Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 181. stav 3. i člana 143. Zakona o osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 55/2004 i 61/2005),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA ZA STICANjE ZVANjA OVLAŠĆENOG AKTUARA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 104 od 17. novembra 2006, 3/11)

1.
Ovom odlukom propisuju se uslovi za sticanje zvanja ovlašćenog aktuara, kao i sadržina i način polaganja stručnog ispita za sticanje tog zvanja.
2.
Zvanje ovlašćenog aktuara može steći lice koje ispunjava sledeće uslove:
1) ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije;
2) punoletno je i ima potpunu poslovnu sposobnost;
3) ima odgovarajući stepen visokog obrazovanja: drugi stepen visokog obrazovanja - master akademske studije, odnosno osnovne studije na fakultetu u trajanju od najmanje četiri godine prema propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/2005, 97/2008 i 44/2010), a u oblasti ekonomije, matematike, mašinstva, elektrotehnike i sl.;
4) ima najmanje tri godine radnog staža provedenog na aktuarskim poslovima u smislu zakona, u društvima za osiguranje ili u organu nadležnom za nadzor delatnosti osiguranja;
5) pravnosnažnom sudskom odlukom nije mu izrečena mera bezbednosti ni zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti;
6) nije osuđivano za krivična dela protiv imovine ili privrede na kaznu zatvora dužu od tri meseca;
7) nije mu oduzimano ovlašćenje za obavljanje poslova ovlašćenog aktuara;
8) položilo je stručni ispit za sticanje zvanja ovlašćenog aktuara (u daljem tekstu: stručni ispit).
3.
Program za polaganje stručnog ispita obuhvata sledeće nivoe:
1) nivo 1: osnovi primene aktuarske matematike u oblasti osiguranja, penzijskih planova i investicija;
2) nivo 2: modeli upravljanja rizikom i neživotno osiguranje;
3) nivo 3: životno i zdravstveno osiguranje;
4) nivo 4: penzijski planovi i modeliranje;
5) nivo 5: investicije i finansijsko izveštavanje.
Bliža sadržina programa za polaganje stručnog ispita po nivoima iz stava 1. ove tačke utvrđena je u Programu za polaganje stručnog ispita za sticanje zvanja ovlašćenog aktuara (Prilog 1, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo).
4.
Stručni ispit se organizuje dva puta godišnje u redovnim ispitnim rokovima - majskom i oktobarskom.
U jednom ispitnom roku kandidat može polagati program za jedan ili više nivoa iz tačke 3. ove odluke.
Datum održavanja stručnog ispita i rok za prijavu utvrđuje guverner, a podatke o tome, kao i o literaturi za polaganje stručnog ispita po nivoima, Narodna banka Srbije objavljuje na svom sajtu - u roku od 90 dana pre održavanja stručnog ispita.
5.
U prijavi za polaganje stručnog ispita kandidat navodi koji nivo iz tačke 3. ove odluke želi da polaže, odnosno navodi da želi da polaže ispit iz tačke 12. te odluke, zatim ime i prezime, matični broj, adresu, datum, mesto i zemlju rođenja, kao i ispitni rok u kome želi da polaže stručni ispit.
Uz prijavu iz stava 1. ove tačke podnosi se dokaz o odgovarajućem drugom stepenu visokog obrazovanja, kao i dokaz o plaćenoj naknadi za polaganje stručnog ispita, odnosno ispita iz tačke 12. ove odluke propisanoj odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.
6.
Stručni ispit se polaže pred Komisijom za polaganje stručnog ispita za sticanje zvanja ovlašćenog aktuara (u daljem tekstu: Komisija).
Komisiju obrazuje guverner - iz redova ovlašćenih aktuara i istaknutih stručnjaka iz oblasti matematike, ekonomije i prava.
Komisija ima najmanje četiri člana, od kojih je jedan predsednik.
Komisija odlučuje većinom glasova. Ako Komisija ima paran broj članova, presudan je glas predsednika Komisije.
7.
Podatke o mestu i vremenu polaganja stručnog ispita, Komisija objavljuje na sajtu Narodne banke Srbije.
8.
Stručni ispit se polaže pismeno.
Komisija utvrđuje zadatke za polaganje stručnog ispita.
9.
O obavljenom stručnom ispitu Komisija sastavlja zapisnik za svakog kandidata posebno (u daljem tekstu: Zapisnik), i to u roku od 60 dana od dana polaganja ispita, i uspeh kandidata ocenjuje s "položio" i "nije položio".
Zapisnik sadrži: ime i prezime kandidata, adresu, datum, mesto i zemlju njegovog rođenja, zatim imena i prezimena članova Komisije, ime i prezime zapisničara, uspeh kandidata po nivoima, kao i datum i potpise članova Komisije i zapisničara. Uz Zapisnik se prilaže pismeni rad kandidata.
Narodna banka Srbije na svom sajtu objavljuje obaveštenje o uspehu kandidata ostvarenom na stručnom ispitu po nivoima.
Lice koje nije položilo stručni ispit po programu koji obuhvata određeni nivo ima pravo da ga polaže u nekom od narednih ispitnih rokova.
10.
O licima koja su položila stručni ispit vodi se posebna evidencija.
11.
Strano fizičko lice koje ispunjava uslove iz tačke 2, odredbe od 2 do 8, ove odluke može dobiti ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje aktuarskih poslova, odnosno steći zvanje ovlašćenog aktuara ako poseduje dozvolu za rad koju je izdala organizacija nadležna za poslove zapošljavanja u Republici Srbiji - Nacionalna služba za zapošljavanje i ako se izvodom iz propisa ili drugim dokumentom države čiji je državljanin može dokazati postojanje uzajamnosti za obavljanje poslova ovlašćenog aktuara (do ulaska Republike Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju).
12.
Lice koje ima zvanjeFIA (Fellow of the Institute of Actuaries, Velika Britanija),FFA (Fellow of the Faculty of Actuaries, Velika Britanija),FSA (Fellow of the Society of Actuaries, Sjedinjene Američke Države),FCAS (Fellow of the Casuality Actuarial Society, Sjedinjene Američke Države),FIAA (Fellow of the Institute of Actuaries of Australia, Australija) iliFCIA (Fellow of the Canadian Institute of Actuaries, Kanada) - može dobiti ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje aktuarskih poslova, odnosno steći zvanje ovlašćenog aktuara:
1) domaće fizičko lice:
- ako ispunjava uslove za sticanje tog zvanja iz tačke 2, odredbe od 1 do 7, ove odluke,
- ako položi ispit iz domaćeg zakonodavstva po programu za polaganje tog ispita (Prilog 2, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo);
2) strano fizičko lice:
- ako ispunjava uslove za sticanje tog zvanja iz tačke 2, odredbe od 2 do 7, ove odluke,
- ako položi, i to na srpskom jeziku, ispit iz odredbe pod