Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 3. stav 4. i člana 36. stav 2. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003 i "Službeni glasnik RS", broj 43/2004),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU OTVARANjA, VOĐENjA I GAŠENjA RAČUNA KOD BANKE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 33 od 12. aprila 2005, 25/09)

1.
Ovom odlukom propisuju se uslovi i način otvaranja, vođenja i gašenja računa za obavljanje platnog prometa klijenata kod banke, kao i osnovni elementi ugovora o otvaranju i vođenju tog računa (u daljem tekstu: ugovor).
2.
Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2. tačka 10. Zakona o platnom prometu (u daljem tekstu: Zakon).
Pod računom, u smislu ove odluke, podrazumeva se žiro račun, tekući i obračunski račun, kao i drugi računi koji se otvaraju, vode i gase u skladu sa Zakonom i drugim propisom.

Otvaranje i gašenje računa kod Narodne banke Srbije

3.
Narodna banka Srbije otvara, vodi i gasi žiro račun, obračunski i drugi račun banaka, kao i račune drugih subjekata, u skladu sa zakonom kojim je propisano da se ti računi vode kod Narodne banke Srbije.
4.
Račune iz tačke 3. ove odluke Narodna banka Srbije otvara na osnovu pismenog zahteva za otvaranje računa i ugovora zaključenog s Narodnom bankom Srbije.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije može račune iz tog stava otvarati i ako je to predviđeno zakonom i drugim propisom.
5.
Zahtev za otvaranje računa iz tačke 3. ove odluke sadrži: naziv podnosioca zahteva, mesto - sedište, adresu, telefon, promet poslovanja - delatnost, matični broj podnosioca zahteva, kao i pečat i potpis lica ovlašćenog za zastupanje.
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, podnosilac zahteva dostavlja sledeću dokumentaciju:
1) rešenje o upisu u registar kod nadležnog organa;
2) akt nadležnog organa o osnivanju ako za njega registrovanje nije propisano i ako se osniva neposredno na osnovu zakona, što se dokumentuje odgovarajućim izvodom iz zakona;
3) obaveštenje organa nadležnog za poslove statistike o razvrstavanju po delatnostima ako za njega razvrstavanje vrši organ nadležan za poslove statistike, odnosno dokument koji sadrži taj podatak;
4) dokument nadležnog organa koji sadrži poreski identifikacioni broj podnosioca zahteva;
5) karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga (na obrascu - Karton deponovanih potpisa, koji je, kao Prilog 1, odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo), radi raspolaganja sredstvima s računa - koji je potpisalo ovlašćeno lice iz rešenja o upisu u registar kod nadležnog organa i koji je overen pečatom, a kojim će se overavati instrumenti plaćanja;
6) potpise lica ovlašćenih za zastupanje koje je overio nadležni organ (na obrascu - Overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje, koji je, kao Prilog 2, odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo).
Uz zahtev za otvaranje drugih računa, podnosilac zahteva koji već ima otvoren račun kod Narodne banke Srbije dostavlja:
1) poziv na zakon, odnosno propis kojim je uređeno da se sredstva drže odvojeno;
2) karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga, radi raspolaganja sredstvima s računa, koji je potpisalo ovlašćeno lice i koji je overen pečatom, a kojim će se overavati instrumenti plaćanja.
Pored dokumentacije iz st. 1. i 2. ove tačke, Narodna banka Srbije može zahtevati i podnošenje dokumentacije koja je propisana drugim zakonom i propisom.
6.
Ako Narodna banka Srbije utvrdi da su ispunjeni uslovi za otvaranje računa, s podnosiocem zahteva zaključuje ugovor (u daljem tekstu: klijent Narodne banke Srbije) i otvara mu odgovarajući račun.
7.
Račune iz tačke 3. ove odluke Narodna banka Srbije gasi klijentu Narodne banke Srbije - na osnovu pismenog zahteva za gašenje tih računa.
Zahtev za gašenje računa iz stava 1. ove tačke sadrži: naziv klijenta Narodne banke Srbije, mesto - sedište, adresu, telefon, broj računa na koji se zahteva prenos sredstava, matični broj klijenta Narodne banke Srbije, pečat i potpis ovlašćenog lica.
Narodna banka Srbije gasi račune iz stava 1. ove tačke ako klijent Narodne banke Srbije prestane da postoji kao pravni subjekt:
1) na osnovu zakona ili drugog propisa,
2) zbog stečaja ili likvidacije,
3) zbog nastalih statusnih promena.
8.
Narodna banka Srbije u slučaju iz tačke 7. stav 3. odredba pod 1 ove odluke, sredstva sa ugašenih računa prenosi na račun pravnog sledbenika, odnosno na račun pravnog lica određenog zakonom ili drugim propisom.
Ako zakonom ili drugim propisom nije određen pravni sledbenik ili drugo pravno lice na čiji se račun sredstva prenose - Narodna banka Srbije sredstva sa ugašenih računa prenosi na račun otvoren za sredstva koja se ne koriste.
9.
Narodna banka Srbije, u slučaju iz tačke 7. stav 3. odredba po 2 ove odluke, gasi sve račune klijentu Narodne banke Srbije nad kojim je otvoren postupak stečaja ili likvidacije, i to na osnovu zahteva stečajnog, odnosno likvidacionog upravnika, i istovremeno otvara račun u stečaju, odnosno račun u likvidaciji.
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, stečajni, odnosno likvidacioni upravnik podnosi sledeću dokumentaciju:
1) rešenje o otvaranju stečajnog, odnosno likvidacionog postupka koji je upisan u registar kod nadležnog organa;
2) zahtev za otvaranje računa u stečaju, odnosno računa u likvidaciji;
3) obaveštenje organa nadležnog za poslove statistike o razvrstavanju po delatnostima ako razvrstavanje vrši organ nadležan za poslove statistike, odnosno dokument koji sadrži taj podatak;
4) dokument nadležnog organa koji sadrži poreski identifikacioni broj klijenta Narodne banke Srbije;
5) karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga, radi raspolaganja sredstvima s računa, koji je potpisalo ovlašćeno lice iz rešenja o upisu u registar kod nadležnog organa i koji je overen pečatom, a kojim će se overavati instrumenti plaćanja;
6) nalog za prenos sredstava.
Sredstva sa ugašenih računa klijenta Narodne banke Srbije koji je u stečaju, odnosno likvidaciji, Narodna banka Srbije prenosi na novootvoreni račun u stečaju, odnosno račun u likvidaciji.
10.
Narodna banka Srbije, u slučaju iz tačke 7. stav 3. odredba pod 3, klijentu Narodne banke Srbije kod koga je nastala statusna promena gasi račune - na osnovu njegovog zahteva ili zahteva njegovog pravnog sledbenika.
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, klijent Narodne banke Srbije ili njegov pravni sledbenik podnose:
1) rešenje o upisu statusne promene u registar kod nadležnog organa;
2) rešenje o upisu brisanja klijenta Narodne banke Srbije koji prestaje da radi u registar kod nadležnog organa;
3) obaveštenje o brisanju iz statističkog registra klijenta Narodne banke Srbije koji