Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 21. stav 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004), člana 4. stav 4. i člana 5. stav 4. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni glasnik RS", broj 62/2006),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU EVIDENTIRANjA KREDITNIH POSLOVA SA INOSTRANSTVOM IZ ČLANA 4. STAV 2. I ČLANA 5. STAV 3. ZAKONA O DEVIZNOM POSLOVANjU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 11 od 30. januara 2007, 96/09)

1.
Ovom odlukom propisuju se uslovi i način evidentiranja poslova izvoza robe ili usluga sa ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana od dana izvoznog carinjenja, odnosno od dana izvršenja usluge - poslovi iz člana 4. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju (u daljem tekstu: Zakon) i poslova uvoza unapred plaćene robe ili usluga sa ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana od dana izvršenog naloga za plaćanje - poslovi iz člana 5. stav 3. Zakona, kao i rokovi i obrasci za evidentiranje tih poslova.
2.
Rezident - izvoznik po poslu iz člana 4. stav 2. Zakona, odnosno rezident - uvoznik po poslu iz člana 5. stav 3. Zakona dužan je da prijavu tog posla podnese na evidentiranje kod Narodne banke Srbije na način propisan ovom odlukom.
3.
Prijava za poslove iz tačke 1. ove odluke podnosi se:
1) za poslove kod kojih je, kod zaključenja ugovora, od početka ugovoren rok duži od 180 dana (prvobitno ugovoreni rok) - na Obrascu PI 1 (Prijava izvoznog posla s prvobitno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana), odnosno na Obrascu PA 1 (Prijava avansnog plaćanja robe ili usluga s prvobitno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana) - u roku do 15 dana od dana zaključenja ugovora;
2) za poslove izvoza robe ili usluga koji nisu naplaćeni u roku do 180 dana od dana izvoznog carinjenja robe, odnosno izvršenja usluge, a po kojima je pre isteka tog roka ugovoren novi rok naplate duži od 180 dana - na Obrascu PI 2 (Prijava izvoznog posla s naknadno ugovorenim rokom naplate dužim od 180 dana) - u roku do 15 dana od isteka roka od 180 dana;
3) za poslove uvoza unapred plaćene robe ili usluga po kojima je pre isteka roka od 180 dana od izvršenog plaćanja avansa ugovoren novi rok uvoza duži od 180 dana - na Obrascu PA 2 (Prijava avansnog plaćanja robe ili usluga s naknadno ugovorenim rokom uvoza dužim od 180 dana) - u roku do 15 dana od isteka roka od 180 dana.
4.
Izmena ugovora, odustajanje od ugovora ili raskid ugovora po poslovima iz tačke 1. ove odluke podnose se na evidentiranje u roku do 15 dana od dana ugovaranja izmene, odustajanja ili raskida - na istoj vrsti obrasca na kome je evidentiran odgovarajući posao (obrasci PI 1 ili PI 2 za posao iz člana 4. stav 2. Zakona, odnosno obrasci PA 1 ili PA 2 za posao iz člana 5. stav 3. Zakona).
Uz obrasce iz stava 1. ove tačke dostavlja se aneks ugovora ili drugi dokument kojim se dokazuje izmena ugovora, odustajanje od ugovora ili raskid ugovora, pri čemu se pod drugim dokumentom podrazumevaju jedan ili više dokumenata kojima se dokazuje saglasnost volja rezidenta i nerezidenta o ugovaranju roka dužeg od 180 dana, o izmeni ugovora, odustajanju od ugovora ili raskidu ugovora.
5.
Uz prijavu iz tačke 3, odredba pod 1, ove odluke dostavlja se ugovor ili drugi dokument iz kog se može utvrditi da je prvobitno ugovoreni rok duži od 180 dana.
Uz prijavu iz tačke 3, odredbe pod 2 i 3, ove odluke, pored ugovora ili drugog dokumenta iz kog se može