Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 33. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Službeni list SCG", br. 1/2003), Savet ministara donosi

ODLUKU

O USTUPANjU POSLOVA OBEZBEĐENjA DRŽAVNE GRANICE, POTREBNIH SREDSTAVA KOJA SLUŽE ZA VRŠENjE TIH POSLOVA I PRIVREMENOM UPUĆIVANjU PROFESIONALNIH OFICIRA I PROFESIONALNIH PODOFICIRA VOJSKE SRBIJE I CRNE GORE NA RAD U MUP REPUBLIKE CRNE GORE

(Objavljena u "Sl. listu SCG", br. 33 od 1. avgusta 2003; 34/03)

1.
Do donošenja Zakona o državnoj granici, Vojska Srbije i Crne Gore privremeno ustupa MUP-u Republike Crne Gore poslove obezbeđenja državne granice na teritoriji Republike Crne Gore.
2.
Za potrebe obezbeđenja državne granice na teritoriji Republike Crne Gore, Vojska Srbije i Crne Gore ustupa MUP-u Republike Crne Gore potrebna materijalna sredstva koja su neposredno korišćena za vršenje ovih poslova.
3.
Profesionali oficiri i profesionalni podoficiri koji su do sada radili na poslovima obezbeđenja državne granice na teritoriji Republike Crne Gore mogu se, u skladu sa odredbama Zakona o Vojsci Jugoslavije, privremeno rasporediti na ove poslove u MUP Republike Crne Gore, prema aktu o sistematizaciji radnih mesta MUP-a Republike Crne Gore.
4.
Ova odluka neće uticati na primenu ratifikovanih međunarodnih ugovora i opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava i drugih akata kojima su preuzete međunarodne obaveze, a odnose se na državnu granicu i njeno obezbeđenje.
5.
Poslove na koordiniranju rada nadležnih organa država članica i nadležnih komisija za sprovođenje međudržavnih sporazuma o graničnim pitanjima (režim na granici, granični prelazi, pogranični saobraćaj i dr.), kao i poslove na razgraničenju, obnavljanju i obeležavanju granične linije i dalje će vršiti Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa Vojskom Srbije i Crne Gore i MUP-om Republike Crne Gore.
6.
Ministar odbrane, u saradnji sa predstavnikom vlade Republike Crne Gore, obrazovaće komisiju sastavljenu od predstavnika obe strane. Komisija će predložiti konkretna rešenja o ustupanju poslova obezbeđivanja državne granice na teritoriji Republike Crne Gore, sastaviti zapisnik o preuzetim sredstvima koja su neposredno korišćena za vršenje ovih poslova i dati predlog o privremenom upućivanju na rad u MUP Republike Crne Gore profesionalnih oficira i profesionalnih podoficira koji su do sada radili na ovim poslovima.
7. Ustupanje poslova na obezbeđenju državne granice, sredstava koja služe za vršenje tih poslova i privremeno upućivanje profesionalnih oficira i profesionalnih podoficira izvršiće se do 31. decembra 2003. godine.
8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

Savet ministara
E. p. br. 119, 31. jula 2003. godine, Beograd
Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, s. r.