Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 28. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni glasnik RS", broj 62/2006),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA OTVARANjA I NAČINU VOĐENjA RAČUNA NEREZIDENATA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 16 od 9. februara 2007, 12/08, 61/08)

Osnovne odredbe

1.
Ovom odlukom propisuju se uslovi pod kojima banke mogu otvarati račune nerezidenata i način vođenja i gašenja tih računa.
2.
Banka nerezidentu može otvoriti dinarski nerezidentni račun i devizni nerezidentni račun, na kojima se vode dinari i devize koje je nerezident stekao u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: nerezidentni račun).
3.
Nerezidentni račun može biti tekući i depozitni.
Depozitni nerezidentni račun može biti po viđenju ili oročen, sa otkaznim rokom ili bez otkaznog roka, s posebnom namenom ili bez namene.
4.
Banka nerezidentu otvara nerezidentni račun na osnovu njegovog pismenog zahteva za otvaranje nerezidentnog računa i na osnovu pismenog ugovora zaključenog s tim nerezidentom (u daljem tekstu: ugovor).
Izuzetno od stava 1. ove tačke, banka nerezidentu može otvoriti nerezidentni račun i ako je to predviđeno zakonom i drugim propisom.
Banka nerezidentu-banci otvara nerezidentni račun na način koji je uobičajen u bankarskoj praksi, kao i na osnovu razmenjenih kontrolnih dokumenata u skladu sa utvrđenim sistemom komunikacije između banaka.
5.
Banka i nerezident ugovorom uređuju međusobne odnose u vezi s primenom opštih uslova poslovanja banke koji se odnose na način vođenja nerezidentnog računa, a naročito: broj i naziv nerezidentnog računa koji se otvara, način i rokove dostavljanja izveštaja o prometu i stanju na nerezidentnom računu, način obračuna i plaćanja kamate i valutu u kojoj se plaćaju glavnica i kamata, uslove za raskid ugovora, kao i obavezu nerezidenta da obavesti banku o statusnim i drugim promenama.
6.
Banka nerezidentu može otvoriti devizni račun samo u vrstama valuta kojima se trguje na deviznom tržištu u devizama, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju vrste deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.
7.
Banka je dužna da dokumentaciju na osnovu koje otvara i gasi nerezidentni račun nerezidenta čuva najmanje deset godina od dana gašenja tog računa.
Naloge na osnovu kojih su evidentirane promene na nerezidentnom računu banka je dužna da čuva najmanje deset godina posle isteka godine u kojoj su evidentirane te promene.
Dokumentacija iz st. 1. i 2. ove tačke čuva se u izvornom obliku ili u drugom obliku pogodnom za dokazivanje.
8.
Banke su dužne da, kod otvaranja, vođenja i gašenja računa nerezidenata u smislu ove odluke, preduzimaju radnje i mere utvrđene zakonom kojim se uređuje devizno poslovanje i propisima kojima se uređuje sprečavanje pranja novca.

Nerezidentni računi pravnih lica

9.
Banka nerezidentu-pravnom licu otvara nerezidentni račun na osnovu pismenog zahteva za otvaranje nerezidentnog računa, koji sadrži: naziv podnosioca zahteva, sedište (mesto), adresu i telefon, predmet poslovanja - delatnost, kao i potpis lica ovlašćenog za zastupanje.
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke dostavlja se sledeća dokumentacija:
1) izvod iz registra u kome je nerezident - pravno lice upisan u zemlji u kojoj ima registrovano sedište ili, ako je osnovan u zemlji u kojoj se ne vrši upis u takav registar - drugi validni dokument o osnivanju, u skladu s propisima zemlje sedišta na osnovu kojih se može utvrditi pravni oblik ovog nerezidenta i datum njegovog osnivanja;
2) izvod iz zakona, odnosno drugog propisa ako se nerezidentni račun otvara po tom osnovu;
3) dokument nadležnog organa koji sadrži poreski identifikacioni broj nerezidenta - pravnog lica ako se zahtev odnosi na otvaranje dinarskog nerezidentnog računa;
4) karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga - radi raspolaganja sredstvima na nerezidentnom računu, koji je potpisalo ovlašćeno lice iz rešenja o registraciji nerezidenta - pravnog lica u zemlji sedišta i lica na koje je ovlašćeno lice prenelo pravo potpisivanja, odnosno iz drugog validnog dokumenta o osnivanju koji je overen pečatom.
Dokument iz stava 2, odredba pod 1, ove tačke dostavlja se u kopiji koju je overio nadležni organ i u overenom prevodu na srpski jezik, koji ne mogu biti stariji od tri meseca, pri čemu je nerezident kome banka vodi nerezidentni račun dužan da ovaj dokument dostavi jednom godišnje, odnosno ako ga ne dostavi - banka neće izvršavati