Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 2. tačka 16. alineja 8. i člana 25. stav 1. Pokrajinske skupštinske Odluke o organizaciji i načinu rada Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV",broj: 10/92, 12/92, 1/95,3/02,23/02, 17/03 i 18/09),Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, na sednici održanoj 10. februara 2010. godine, donela je

ODLUKU

O USLOVIMA REGRESIRANjA PREVOZA UČENIKA SREDNjIH ŠKOLA I STUDENATA U MEĐUGRADSKOM I MEĐUMESNOM SAOBRAĆAJU U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 2 od 26. februara 2010, 1/12)

Član 1.

Ovom Odlukom uređuje se način, uslovi i kriterijumi za raspodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje (u daljem tekstu: Sekretarijat) opštinama i gradovima na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, u cilju regresiranja prevoza učenika srednjih škola i studenata u međugradskom i međumesnom saobraćaju u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Član 2.

Sredstva za namenu iz člana 1. ove Odluke, dodelilo se korisnicima u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine, obezbeđenim na posobnom razdelu Sekretarijata.

Član 3.

U smislu ove Odluke, korisnici koji imaju pravo da učestvuju u raspodeli sredstava su opštine i gradovi na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 4.

Sredstva se dodeljuju za finansiranje, odnosno učešća u finansiranju:
1) prevoza učenika srednjih škola u međugradskom i međumesnom saobraćaju koji svakodnevno putuju od mesta stanovanja do škole;
2) prevoza studenata u međugradskom i međumesnom saobraćaju koji kumulativno ispunjavaju sledeće uslove: imaju prebivalište na području opštine ili grada, svakodnevno putuju na međumesnoj relaciji do ustanove visokog obrazovanja (nisu korisnici usluge smeštaja u studentskim centrima), školuju se na teret budžeta, prvi put upisuju godinu studija, nisu korisnici studentskih stipendija i kredita od Ministarstva prosvete Republike Srbije, Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava, Republičkog fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Fonda za stipendiranje darovitih studenata Univerziteta u Novom Sadu i drugih fondova i fondacija.

Član 5.

Visina sredstava za namene iz člana 4. tačka 1. ove Odluke, utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:
1) broj učenika srednjih škola sa područja opštine ili grada koji svakodnevno putuju od mesta stanovanja do škole i
2) stepen razvijenosti opštine ili grada u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, utvrđen aktom Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine.
Visina sredstava za namene iz člana 4. tačka 2. ove Odluke, utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:
1) broj studenata u međugradskom i međumesnom saobraćaju iz člana 4. tačka 2) i
2) stepen razvijenosti opštine ili grada u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, utvrđen aktom Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ako akt iz stava 1. nije donet, primenjuje se akt Vlade Republike Srbije.

Član 6.

Sredstva se raspodeljuju korisnicima iz člana 3. ove Odluke putem konkursa, koji raspisuje Sekretarijat najmanje jedanput godišnje.
Pokrajinski sekretar obrazuje komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija).
Deo sredstava, pokrajinski sekretar može dodeliti korisnicima bez objavljivanja konkursa, za vanredne, nepredviđene situacije, u skladu sa Pokrajinskom skupštinskom Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 7.

Konkurs sadrži podatke o nazivu akta na osnovu kog se raspisuje konkurs, o tome ko može da se prijavi na konkurs, kriterijume na kojima će se zasnivati visina dodeljenih sredstava, visina i namena sredstava koja se raspodeljuju, način i rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su od značaja za sprovođenje konkursa.
Član 8.
Prijava na konkurs podnosi se Sekretarijatu, na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat.
Član 9.
O dodeli sredstava korisnicima po sprovedenom postupku, odlučuje pokrajinski sekretar, rešenjem na predlog Komisije.
Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 10.

Obavezu za dodelu sredstava, Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze ugovornih strana.
Član 11.
Korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namene, za koja su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.
Korisnik je u obavezi da podnese periodične izveštaje do 10. u mesecu, nakon isteka kvartalnog perioda u tekućoj godini, a na kraju budžetske godine celovit izveštaj o korišćenju sredstava sa odgovarajućom dokumentacijom, overenom od strane odgovornih lica.
U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.
Član 12.
Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine
Broj: 451-00002/2010
Novi Sad, 10. februar 2010. godine
Potpredsednica Vlade AP Vojvodine, Ana Tomanova-Makanova, s.r.