Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 99. tačka 4. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, Savezna vlada donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU ZAMENE STRANIH SREDSTAVA PLAĆANjA ZA EVRO

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 71 od 28. decembra 2001; 23/02, 30/02)

1.
Strana sredstva plaćanja dvanaest zemalja Evropske monetarne unije - Belgije, Nemačke, Španije, Francuske, Irske, Italije, Luksemburga, Holandije, Austrije, Portugalije, Finske i Grčke zamenjuju se za evro pod uslovima i na način koji su propisani ovom odlukom.
2.
Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja, ovlašćeni menjači iz tačke 2. Odluke o uslovima obavljanja menjačkih poslova ("Službeni list SRJ", br. 25/2000, 57/2000, 69/2000, 9/2001, 19/2001, 36/2001 i 62/2001) (u daljem tekstu: ovlašćeni menjači), kao i ovlašćene banke i Poštanska štedionica (u daljem tekstu: banke), strana sredstva plaćanja zamenjuju za evro u vremenu od 1. januara 2002. godine do 31. maja 2002. godine.
Za obavljanje poslova zamene efektivnog stranog novca, u smislu ove odluke, posle isteka roka iz stava 1. ove tačke - Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja naplaćuje proviziju (naknadu) u iznosu od 9%, a banke i ovlašćeni menjači iz Odluke o uslovima obavljanja menjačkih poslova i postupku kontrole menjačkih poslova ("Službeni list SRJ", br. 25/2002) - u procentu koji sami odrede.
3.
Banke su dužne da strana sredstva plaćanja na deviznim računima domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica preračunavaju u evro i iskazuju u evrima bez naknade.
4.
Za obavljanje poslova zamene efektivnog stranog novca, u smislu ove odluke, za evro - efektivni strani novac, naplaćuje se provizija (naknada) u iznosu 0,9% vrednosti tog efektivnog stranog novca, i to u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po prodajnom kursu koji na dan zamene važi za efektivni strani novac.
Provizija iz tačke 2. stav 2. ove odluke naplaćuje se u dinarima i utvrđuje primenom odgovarajućeg procenta iz tog stava na iznos dinarske protivvrednosti evra obračunate po prodajnom kursu za efektivni strani novac koji važi na dan zamene.
Iznos evra iz stava 2. ove tačke utvrđuje se primenom kursa Evropske centralne banke na iznos stranih sredstava plaćanja iz tačke 1. ove odluke.
5.
Za zamenu za evro oštećenih novčanica i novčanica van opticaja naplaćuje se provizija u visini 5% nominalne vrednosti tih novčanica, i to u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po prodajnom kursu koji na dan zamene važi za efektivni strani novac.
Za zamenu za evro oštećenih novčanica i novčanica van opticaja posle isteka roka iz tačke 2. stav 1. ove odluke - Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja, banke i ovlašćeni menjači iz tačke 2. stav 2. te odluke naplaćuju proviziju (naknadu) u dinarima, u visini koju sami odrede, a na način iz tačke 4. st. 2. i 3. ove odluke.
6.
Za zamenu stranih sredstava plaćanja, u smislu ove odluke, koja su domaća i strana fizička lica držala na deviznim računima najmanje 31 dan - banke neće naplaćivati proviziju.
7.
Prilikom zamene efektivnog stranog novca za evro efektivni strani novac neće se identifikovati lica koja vrše tu zamenu, osim za iznose veće od 20.000 nemačkih maraka, odnosno protivvrednost u drugoj valuti.
Lica iz stava 1. ove tačke identifikovaće se od dana početka primene Zakona o sprečavanju pranja novca ("Službeni list SRJ", br. 53/2001), u skladu s tim zakonom.
8.
Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja neće zamenjivati za evro kovani novac u stranim sredstvima plaćanja.
Banke i ovlašćeni menjači mogu kovani novac u stranim sredstvima plaćanja zamenjivati za evro u skladu sa svojom poslovnom politikom.
9. Iznos koji nije moguće zameniti u najmanjem apoenu papirne novčanice evra otkupiće se i isplatiti u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po kupovnom kursu koji na dan zamene važi za efektivni strani novac.
10. Prema bankama kod kojih se u postupku kontrole utvrdi da ne postupaju u skladu sa ovom odlukom, primeniće se mere propisane Zakonom o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94, 61/95, 29/97, 44/99 i 73/2000).
11. Novčanom kaznom od 30.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja, banke i ovlašćeni menjači, ako postupaju suprotno uslovima i načinu zamene stranih sredstava plaćanja za evro utvrđenim ovom odlukom.
Za radnje iz stava 1. ove tačke kazniće se i odgovorno lice u banci i ovlašćenom menjaču - novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara.
12. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".