Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. tač. 3. i 8, a u vezi s članom 38. i članom 42. stav 1. tačka 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004),
Monetarni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU ODOBRAVANjA KRATKOROČNIH KREDITA ZA ODRŽAVANjE LIKVIDNOSTI BANAKA NA OSNOVU ZALOGE HARTIJA OD VREDNOSTI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 95 od 8. novembra 2005; 73/2006)

1.
Ovom odlukom regulišu se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije može odobravati bankama kratkoročni kredit za održavanje likvidnosti na osnovu zaloge hartija od vrednosti (u daljem tekstu: lombardni kredit).
2.
Lombardni kredit Narodna banka Srbije odobrava banci do iznosa od:
1) 80% nominalne vrednosti založenih kratkoročnih hartija od vrednosti Narodne banke Srbije i/ili;
2) 80% nominalne vrednosti založenih kratkoročnih hartija od vrednosti Republike Srbije i/ili;
3) 60% nominalne vrednosti založenih dinarskih dugoročnih hartija od vrednosti Republike Srbije do čijeg roka dospeća nije ostalo više od dve godine i/ili;
4) 60% dinarske protivvrednosti nominalne vrednosti založenih deviznih dugoročnih hartija od vrednosti Republike Srbije do čijeg roka dospeća nije ostalo više od dve godine, preračunate po zvaničnom srednjem kursu dinara na dan puštanja u tečaj lombardnog kredita.
3.
Hartije od vrednosti iz tačke 2. ove odluke mogu biti založene do poslednjeg radnog dana koji prethodi danu dospeća tih hartija, s tim da taj rok ne može biti duži od godinu dana.
Upis založnog prava Narodne banke Srbije na hartijama od vrednosti iz stava 1. ove tačke vrši se na vlasničkom računu imaoca tih hartija u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar), u skladu s pravilima poslovanja Centralnog registra.
4.
Radi korišćenja lombardnog kredita, Narodna banka Srbije zaključuje s bankom ugovor o lombardnom kreditu.
Ugovorom iz stava 1. ove tačke uređuju se naročito odnosi Narodne banke Srbije i banke u vezi sa odobravanjem, korišćenjem i vraćanjem lombardnog kredita, upisom i prestankom založnog prava Narodne banke Srbije, kao i naplata potraživanja Narodne banke Srbije iz založenih hartija od vrednosti.
5.
Narodna banka Srbije pušta u tečaj banci lombardni kredit na osnovu prethodno zaključenog ugovora iz tačke 4. ove odluke i zahteva banke za korišćenje tog kredita. Banka može u toku jednog radnog dana Narodnoj banci Srbije podneti više zahteva za korišćenje lombardnog kredita.
6.
Lombardni kredit, u smislu ove odluke, banka može koristiti neprekidno najviše 45 radnih dana, odnosno najviše 60 radnih dana s prekidima u toku 120 dana.
7.
Na iznos korišćenog lombardnog kredita, u smislu ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije mesečno plaća kamatu, i to do 8. u mesecu za prethodni mesec.
Kamatu iz stava 1. ove tačke (u daljem tekstu: redovna kamata), Narodna banka Srbije obračunava mesečno, za radne i za neradne dane, po različitim kamatnim stopama, prema broju dana korišćenja lombardnog kredita u toku meseca za koji se vrši obračun redovne kamate.
Visina kamatnih stopa iz stava 2. ove tačke propisuje se odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije.
8.
Korišćenim lombardnim kreditom u smislu tač. 6. i 7. ove odluke ne smatra se kredit koji je banka koristila i vratila istog radnog dana.
9.
Banka je dužna da sredstva korišćenog lombardnog kredita vrati najkasnije narednog radnog dana posle isteka rokova korišćenja utvrđenih u tački 6. ove odluke, odnosno u svakom slučaju poslednjeg radnog dana koji prethodi danu do kog su hartije od vrednosti založene.
10.
Ako banka korišćeni lombardni kredit ne vrati do roka iz tačke 9. ove odluke - Narodna banka Srbije će nevraćeni iznos tog kredita, kao i kamatu iz tačke 11. te odluke (u daljem tekstu: kamata za docnju), naplatiti iz založenih hartija od vrednosti, i to prodajom tih hartija, u skladu s pravilima poslovanja Centralnog registra, uputstvom Narodne banke Srbije za sprovođenje ove