D-I/15
U Beogradu, 26. septembra 2012. godine
Savet Agencije za energetiku Republike Srbije
Predsednik Saveta, Ljubo Maćić, s.r.

METODOLOGIJA

ZA ODREĐIVANjE CENE PRIRODNOG GASA ZA JAVNO SNABDEVANjE

I. PREDMET METODOLOGIJE

Ovom metodologijom se određuju uslovi i način utvrđivanja maksimalne visine prihoda energetskog subjekata koji obavlja delatnost javnog snabdevanja prirodnim gasom (u daljem tekstu: javni snabdevač), kriterijumi i pravila za raspodelu tog prihoda, elementi za obračun (u daljem tekstu: tarifni elementi) i način obračuna prirodnog gasa za javno snabdevanje, tarife za obračun cene prirodnog gasa za javno snabdevanje i način njihovog izračunavanja, kao i način, postupak i rokovi za dostavljanje dokumentacije i vrsta dokumentacije koju javni snabdevač dostavlja Agenciji za energetiku Republike Srbije (u daljem tekstu: Agencija).

II. METODOLOŠKI PRISTUP

Metodologija se bazira na mehanizmu kontrole cene prirodnog gasa za javno snabdevanje primenom metode regulacije "troškovi plus", kojom se javnom snabdevaču određuje maksimalna visina prihoda za regulatorni period, odnosno cena prirodnog gasa za javno snabdevanje kojom se obezbeđuje:
1) pokrivanje opravdanih troškova poslovanja, kao i odgovarajući prinos na angažovana sredstva i investicije u obavljanju delatnosti javnog snabdevanja prirodnim gasom kojima se obezbeđuje kratkoročna i dugoročna sigurnost snabdevanja;
2) podsticanje ekonomske i energetske efikasnosti;
3) nediskriminacija, odnosno jednaki položaj za kupce i
4) sprečavanje međusobnog subvencionisanja između pojedinih delatnosti koje obavlja javni snabdevač i između pojedinih kupaca i grupa kupaca.

III. POJMOVI I DEFINICIJE

Pojmovi upotrebljeni u ovoj metodologiji imaju sledeće značenje:
1) Info-pravila - skup energetskih i ekonomskih podataka sistematizovanih u tabelama koji se dostavljaju Agenciji u cilju njenog redovnog izveštavanja i prilikom podnošenja odluke o ceni prirodnog gasa za javno snabdevanje na saglasnost;
2) m3 - količina prirodnog gasa koja pri pritisku od 101325 Pa (1,01325 bar), temperaturi od 288,15 K (15oC) i donjoj toplotnoj vrednosti od 33.338,35 kJ zauzima zapreminu od jednog kubnog metra;
3) Maksimalno odobreni prihod - maksimalan iznos prihoda javnog snabdevača u regulatornom periodu kojim se nadoknađuju svi opravdani troškovi koji nastaju obavljanjem delatnosti javnog snabdevanja prirodnim gasom i odgovarajući prinos na angažovana sredstva i investicije;
4) Regulatorni period - vremenski period u trajanju od jedne kalendarske godine - u daljem tekstu u formulama i objašnjenjima formula označen sa t;
5) Tarifni elementi - obračunske veličine na koje se raspoređuje maksimalno odobreni prihod javnog snabdevača koji je određen za regulatorni period u skladu sa ovom metodologijom.
Ostali pojmovi upotrebljeni u ovoj metodologiji imaju isto značenje kao u Zakonu o energetici ("Službeni glasnik RS", br. 57/11 i 80 /11 - ispravka).
Pri izračunavanju prema formulama u ovoj metodologiji, sve vrednosti koje se izražavaju u procentima se dele sa 100.

IV. ODREĐIVANjE MAKSIMALNO ODOBRENOG PRIHODA

Maksimalno odobreni prihod javnog snabdevača se obračunava na osnovu opravdanih troškova poslovanja u obavljanju delatnosti javnog snabdevanja prirodnim gasom.
Opravdanost troškova se ocenjuje prema prirodi konkretnog troška sagledavanjem njegove svrsishodnosti, proverom količina i cene kojom je izazvan konkretan trošak, uporednom analizom troškova javnog snabdevača zasnovanom na podacima o troškovima u prethodnom periodu i troškovima drugih javnih snabdevača u zemlji i okruženju (benchmarking).

IV.1. Zajednički operativni troškovi, sredstva, troškovi amortizacije i ostali prihodi

Zajedničkim operativnim troškovima se smatraju operativni troškovi nastali radi omogućavanja funkcionisanja javnog snabdevača koji pored delatnosti javnog snabdevanja prirodnim gasom obavlja drugu energetsku delatnost čija je cena regulisana ili koji pored tih energetskih delatnosti obavlja i druge energetske, odnosno druge delatnosti koje se ne smatraju energetskim delatnostima, a koji se ne mogu direktno alocirati na pojedine delatnosti.
Zajedničkim sredstvima se smatraju sredstva (nematerijalna ulaganja osimgoodwill-a, nekretnine, postrojenja i oprema) koja su neophodna za funkcionisanje javnog snabdevača koji pored delatnosti javnog snabdevanja prirodnim gasom obavlja drugu energetsku delatnost čija je cena regulisana ili koji pored tih energetskih delatnosti obavlja i druge energetske, odnosno druge delatnosti koje se ne smatraju energetskim delatnostima, a koja se ne mogu direktno alocirati na pojedine delatnosti.
Zajedničkim troškovima amortizacije se smatraju troškovi amortizacije zajedničkih sredstava nastali radi omogućavanja funkcionisanja javnog snabdevača koji pored delatnosti javnog snabdevanja prirodnim gasom obavlja drugu energetsku delatnost čija je cena regulisana ili koji pored tih energetskih delatnosti obavlja i druge energetske, odnosno druge delatnosti koje se ne smatraju energetskim delatnostima, a koji se ne mogu direktno alocirati na pojedine delatnosti.
Zajedničkim ostalim prihodima se smatraju ostali prihodi ostvareni angažovanjem zajedničkih resursa javnog snabdevača koji se ne mogu direktno alocirati na pojedine delatnosti.
Zajednički operativni troškovi, sredstva, troškovi amortizacije i ostali prihodi se raspoređuju na delatnost javnog snabdevanja prirodnim gasom za koju se utvrđuje maksimalno odobreni prihod i na druge energetske, odnosno druge delatnosti koje se ne smatraju energetskim delatnostima, na osnovu transparentnih pravila (ključeva)