Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. tačka 2, a u vezi s članom 36. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004),
Monetarni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU NA KOJI NARODNA BANKA SRBIJE SPROVODI OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 133 od 14. decembra 2004; 8/05, 39/2006, 64/2006, 116/2006, 73/08)

I. OPŠTE ODREDBE

1.
Ovom odlukom utvrđuju se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije, radi regulisanja likvidnosti banaka, sprovodi operacije na otvorenom tržištu.
2.
Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu kupovinom i prodajom sledećih hartija od vrednosti:
1) kratkoročnih hartija od vrednosti koje izdaje Narodna banka Srbije (u daljem tekstu: hartije od vrednosti Narodne banke Srbije);
2) kratkoročnih i dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti koje izdaje Republika Srbija (državne hartije od vrednosti).
Hartije od vrednosti iz stava 1. ove tačke (u daljem tekstu: hartije od vrednosti) mogu biti izražene u dinarima ili u stranoj valuti, u skladu sa zakonom.
Ako su hartije od vrednosti koje se kupuju i prodaju u smislu ove odluke izražene u jednoj valuti a plaćanje tih hartija ugovoreno u drugoj valuti - cene hartija od vrednosti obračunavaju se po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije za ugovorenu valutu na datum kupovine.
3.
Narodna banka Srbije, na osnovu ove odluke, a u skladu s propisima kojima se regulišu izdavanje i promet hartija od vrednosti, obavlja sledeće vrste kupovine i prodaje hartija od vrednosti (transakcije):
1) trajne transakcije,
2) repo transakcije.
Pod trajnom transakcijom u smislu ove odluke podrazumeva se kupovina i prodaja hartija od vrednosti bez obaveze njihove ponovne prodaje, odnosno kupovine.
Pod repo transakcijom u smislu ove odluke podrazumevaju se kupovina i prodaja hartija od vrednosti u kojoj je prodavac saglasan da hartije od vrednosti proda kupcu, koji je saglasan da prodavcu plati kupovnu cenu uz istovremenu obavezu da će kupljene hartije od vrednosti na tačno utvrđeni datum prodati prodavcu, koji je obavezan da za te hartije od vrednosti plati kupcu unapred utvrđenu reotkupnu cenu.
Transakcije se zaključuju na osnovu ove odluke i ugovora o kupoprodaji hartija od vrednosti iz tačke 2. te odluke (okvirni trajni ugovori, okvirni repo ugovori i ugovori o neposrednoj kupovini, odnosno prodaji hartija od vrednosti), a izvršavaju se u skladu s propisima Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti a. d., Beograd (u daljem tekstu: Centralni registar).
4.
Trajne transakcije iz tačke 3. stav 2. ove odluke obuhvataju:
1) prodaju hartija od vrednosti Narodne banke Srbije;
2) kupovinu hartija od vrednosti Narodne banke Srbije pre roka njihovog dospeća;
3) kupovinu državnih hartija od vrednosti;
4) prodaju državnih hartija od vrednosti.
5.
Repo transakcije iz tačke 3. stav 3. ove odluke obuhvataju:
1) kupovinu državnih hartija od vrednosti sa obavezom prodaje tih hartija;
2) prodaju državnih hartija od vrednosti sa obavezom kupovine tih hartija;
3) kupovinu hartija od vrednosti Narodne banke Srbije sa obavezom prodaje tih hartija;
4) prodaju hartija od vrednosti Narodne banke Srbije sa obavezom kupovine tih hartija.
6.
Narodna banka Srbije transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti u smislu ove odluke može obavljati:
1) na aukcijama,
2) neposrednom kupovinom, odnosno prodajom hartija od vrednosti.
7.
Guverner Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: guverner) ili lice koje on ovlasti, u skladu s ciljevima i zadacima monetarne politike, a na osnovu tekućih monetarnih kretanja - utvrđuje vrstu i iznos hartija od vrednosti koje se kupuju i prodaju, kamatne stope po kojima se hartije od vrednosti kupuju, odnosno prodaju, kao i druge bliže uslove pod kojima će i način na koji će Narodna banka Srbije, u skladu sa ovom odlukom, obavljati transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti.
8.
Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti na aukcijama obavljaju se razmenom elektronskih poruka sopstvenog formata poSWIFTstandardu između Narodne banke Srbije i banke, kroz posebnu aplikacijuReal Time Gross Settlementsistema Narodne banke Srbije (u daljem tekstu:RTGSsistem) - Sistema za elektronsko trgovanje Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: aukcijska platforma).
Guverner će za sprovođenje ove odluke doneti operativna pravila, kojima će utvrditi bliže uslove i način korišćenja aukcijske platforme (razmena elektronskih poruka, rokovi razmene tih poruka i dr.).
Na elektronske poruke, u smislu ove odluke, shodno se primenjuju odredbe odluke Narodne banke Srbije kojom se uređuje elektronski način obavljanja platnog prometa i uputstva za njegovo sprovođenje, ako ovom odlukom i operativnim pravilima za njeno sprovođenje nije drukčije određeno.

II. UČESNICI

9.
Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti na aukcijama, Narodna banka Srbije obavlja s bankom koja ispunjava uslove utvrđene ovom odlukom, a neposrednu kupovinu i prodaju tih hartija obavlja s tom bankom i sa izdavaocem hartija od vrednosti iz tačke 2. stav 1. odredba pod 2 ove odluke.
10.
Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti, u smislu ove odluke, Narodna banka Srbije obavlja s bankom koja ispunjava sledeće uslove:
1) da je član Centralnog registra;
2) da je učesnik uRTGSsistemu;
3) da nad njom nije pokrenut postupak likvidacije ili stečaja;
4) da je Narodnoj banci Srbije dostavila osnovne podatke na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo, i ovlašćenje za najmanje tri lica da u ime i za račun banke mogu da izdaju ponude za kupovinu i prodaju hartija od vrednosti (ponuda), zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s kupovinom i prodajom hartija od vrednosti (ovlašćena lica), sa spesimenima njihovih potpisa;
5) da je s Narodnom bankom Srbije zaključila okvirni repo ugovor - ako se obavljaju repo transakcije, odnosno da je s Narodnom bankom Srbije zaključila okvirni trajni ugovor - ako se obavljaju trajne transakcije;
6) (brisana)
7) da joj nije izrečena zabrana obavljanja s Narodnom bankom Srbije određenih vrsta transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti u skladu s tačkom 13. ove odluke.
Narodna banka Srbije vodi evidenciju banaka - učesnika s Narodnom bankom Srbije u kupoprodajnim transakcijama hartijama od vrednosti koje ispunjavaju uslove iz stava 1. ove tačke.
11.
Banka koja ispunjava uslove iz tačke 10. ove odluke (u daljem tekstu: učesnik) kupuje i prodaje hartije od vrednosti u svoje ime i za svoj račun.
12.
Učesnik je dužan da:
1) obezbedi dovoljno novčanih sredstava za kupovinu hartija od vrednosti, u skladu sa izdatim ponudama za njihovu kupovinu, odnosno da na svom računu hartija od vrednosti ima dovoljnu količinu hartija od vrednosti, u skladu sa izdatim ponudama za njihovu prodaju;
2) Narodnu banku Srbije blagovremeno obavesti o izmeni osnovnih podataka, kao i o izmeni podataka o ovlašćenim licima, tako što će joj dostaviti nove podatke u skladu s tačkom 10. odredba pod 4 ove odluke;
3) u svemu postupa u skladu sa ovom odlukom i drugim propisima kojima se uređuju izdavanje i trgovina hartija od vrednosti iz te odluke i obračun i poravnanje tih hartija (kliring i saldiranje), kao i propisima kojima se uređuje elektronski način obavljanja platnog prometa.
13.
Ako banka ne izvrši obaveze u skladu sa zaključenom transakcijom kupovine i prodaje hartija od vrednosti ili druge obaveze propisane ovom odlukom - Narodna banka Srbije može toj banci ograničiti obavljanje transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti u smislu te odluke.
Guverner donosi odluku kojom utvrđuje vrstu transakcija i vremenski period na koje se ograničenje iz stava 1. ove tačke odnosi.

III. ORGANIZOVANjE I SPROVOĐENjE AUKCIJA

14.
Narodna banka Srbije može organizovati sledeće vrste aukcija:
1) aukciju na kojoj će se kupovati, odnosno prodavati hartije od vrednosti po kamatnoj stopi koju je Narodna banka Srbije unapred fiksno utvrdila i saopštila učesnicima - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi;
2) aukciju na kojoj će se kupovati, odnosno prodavati hartije od vrednosti po kamatnoj stopi koju Narodna banka Srbije nije unapred fiksno utvrdila - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi.
Aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi može biti:
1) aukcija na kojoj učesnik čiju je ponudu Narodna banka Srbije prihvatila kupuje, odnosno prodaje hartiju od vrednosti po kamatnoj stopi koju je ponudio - aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi;
2) aukcija na kojoj svaki učesnik čiju je ponudu Narodna banka Srbije prihvatila kupuje, odnosno prodaje hartiju od vrednosti po istoj kamatnoj stopi - aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi.
15.
Odredbe ove odluke o organizovanju i