Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. stav 1. tačka 9, a u vezi s članom 45. tačka 1, Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010),
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU OBAVLjANjA SVOP KUPOVINE I SVOP PRODAJE DEVIZA IZMEĐU NARODNE BANKE SRBIJE I BANAKA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 10 od 18. februara 2011, 18/12)

Opšte odredbe

1.
Narodna banka Srbije može, pod uslovima i na način utvrđenim ovom odlukom, neposredno s bankama obavljati svop transakcije deviza na Međubankarskom deviznom tržištu, i to:
1) svop prodaju deviza (evra) za dinare, i
2) svop kupovinu deviza (evra) za dinare.
2.
Pod svop transakcijom, u smislu ove odluke, podrazumeva se istovremeno ugovaranje spot kupovine/prodaje deviza za dinare (spot transakcija) i terminske prodaje/kupovine tih deviza za dinare (terminska transakcija) između Narodne banke Srbije i banke.
3.
Narodna banka Srbije obavlja svop transakcije s bankom koja ispunjava uslove utvrđene odlukom kojom se uređuju uslovi i način rada deviznog tržišta, ovom odlukom, kao i propisima za sprovođenje tih odluka.
4.
Radi obavljanja svop transakcija, Narodna banka Srbije zaključuje s bankom okvirni ugovor o svop kupovini/prodaji deviza, kojim se naročito utvrđuju odnosi Narodne banke Srbije i banke u vezi sa zaključivanjem pojedinačnih svop transakcija i izvršavanjem obaveza ugovornih strana.
5.
Narodna banka Srbije može obavljati svop kupovinu/prodaju deviza u smislu ove odluke:
1) na aukcijama - na kojima banke dostavljaju ponude za svop kupovinu/prodaju deviza, po utvrđenim pravilima i u utvrđenom roku;
2) bilateralno - na osnovu pojedinačne ponude banke za svop kupovinu/prodaju deviza, kao i na osnovu ponude Narodne banke Srbije.
6.
Narodna banka Srbije će se, pri utvrđivanju visine spot kursa, u skladu sa ovom odlukom, uključujući i mogućnost korišćenja procenta umanjenja/uvećanja po osnovu svop transakcija, rukovoditi tržišnim uslovima i likvidnosnom situacijom bankarskog sektora, a imaće u vidu i ročnost svop transakcije.
Visina svop poena, odnosno terminskog kursa izračunava se prema formulama datim u Prilogu 1 uz ovu odluku, koji je njen sastavni deo.

Aukcijska svop kupoprodaja deviza

7.
Narodna banka Srbije obavlja aukcijsku svop kupovinu/prodaju deviza s bankama, uključujući i dostavljanje obaveštenja o organizovanju aukcije, primanje ponuda banaka za kupovinu/prodaju deviza, njihovu obradu, kao i prihvatanje tih ponuda, po pravilu preko veb platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije" - aplikacija za trgovinu devizama.
Pristup aplikaciji iz stava 1. ove tačke i njeno korišćenje bliže će se urediti korisničkim uputstvom za rad te aplikacije.
Dostavljanje obaveštenja o organizovanju aukcije, dostavljanje ponuda banaka za kupovinu/prodaju deviza, kao i prihvatanje tih ponuda, može se obaviti i preko elektronskih servisa, elektronske pošte ili telefaksa.
8.
Narodna banka Srbije može obavljati aukcijsku svop kupovinu/prodaju deviza - evra za dinare po unapred utvrđenom spot kursu a po:
1) fiksnom metodu - svop poenima koje je Narodna banka Srbije unapred utvrdila i saopštila bankama;
2) varijabilnom metodu - svop poenima koje Narodna banka Srbije nije unapred utvrdila ni saopštila bankama.
Aukcija po varijabilnom metodu može biti:
1) aukcija po višestrukim svop poenima, kad Narodna banka Srbije kupuje/prodaje devize po svop poenima koje je ponudila banka čija je ponuda prihvaćena na aukciji;
2) aukcija po jedinstvenim svop poenima, kad Narodna banka Srbije kupuje/prodaje devize po istim svop poenima od svake banke čija je ponuda prihvaćena na aukciji.
9.
Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku o organizovanju aukcije na kojoj će se obaviti svop kupovina/prodaja deviza, koja sadrži sledeće osnovne podatke:
1) datum održavanja aukcije,
2) vrstu svop transakcije,
3) metod aukcije,
4) visinu spot kursa,
5) visinu svop poena - ako se organizuje aukcija po fiksnom metodu,
6) ročnost svop transakcije,
7) datum spot transakcije,
8) datum dospeća svop kupoprodaje deviza,
9) broj ponuda koje banka može dostaviti ako se organizuje aukcija po varijabilnom metodu,
10) najmanji iznos na koji ponuda banke može da glasi,
11) rok za dostavljanje ponuda banaka.
Pored podataka iz stava 1. ove tačke, odluka o organizovanju aukcije može da sadrži i podatke o najvišem iznosu sredstava - deviza koje Narodna banka Srbije svop kupuje/prodaje, o najnižim ili najvišim svop poenima koje ponuda banke može da sadrži da bi bila primljena u obradu, o najvećem iznosu na koji ponuda može da glasi, kao i druge podatke značajne za obavljanje aukcije, odnosno svop transakcije.
10.
Ako se aukcije za pojedine vrste svop transakcija održavaju više puta u toku dana - odluka o organizovanju aukcije može se odnositi na više aukcija.
11.
Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku kojom se utvrđuje kalendar redovnih aukcija koje Narodna banka Srbije planira da organizuje, i ta se odluka objavljuje na Internet prezentaciji Narodne banke Srbije.
12.
U skladu sa odlukom o organizovanju aukcije, Narodna banka Srbije dostavlja bankama obaveštenje o održavanju aukcije, najkasnije na dan održavanja aukcije, koje sadrži osnovne podatke iz te odluke.
13.
Banke dostavljaju Narodnoj banci Srbije ponudu za svop kupovinu/prodaju deviza (ponuda) u vremenu utvrđenom u odluci o organizovanju aukcije.
14.
Ako se organizuje aukcija po fiksnom metodu, banka može Narodnoj banci Srbije dostaviti samo jednu ponudu u kojoj je naveden iznos deviza koji se svop kupuje/prodaje po svop poenima koje je Narodna banka Srbije unapred utvrdila i objavila.
Guverner ili lice koje on ovlasti, na osnovu primljenih ponuda banaka na dan održavanja aukcije, odlučuje o ukupnom iznosu