Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Ovaj tekst sadrži sledeće propise:
1.
ODLUKA O USLOVIMA I NAČINU OBAVLjANjA MENjAČKIH POSLOVA I POSTUPKU KONTROLE MENjAČKIH POSLOVA ("Sl. list SRJ", br. 25 od 10. maja 2002; 34/02, 38/02, 53/02, 69/02, 15/03, 23/03)
2.
UPUTSTVO ZA SPROVOĐENjE ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU OBAVLjANjA MENjAČKIH POSLOVA I POSTUPKU KONTROLE MENjAČKIH POSLOVA ("Sl. list SRJ", br. 25 od 10. maja 2002; 31/02, 53/02, 69/02, "Sl. glasnik RS, 23/03)
-------------------

***

Na osnovu člana 30. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 23/2002), guverner Narodne banke Jugoslavije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU OBAVLjANjA MENjAČKIH POSLOVA I POSTUPKU KONTROLE MENjAČKIH POSLOVA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 25 od 10. maja 2002; 34/02, 38/02, 69/02, "Sl. glasnik RS", 15/03, 23/03)

I. OPŠTE ODREDBE

1.
Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja menjačkih poslova i postupak kontrole obavljanja tih poslova.
2.
Menjački poslovi, u smislu ove odluke, jesu poslovi kupovine od fizičkih lica i prodaje tim licima efektivnog stranog novca (u daljem tekstu: efektiva) i čekova koji glase na stranu valutu i mogu biti unovčeni u stranu valutu.
3.
Menjačke poslove mogu obavljati ovlašćene banke, banke, Narodna banka Jugoslavije i rezidenti - pravna lica i preduzetnici koji imaju ovlašćenje Narodne banke Jugoslavije za obavljanje menjačkih poslova.
4.
Pojedini pojmovi, u smislu ove odluke, imaju sledeća značenja:
- banka je ovlašćena banka i banka;
- menjač je ovlašćena banka, banka, Narodna banka Jugoslavije i ovlašćeni menjač;
- ovlašćeni menjač je pravno lice ili preduzetnik koji ima ovlašćenje Narodne banke Jugoslavije;
- ovlašćenje je pismeno ovlašćenje Narodne banke Jugoslavije koje ona izdaje pravnom licu i preduzetniku za obavljanje menjačkih poslova;
- menjačko mesto je prostorna i organizaciona jedinica u kojoj se obavljaju menjački poslovi a može da sadrži jedno blagajničko mesto ili više blagajničkih mesta, kao i bankomat za menjačke poslove;
- blagajničko mesto je deo menjačkog mesta na kome blagajnik obavlja menjačke poslove;
- privremeno menjačko mesto je prostorna i organizaciona jedinica u kojoj se obavljaju menjački poslovi, a može da sadrži jedno blagajničko mesto ili više blagajničkih mesta;
- putujući menjač je radnik banke, Narodne banke Jugoslavije ili ovlašćenog menjača, koji menjačke poslove obavlja u prevoznom sredstvu u međunarodnom putničkom saobraćaju i posluje kao samostalno blagajničko mesto u okviru menjačkog mesta.

II. MENjAČKI POSLOVI BANKE, NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE I OVLAŠĆENOG MENjAČA

5.
Banka i Narodna banka Jugoslavije menjačke poslove obavljaju u svoje ime i za svoj račun, a ovlašćeni menjač u svoje ime a za račun banke, odnosno Narodne banke Jugoslavije.
5a.
Otkup, odnosno prodaju efektive i čekova, banka, odnosno ovlašćeni menjač koji je sa bankom zaključio ugovor o obavljanju menjačkih poslova (u daljem tekstu: ugovor) obavlja u skladu sa Odlukom o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 23/2003).
Otkup, odnosno prodaju efektive i čekova, Narodna banka Srbije, odnosno banka i ovlašćeni menjač koji je sa Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor obavlja u skladu sa Odlukom o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje Narodna banka Srbije kupuje i prodaje na deviznom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 23/2003).
5b.
Narodna banka Srbije, odnosno banka i ovlašćeni menjač koji je sa Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor ne vrši otkup, odnosno zamenu oštećenih novčanica i novčanica van opticaja efektive iz tačke 2. Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje Narodna banka Srbije kupuje i prodaje na deviznom tržištu.
Otkup efektive iz tačke 2. Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje Narodna banka Srbije kupuje i prodaje na deviznom tržištu, Narodna banka Srbije, odnosno banka i ovlašćeni menjač koji je sa Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor vrši do iznosa čija protivvrednost u dinarima ne prelazi 60.000 po transakciji.
6.
Menjač od rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica otkupljuje efektivu i čekove za dinare, po kupovnom kursu za efektivu, odnosno po kupovnom kursu za čekove koji važi na dan otkupa.
Menjač rezidentu - fizičkom licu, na njegov zahtev, prodaje efektivu i čekove po prodajnom kursu za efektivu, odnosno po prodajnom kursu za čekove koji važi na dan prodaje.
Menjač nerezidentu - fizičkom licu prodaje efektivu isključivo u visini neutrošenih dinara koji potiču od prethodno prodate efektive, odnosno čekova (reotkup), uz podnošenje potvrde o otkupu te efektive, odnosno tih čekova.
Kupovni i prodajni kurs za efektivu i čekove iz st. 1, 2. i 3. ove tačke, ovlašćen menjač koji menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun banke utvrđuje u rasponu između kupovnog i prodajnog kursa za efektivu iz važeće kursne liste banke, pri čemu kupovni kurs za čekove ne može biti manji od kupovnog kursa za efektivu.
Kupovni i prodajni kurs za efektivu i čekove iz st. 1, 2. i 3. ove tačke, ovlašćeni menjač koji menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun Narodne banke Jugoslavije utvrđuje u rasponu između kupovnog i prodajnog kursa za efektivu iz važeće kursne liste Narodne banke Jugoslavije, pri čemu kupovni kurs za čekove ne može biti manji od kupovnog kursa za efektivu.
7.
Za obavljanje menjačkih poslova može se od rezidenta - fizičkog lica, kao i od nerezidenta - fizičkog lica naplatiti provizija, koja se primenjuje na dinarsku protivvrednost efektive, odnosno čekova obračunatu po kupovnom, odnosno prodajnom kursu koji važi na dan otkupa, odnosno prodaje.
8.
Blagajnički maksimum za efektivu za ovlašćenog menjača utvrđuje se na kraju radnog dana - u visini do 30% iznosa efektive otkupljene tog radnog dana, bez obzira na strukturu otkupljene efektive po vrstama valuta.
9.
Banka, odnosno Narodna banka Srbije sa ovlašćenim menjačem zaključuje ugovor sa rokom važnosti do jedne godine, koji se računa od dana zaključenja ugovora.
Narodna banka Srbije može sa bankom, odnosno ovlašćenim menjačem zaključiti ugovor o obavljanju poslova kupovine efektive.
10.
Rezident - pravno lice i preduzetnik podnosi Narodnoj banci Srbije zahtev za dobijanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova preko banke - radi zaključenja ugovora sa bankom, odnosno neposredno - radi zaključenja ugovora sa Narodnom bankom Srbije.
Uz zahtev iz stava 1. ove tačke prilažu se:
- nacrt ugovora;
- za pravno lice rešenje iz sudskog registra, odnosno za preduzetnika rešenje nadležnog organa - iz koga se vidi da je pravno lice, odnosno preduzetnik registrovan za obavljanje menjačkih poslova;
- potvrda o izvršenom plaćanju troškova postupka za dobijanje ovlašćenja, u skladu sa propisom kojim se utvrđuju naknade za usluge koje vrši Narodna banka Srbije.
O promeni podataka iz ove tačke banka, odnosno ovlašćeni menjač dužan je da obavesti Narodnu banku Srbije - u roku od 10 dana od dana nastanka te promene.
Ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova Narodna banka Srbije izdaje u roku od 15 dana od dana prijema zahteva iz stava 1. ove tačke.
11.
Ugovorom se, pored ostalog, utvrđuju i materijalno-tehničke pretpostavke koje ovlašćeni menjač mora ispuniti za obavljanje menjačkih poslova.
12.
Ovlašćeni menjač može zaključiti ugovor samo s jednom bankom ili s Narodnom bankom Jugoslavije.
13.
Menjač je dužan:
- da na vidnom mestu, ispred prostora u kome se nalazi menjačko mesto, stavi natpis menjačnica, na srpskom jeziku i na jednom