Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 9. Zakona o stambenim odnosima ("Sužbeni glasnik SR Srbije", broj 12/90/90) i člana 34, 34a i 34b. Zakona o pravima i dužnostima pokrajinskih organa u pogledu sredstava u društvenoj svojini koja oni koriste ("Službeni list SAP Vojvodine", broj 5/82, 20/82 i 15/80,
Skupština Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine na sednici Veća udruženog rada od 21. juna 1990. godine i na sednicama Veća opština i Društveno-političkog veća od 24. maja 1990. godine, donela je

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU RASPOLAGANjA STANOVIMA NA KOJIMA PRAVO RASPOLAGANjA IMA POKRAJINA

(Objavljena u "Sl. listu SAPV", br. 20/90 i "Službeni list APV", br. 34/90, 24/91, 4/92 i 3/93)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način davanja stanova u zakup, uslovi za davanje kredita funkcionerima i rukovodećim radnicima i radnicima pokrajinskih organa za stambenu izgradnju, ili kupovinu stana u svojini i poboljšanja uslova stanovanja; uslovi za otkup stana i sticanje susvojine na stanu kojim raspolaže Pokrajina.
Ova odluka primenjuje se i u slučajevima davanja u zakup stanova istaknutim naučnim, kulturnim i drugim javnim radnicima koji rade u organizacijama od značaja za Pokrajinu.

Član 2.

(Brisan)

Član 3.

O kupovini i davanju stanovanja u zakup i davanja kredita funkcionerima, rukovodećim radnicima odnosno radnicima odlučuje, ako ovom odlukom nije drukčije određeno, Komisija za rešavanje stambenih potreba funkcionera, rukovodećih radnika i radnika (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Skupština Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine.
Pored poslova iz stava 1. ovog člana Komisija obavlja i druge poslove koji proističu iz ovlašćenja davaoca stana na korišćenje prema odredbama Zakona o stanovanju.

Član 4.

Članovima porodičnog domaćinstva u smislu ove odluke smatraju se: bračni drug nosioca stanarskog prava odnosno zakupca, njegova deca (rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad), njegovi roditelji i roditelji njegovog bračnog druga koji sa njim žive u zajedničkom domaćinstvu, kao i lice koje je zakupac po zakonu dužan da izdržava.

II. DAVANjE STANOVA U ZAKUP

Član 5.

Stanovi na kojima pravo raspolaganja ima Pokrajina, daju se funkcioneru, postavljenom licu i zaposlenom u zakup na neodređeno ili određeno vreme.
Funkcioneru se može dati stan u zakup samo na određeno vreme dok traje funkcija, izuzev ako nema trajno rešeno stambeno pitanje, u smislu kriterijuma iz Zakona i ove odluke.
Trajno rešavanje stambenog pitanja funkcionera, na osnovu prethodnog stava, ako je on ili član njegovog porodičnog domaćinstva vlasnik neodgovarajućeg stana, vrši se prenošenje toga stana na Pokrajinu, primenom instituta sticanja susvojine na stanu.
Ugovor o zakupu stana zaključuje se sa Komisijom.

Član 6.

Prilikom odlučivanja o zahtevima za davanje stana u zakup Komisija će utvrđivati red prvenstva u rešavanju stambenih potreba prema:
- značaju poslova i zadataka i odgovornosti za obavljanje istih;
- dužini trajanja nerešenog stambenog pitanja;
- stambenim uslovima;
- radnom stažu;
- broju članova porodičnog domaćinstva;
- zdravstvenom stanju funkcionera, rukovodećih radnika odnosno radnika i članova njegovog porodičnog domaćinstva.

Član 7.

Funkcioneru, rukovodećem radniku, odnosno radniku se može dati u zakup najviše odgovarajući stan, u skladu sa Zakonom, odnosno stan u kome je broj soba jednak broju članova porodičnog domaćinstva, a najviše četvorosoban.

Član 8. do 10.

(Brisani)

III. DAVANjE ZAJMOVA

Član 11.

Deo sredstava od stanova prodatih putem otkupa mogu se koristiti za davanje zajmova za stambenu izgradnju, odnosno za poboljšanje uslova stanovanja.

Član 11a.

Prilikom odlučivanja o zahtevima za dodelu zajmova za stambenu izgradnju i kupovinu stanova, Komisija će utvrditi red prvenstva u davanju zajmova na osnovu kriterijuma iz člana 6. Odluke.

Član 12.

Funkcioner, rukovodeći radnik odnosno radnik koji traži zajam podnosi pismeni zahtev Komisiji.
Uz zahtev za dobijanje zajma za izgradnju porodične stambene zgrade funkcioner, rukovodeći radnik odnosno radnik dužan je da priloži: - građevinsku dozvolu odnosno rešenje o lokaciji; - primer i predračun radova izrađen od ovlašćene organizacije.
Uz zahtev za dobijanje zajma za kupovinu stana funkcioner, rukovodeći radnik ili radnik dužan je da priloži ugovor o kupovini stana.

Član 13.

Uz zahtev za dobijanje zajma za poboljšanje uslova stanovanja u porodičnoj stambenoj zgradi ili stanu, funkcioner, rukovodeći radnik odnosno radnik dužan je da priloži: - projekat; i - građevinsku dozvolu odnosno prijavu radova koje će se izvršiti.

Član 14.

Na osnovu odluke o davanju zajma za izgradnju i kupovinu stana i za poboljšanje uslova stanovanja funkcioner, rukovodeći radnik odnosno radnik zaključuje ugovor o zajmu sa Komisijom.
Ugovor o zajmu zaključuje se u pismenom obliku i sadrži naročito: - naznačenje namene korišćenja; - naznačenje ugovornih strana; - iznos zajma koji se daje; - visinu mesečne rate otplate zajma; - početak i rok vraćanja zajma; - naznačenje nadležnog suda o eventualno nastalom sporu po ugovoru, - naznačenje broja primeraka ugovora; i - datum zaključenja ugovora i potpis ugovornih strana.

IV. OTKUP STANA

Član 15.

Nosilac stanarskog prava, zakupac stana i članovi njihovog porodičnog domaćinstva mogu u celini ili u idealnim delovima da kupe stan koji koriste, a kojim raspolaže Pokrajina (u daljem tekstu: otkup stana), pod uslovima utvrđenim zakonom.
Zahtev za otkup stana podnosi se Komisiji koja utvrđuje da li su ispunjeni Zakonom propisani uslovi.

Član 16.

(Brisan)

V. STICANjE SUSVOJINE NA STANU

Član 17.

Funkcioner, rukovodeći radnik odnosno radnik u pokrajinskom organu koji namerava da reši stambeno pitanje sticanjem susvojine na stanu udruživanjem ličnih sredstava za izgradnju ili kupovinu stana, podnosi zahtev koji sadrži naročito:
1. strukturu i veličinu stana na kome želi da stekne susvojinu;
2. podatke o svojim stambenim prilikama i broju članova porodičnog domaćinstva; i
3. iznos ličnih sredstava koji predlaže za ulaganje.

Član 18.

Funkcioner, rukovodeći radnik, odnosno radnik u pokrajinskom organu, prilikom zaključivanja ugovora o udruživanju sredstava dužan je da uplati iznos od najmanje 5% od vrednosti stana koji se gradi ili kupuje a na kome želi da stekne susvojinu.

Član 19.

Na stanu kojim raspolaže Pokrajina, nosilac stanarskog prava može steći susvojinu kupovinom idealnog dela stana, koji je dobio na korišćenje,