Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. stav 1. tačka 10. i člana 38. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003, 55/2004 i 44/2010),
Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU ODOBRAVANjA BANKAMA KRATKOROČNIH KREDITA ZA LIKVIDNOST NA OSNOVU ZALOGE HARTIJA OD VREDNOSTI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 95 od 17. decembra 2010, 3/11, 18/11, 98/12, 34/13)

1.
Ovom odlukom utvrđuju se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije može odobravati bankama kredite u dinarima s rokom dospeća do godinu dana na osnovu zaloge hartija od vrednosti, radi održavanja likvidnosti banaka (kratkoročni kredit).
2.
Narodna banka Srbije može banci odobriti kratkoročni kredit na osnovu zaloge dinarskih hartija od vrednosti, bez devizne klauzule, čija je minimalna ročnost 90 dana i čiji je izdavalac:
1) Narodna banka Srbije;
2) Republika Srbija;
3) međunarodna finansijska organizacija i razvojna banka ili finansijska institucija čiji je osnivač strana država i čiji je kreditni rejting agencija za procenu rejtingaStandard&PoorsiliFitch-IBCAutvrdila sa "AAA", odnosnoMoodyssa "Aaa".
Banka može založiti hartije od vrednosti iz stava 1. ove tačke (u daljem tekstu: hartije od vrednosti) ako je rok njihovog dospeća u momentu upisa založnog prava Narodne banke Srbije duži od roka dospeća kratkoročnog kredita.
Izuzetno od stava 2. ove tačke, ako je rok dospeća kratkoročnog kredita duži od tri meseca, banka može založiti hartije od vrednosti do čijeg je roka dospeća preostalo najmanje tri meseca.
Pod deviznom klauzulom iz stava 1. ove tačke podrazumeva se valutna klauzula u smislu zakona kojim se uređuje devizno poslovanje, kao i svaka druga klauzula kojom se utvrđuje zaštita od rizika promene kursa dinara.
U smislu stava 1. ove tačke:
- međunarodna finansijska organizacija je finansijska organizacija u čijem je Republika Srbija članstvu ili s kojom je zaključila sporazum kojim se uređuju aktivnosti te finansijske organizacije u Republici Srbiji;
- razvojna banka ili finansijska institucija čiji je osnivač strana država je ona banka, odnosno institucija čiji je osnivač država članica Evropske unije ili Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
3.
Upis založnog prava Narodne banke Srbije na hartijama od vrednosti vrši se na založnom računu imaoca tih hartija u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar), u skladu s propisima Centralnog registra.
4.
Ako založene hartije od vrednosti dospevaju u toku korišćenja kratkoročnog kredita ili ako u toku tog korišćenja izdavalac ovih hartija prestane da ispunjava uslov koji se odnosi na kreditni rejting utvrđen tačkom 2. stav 1. odredba pod 3) ove odluke - banka je dužna da založene hartije od vrednosti zameni hartijama od vrednosti iz tog stava.
Banka je dužna da zameni založene hartije od vrednosti najkasnije pet radnih dana pre dana njihovog dospeća, odnosno najkasnije pet radnih dana nakon prijema zahteva Narodne banke Srbije za tu zamenu zbog promene kreditnog rejtinga njihovog izdavaoca ili da u tim rokovima Narodnoj banci Srbije vrati iznos kratkoročnog kredita koji je obezbeđen založenim hartijama od vrednosti koje su predmet zamene u skladu sa stavom 1. ove tačke.
Narodna banka Srbije, imajući u vidu tekuća tržišna i monetarna kretanja i ako proceni da postojeća vrednost zaloge nije dovoljna za obezbeđenje kratkoročnog kredita, može od banke zahtevati da založi dodatne hartije od vrednosti iz tačke 2. stav 1. ove odluke.
Banka je dužna da dodatne hartije od vrednosti založi u svemu u skladu sa zahtevom Narodne banke Srbije iz stava 3. ove tačke, i to najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema tog zahteva, ili da u tom roku Narodnoj banci Srbije vrati utvrđeni iznos kratkoročnog kredita za koji je traženo dodatno obezbeđenje.
5.
Narodna banka Srbije odobrava banci kratkoročni kredit u visini nominalne vrednosti založenih hartija od vrednosti, umanjene za procenat koji obezbeđuje naplatu kredita, s pripadajućom kamatom (procenat umanjenja).
Kad banci odobrava kratkoročni kredit na osnovu zaloge amortizacionih kuponskih hartija od vrednosti, Narodna banka Srbije će procenat umanjenja primeniti na deo nominalne vrednosti tih hartija koji preostaje na dan dospeća kredita.
Kad banci odobrava kratkoročni kredit na osnovu zaloge indeksiranih hartija od vrednosti, Narodna banka Srbije će procenat umanjenja primeniti na nominalnu vrednost tih hartija, odnosno na deo njihove nominalne vrednosti koji preostaje na dan dospeća kredita, koji se množi raciom indeksacije važećim na dan odobravanja kredita.
Racio indeksacije iz stava 3. ove tačke utvrđuje se u skladu sa aktom o emisiji indeksiranih hartija od vrednosti.
Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku kojom utvrđuje visinu procenata iz stava 1. ove tačke, i to po vrstama hartija od vrednosti koje mogu biti predmet zaloge u smislu ove odluke i njihovoj preostaloj ročnosti, imajući u vidu tržišnu cenu ovih hartija i tekuća tržišna i monetarna kretanja.
Odluka iz stava 5. ove tačke objavljuje se na sajtu Narodne banke Srbije.
6.
Na iznos kratkoročnog kredita korišćenog u smislu ove odluke banka je dužna da Narodnoj banci Srbije plati kamatu - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećane za određeni broj procentnih poena koji se utvrđuje zavisno od tekućih tržišnih i monetarnih kretanja.
7.
Radi odobravanja kratkoročnog kredita, Narodna banka Srbije zaključuje s bankom okvirni ugovor o ovom kreditu (u daljem tekstu: okvirni ugovor), kojim se naročito utvrđuju odnosi Narodne banke Srbije i banke u vezi sa odobravanjem, korišćenjem i vraćanjem tog kredita, te nastankom i prestankom založnog prava Narodne banke Srbije, kao i naplata potraživanja Narodne banke Srbije.
8.
Narodna banka Srbije pušta banci u tečaj kratkoročni kredit na osnovu prethodno zaključenog okvirnog ugovora, dostavljenih menica iz tačke 25. ove odluke i ustanovljene zaloge u smislu tačke 3. te odluke, kao i na osnovu zaključenog pojedinačnog ugovora o kreditu (u daljem tekstu: pojedinačni ugovor).
9.
Banka može, pre roka dospeća, Narodnoj banci Srbije vratiti kratkoročni kredit bez dodatnih troškova za banku.
10.
Narodna banka Srbije odobrava bankama kratkoročne kredite na aukcijama.
11.
Narodna banka Srbije može za odobravanje kratkoročnih kredita bankama organizovati sledeće vrste aukcija:
1) aukciju po fiksnoj kamatnoj stopi, odnosno po kamatnoj stopi koju je Narodna banka Srbije unapred fiksno utvrdila i saopštila bankama;
2) aukciju po varijabilnoj kamatnoj stopi, odnosno po kamatnoj stopi koju Narodna banka Srbije nije unapred fiksno utvrdila i saopštila bankama.
Aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi može biti:
1) aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi, kad Narodna banka Srbije kratkoročni kredit odobrava po kamatnim stopama koje su ponudile banke čiji su zahtevi prihvaćeni na aukciji;
2) aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi, kad Narodna banka Srbije kratkoročni kredit odobrava po istoj kamatnoj stopi svim bankama čiji su zahtevi prihvaćeni na aukciji.
12.
Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku o organizovanju aukcije na kojoj će se odobravati kratkoročni krediti (u daljem tekstu: odluka o organizovanju aukcije), koja se objavljuje na sajtu Narodne banke Srbije, po pravilu najkasnije na dan koji prethodi danu održavanja aukcije.
13.
Odluka o organizovanju aukcije sadrži sledeće osnovne podatke:
1) datum