Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 14. Statuta Nacionalne službe za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", broj 2/2010),
Upravni odbor Nacionalne službe za zapošljavanje, na sednici održanoj 4. februara 2010. godine, doneo je

ODLUKU

O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU OTPISA POTRAŽIVANjA NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 7 od 19. februara 2010, 94/2010)

1.
Ovom odlukom uređuju se uslovi, način i postupak otpisa potraživanja od korisnika sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba).
2.
Potraživanje od korisnika sredstava (u daljem tekstu: dužnik) može se otpisati u celosti.
3.
Potraživanje se može otpisati pod sledećim uslovima:
- smrti dužnika Nacionalne službe;
- teškog zdravstvenog stanja dužnika i članova njegove uže porodice (supružnika ili deteta), nastalog u periodu realizacije ugovorne obaveze;
- ako je nadležni sud u postupku naplate potraživanja utvrdio nemaštinu dužnika ili ukoliko je nadležni sud utvrdio da je prebivalište dužnika nepoznato;
- ako se radi o potraživanjima male vrednosti i
- u drugim slučajevima u skladu sa zakonom.
4.
Potraživanja male vrednosti iz tačke 3. alineja 4. ove odluke su potraživanja gde iznos glavnog duga sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom ne prelazi iznos minimalne zarade u Republici Srbiji u trenutku dostavljanja predloga za otpis.
5.
Priprema predloga za otpis potraživanja vrši se na sledeći način:
- po molbi dužnika ili člana njegove porodice i
- na predlog filijale i mišljenja nadležnog sektora Nacionalne službe.
Otpis potraživanja vrši se na predlog nadležnog sektora Nacionalne službe ukoliko se otpis vrši iz razloga utvrđenih u tački 3. alineja 3. ove odluke.
6.
Predlog za otpis potraživanja priprema i Upravnom odboru podnosi Komisija za otpis potraživanja (u daljem tekstu: Komisija).
7.
Komisija ima tri člana, koju imenuje Upravni odbor Nacionalne službe.
Predsednik komisije imenuje se iz reda članova Upravnog odbora Nacionalne službe, a dva člana iz reda zaposlenih u direkciji Nacionalne službe.
8.
Molba i predlog za otpis potraživanja podnosi se Komisiji, preko nadležne filijale Nacionalne službe, osim iz razloga utvrđenih u tački 3. alineja 3. ove odluke.
9.
Molbu i predlog za otpis potraživanja razmatra Komisija, a odluku o otpisu potraživanja donosi Upravni odbor Nacionalne službe, na osnovu predloga Komisije.
10.
Sednica Komisije zakazuje se po potrebi, a odluka o otpisu potraživanja se donosi većinom glasova članova Komisije.
O radu Komisije vodi se zapisnik.
Usvojen zapisnik potpisuju svi članovi Komisije.
11.
Uz molbu i predlog za otpis potraživanja dostavlja se:
- izvod iz matične knjige umrlih za dužnika, ukoliko je kao razlog za otpis potraživanja naveden razlog iz tačke 3. alineja 1. ove odluke,
- uverenje o zdravstvenom stanju dužnika ili člana njegove uže porodice, izdato od strane nadležne zdravstvene ustanove, ukoliko je kao razlog za otpis potraživanja naveden razlog iz tačke 3. alineja 2. ove odluke,
- zaključak ili rešenje nadležnog suda o obustavi postupka izvršenja, ukoliko je kao razlog za otpis potraživanja naveden razlog iz tačke 3. alineja 3. ove odluke, uz uverenje iz nadležne službe za katastar nepokretnosti i izvod iz matične evidencije nadležne filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno obaveštenje nadležnog suda o nepoznatom prebivalištu dužnika uz dokaze o proveri prebivališta dužnika kod nadležne policijske uprave i
- druge dokaze o činjenicama koje se u molbi i predlogu navode kao razlog za otpis potraživanja.
12.
Predlog koji se dostavlja Komisiji, pored dokaza iz tačke 11. ove odluke, treba da sadrži i:
- broj i datum odluke Nacionalne službe o odobravanju sredstava,
- ugovor na osnovu koga su isplaćena sredstva,
- iznos potraživanja koje se otpisuje i
- mišljenje filijale ili nadležnog sektora.
Podnosilac molbe, filijala i nadležni sektor u Nacionalnoj službi dužni su da, na zahtev Komisije, blagovremeno dostave i druge podatke za koje Komisija utvrdi da su relevantni za odlučivanje o molbi, odnosno predlogu za otpis potraživanja.
13.
Sprovođenje odluke o otpisu potraživanja u poslovnim knjigama Nacionalne službe vrši nadležni Sektor za finasijsko-računovodstvene poslove u Nacionalnoj službi, na taj način što će na iznos glavnog duga obračunati zakonsku zateznu kamatu zaključno sa danom donošenja odluke o otpisu potraživanja.
Zakonska zatezna kamata se ne obračunava na potraživanja prema korisnicima prava na novčanu naknadu i dužnicima protiv kojih, u momentu otpisa potraživanja, nije pokrenut postupak naplate potraživanja pred nadležnim sudom.
14. Ovom odlukom stavlja se van snage Odluka o uslovima i načinu otpisivanja potraživanja i naplate potraživanja i načinu rada Komisije za pripremu predloga za otpis potraživanja broj 0011-404-8/2008 od 27. oktobra 2008. godine.
15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije."
Broj 0011-101-5/2010
U Beogradu, 4. februara 2010. godine
Upravni odbor Nacionalne službe za zapošljavanje
Predsednik, dr Mihail Arandarenko, s.r.