Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. stav 1. tačka 10, a u vezi s članom 42. tačka 3, Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010),
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA ODOBRAVANjA KREDITA ZA ODRŽAVANjE LIKVIDNOSTI BANAKA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 31 od 12. aprila 2012, 98/12)

1.
Radi održavanja likvidnosti banaka, Narodna banka Srbije može odobravati bankama kredit u dinarima za održavanje likvidnosti s rokom dospeća do dvanaest meseci.
2.
Kredit za održavanje likvidnosti Narodna banka Srbije odobrava banci na osnovu zaloge hartija od vrednosti, zaloge deviza, zaloge zlata, zaloge potraživanja banke, kao i upisane hipoteke prvog reda na nepokretnostima na kojima je banka upisana kao vlasnik i na kojima nije upisan teret u korist trećih lica.
Iznos kredita za održavanje likvidnosti ne može biti veći od 80% vrednosti predmeta zaloge i/ili hipoteke iz stava 1. ove tačke.
Izuzetno od st. 1. i 2. ove tačke, a radi očuvanja finansijske stabilnosti - banci se može odobriti kredit za likvidnost i na osnovu drugih sredstava obezbeđenja koja se ocene prihvatljivim, uključujući i zalogu izdvojene devizne obavezne rezerve banke i garanciju koju je Republika Srbija, u skladu sa zakonom, dala u korist Narodne banke Srbije za izmirenje obaveza banke po osnovu kredita za održavanje likvidnosti.
3.
Kredit za održavanje likvidnosti Narodna banka Srbije odobrava bankama koje imaju privremenih teškoća u održavanju likvidnosti - pod uslovom da su prethodno iskoristile sve druge povoljnije izvore likvidnosti dostupne na tržištu, kao i da su usvojile program mera za prevazilaženje tih teškoća.
4.
Ispunjenost uslova iz tačke 3. ove odluke banka dokazuje dostavljanjem sledeće dokumentacije:
- analize stanja i uzroka nelikvidnosti banke s programom mera za otklanjanje nelikvidnosti koji je doneo upravni odbor banke i planom priliva i odliva sredstava za period za koji se traži kredit za održavanje likvidnosti;
- izjave upravnog odbora banke da su prethodno iskorišćeni svi drugi povoljniji izvori likvidnosti dostupni na tržištu;
- druge dokumentacije po zahtevu Narodne banke Srbije.
5.
Banka je dužna da, pored dokumentacije iz tačke 4. ove odluke, Narodnoj banci Srbije dostavi zahtev za korišćenje kredita za održavanje likvidnosti, u kome navodi iznos traženog kredita i uz koji dostavlja specifikaciju hartija od vrednosti i/ili specifikaciju deviza i/ili specifikaciju zlata i/ili specifikaciju potraživanja banke koje nudi u zalogu i/ili specifikaciju nepokretnosti koje banka nudi u hipoteku i/ili specifikaciju drugih sredstava obezbeđenja, odnosno predlog akta kojim Republika Srbija daje garanciju iz tačke 2. stav 3. te odluke.
6.
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučuje, pojedinačno za svaku banku, o iznosu kredita za održavanje likvidnosti koji se može pustiti u tečaj, o roku dospeća ovog kredita, kao i o sredstvu njegovog obezbeđenja.
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi odluku iz stava 1. ove tačke ceneći adekvatnost programa mera iz tačke 3. ove odluke, solventnost banke, monetarne efekte, kao i efekte odobravanja kredita za održavanje likvidnosti na finansijsku stabilnost.
7.
Na osnovu odluke iz tačke 6. ove odluke, Narodna banka Srbije i banka zaključuju ugovor o kreditu za održavanje likvidnosti, kojim uređuju međusobna prava i obaveze.
Narodna banka Srbije pustiće u tečaj kredit za održavanje likvidnosti banci na osnovu ustanovljenog sredstva obezbeđenja u korist Narodne banke Srbije u skladu sa odlukom iz tačke 6. ove odluke.
8.
Na iznos kredita za održavanje likvidnosti korišćenog u smislu ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije plaća kamatu - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećane za 3,5 procentnih poena.
Na iznos dospelog, a nevraćenog kredita za održavanje likvidnosti - Narodna banka Srbije, za period docnje, obračunava i naplaćuje kamatu po kamatnoj stopi koja je odlukom o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike utvrđena za kredite koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno za kredite koji se koriste protivno propisima.
Kamatu iz st. 1. i 2. ove tačke Narodna banka Srbije obračunava mesečno i naplaćuje do 8. u mesecu za prethodni mesec.
9.
Na ime obezbeđenja naplate kamate iz tačke 8. ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi odgovarajući broj blanko sopstvenih, potpisanih i overenih menica, kao i ovlašćenje za njihovu popunu.
10.
Ako banka kredit za održavanje likvidnosti ne vrati do roka utvrđenog odlukom iz tačke 6. ove odluke - Narodna banka Srbije će nevraćeni iznos tog kredita, s kamatom i drugim troškovima, naplatiti aktiviranjem zaloge i/ili hipoteke, odnosno drugog sredstva obezbeđenja iz tačke 2. ove odluke.
11. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima odobravanja kredita za održavanje likvidnosti banaka ("Službeni glasnik RS", broj 96/2008).
12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
IO NBS broj 5
U Beogradu, 12. aprila 2012. godine
Predsedavajući Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, guverner Narodne banke Srbije, Dejan Šoškić, s.r.