Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 16a. stav 2. i člana 51. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 41/94, 61/95, 29/97, 44/99 i 73/2000), a u vezi sa članom 39. stav 1. tačka 3. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU SNABDEVANjA BANAKA NOVČANICAMA I KOVANIM NOVCEM

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 65 od 29. novembra 2002; 69/02, 71/02, 72/02)

1.
Ovom odlukom propisuju se uslovi i način snabdevanja banaka i drugih imalaca računa kod Narodne banke Jugoslavije novčanicama i kovanim novcem (u daljem tekstu: gotov novac), kao i uslovi i način uplate tog novca kod Narodne banke Jugoslavije.
2.
Banke se gotovim novcem snabdevaju kod filijala, odnosno ekspozitura Narodne banke Jugoslavije.
Spisak filijala i ekspozitura Narodne banke Jugoslavije odštampan je kao Prilog 1 uz ovu odluku i njen je sastavni deo.
3.
Banka zahtev za isplatu gotovog novca (u daljem tekstu: zahtev) dostavlja Direkciji Narodne banke Jugoslavije za poslove trezora (u daljem tekstu: Direkcija), koji sadrži naziv i identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, datum isplate, specifikaciju iznosa za isplatu po apoenskoj strukturi po filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije i po organizacionim jedinicama banke, kao i podatke o ovlašćenim licima banke koja će preuzeti gotov novac. Zahtev mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.
Obrazac zahteva daje se kao Prilog 2 uz ovu odluku i njen je sastavni deo.
4.
Banka zahtev podnosi dan pre dana isplate gotovog novca, i to do kraja radnog vremena Direkcije.
Banka zahtev može podneti i na sam dan isplate, i to najkasnije do 14.00 časova, ako dobije potvrdu Direkcije da je ta isplata moguća.
Zahtev ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.
5.
Banka, na dan isplate gotovog novca, najkasnije do 14,30 časova, sredstva sa svog žiro-računa prenosi na račun Narodne banke Jugoslavije otvoren za te namene br. 980 0000000098101 70.
Banka je dužna da, na osnovu obaveštenja Direkcije, zahtev uskladi sa nalogom za prenos sredstava. U slučaju neusklađenosti zahteva sa nalogom za prenos sredstava, Direkcija neće isplatiti gotov novac.
6.
Banka je dužna da Direkciji dostavi spisak ovlašćenih lica koja će obavljati primopredaju gotovog novca, sa deponovanim potpisima i podacima za identifikaciju (broj lične karte i jedinstveni matični broj građana).
Banka je dužna da o promeni ovlašćenih lica iz stava 1. ove tačke obavesti Direkciju najkasnije tri radna dana pre datuma isplate navedenog u zahtevu.
7.
Gotov novac preuzimaju najmanje dva ovlašćena lica banke navedena u zahtevu, koja su dužna da kod sebe imaju ovlašćenje banke za preuzimanje tog novca, ličnu ispravu radi identifikacije, kao i pečat banke.
Ovlašćenje iz stava 1. ove tačke mora da sadrži imena i prezimena ovlašćenih lica koja preuzimaju gotov novac, podatke za identifikaciju i iznos koji se preuzima, mora biti potpisano i overeno pečatom banke.
Gotov novac preuzima se nalogom - specifikacijom za isplatu, na obrascu koji je kao Prilog 3 dat uz ovu odluku i njen je sastavni deo.
8.
Ovlašćena lica banke dužna su da preuzeti gotov novac prebroje u prisustvu radnika filijale, odnosno ekspoziture Narodne banke Jugoslavije i da utvrde njegovu brojnu tačnost. Filijala, odnosno ekspozitura Narodne banke Jugoslavije obezbeđuje odgovarajuće uslove za brojanje gotovog novca.
Posle utvrđivanja brojne tačnosti gotovog novca iz stava 1. ove tačke, ovlašćena lica iz tog stava tačnost primljenog iznosa potvrđuju overom naloga - specifikacije za isplatu (u šest primeraka), potpisom i pečatom banke.
Isplata gotovog novca bankama u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije vrši se svakog radnog dana do 15.00 časova.
9.
Ako banka gotov novac ne preuzme do vremena iz tačke 8. stav 3. ove odluke, Direkcija će nepreuzeti iznos uplatiti na žiro-račun banke.
Gotov novac iz stava 1. ove tačke banka može preuzeti podnošenjem novog zahteva, pod uslovima i na način utvrđenim ovom odlukom.
10.
Banka je dužna da prerađuje gotov novac i da odvaja pohabani, oštećeni, vanopticajni i makulaturni novac, u skladu sa uputstvom iz tačke 21. ove odluke.
Prerađeni gotov novac banka predaje filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije - kao suvišak opticajnog gotovog novca, odnosno kao pohabani, oštećeni, vanopticajni i makulaturni novac.
Uz predati gotov novac iz stava 2. ove tačke, banka ispostavlja naloge - specifikacije za uplatu (u šest primeraka), koje su overila dva lica koje je banka ovlastila za svaku vrstu novca koju predaje.
Obrazac naloga - specifikacije za uplatu gotovog novca daje se kao Prilog 4 uz ovu odluku i njen je sastavni deo.
11.
Banka može uplaćivati gotov novac u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije svakog radnog dana do 15.00 časova, nalogom - specifikacijom za uplatu gotovog novca, koji se podnosi pri predaji tog novca.
Pri uplati, odnosno predaji gotovog novca ovlašćena lica banke mogu prisustvovati brojanju tog novca.
12.
Posle prijema gotovog novca, a nakon što se utvrdi njegova brojna tačnost, ovlašćena lica u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije prijem i tačnost iznosa tog novca potvrđuju overom naloga - specifikacije za uplatu (u šest primeraka), od kojih dva primerka predaju ovlašćenim licima banke.
13.
Ako prilikom prijema gotovog novca nije moguće odmah utvrditi njegovu brojnu tačnost, ovlašćena lica u filijalama odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije prijem deklarisane vrednosti tog novca potvrđuju overom naloga - specifikacije za uplatu (u šest primeraka), od kojih dva primerka predaju ovlašćenim licima banke.
Na nalogu - specifikaciji za uplatu gotovog novca ovlašćena lica u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije stavljaju napomenu da zadržavaju pravo korekcije žiro-računa banke za eventualne razlike u iznosu utvrđene posle provere brojne tačnosti predatog gotovog novca.
14.
Gotov novac iz tač. 12. i 13. ove odluke, Direkcija uplaćuje na žiro-račun banke.
15.
Ako se pri utvrđivanju brojne tačnosti gotovog novca iz tač. 12. i 13. ove odluke utvrde razlike (manjak/višak), postupa se na sledeći način:
: