Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 14. tačka 8, a u vezi s članom 42. stav 1. tačka 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 72/2003),
Monetarni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU DEPONOVANjA VIŠKOVA LIKVIDNIH SREDSTAVA BANAKA KOD NARODNE BANKE SRBIJE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 48 od 29. aprila 2004, 60/07, 35/08, 73/08)

1.
Ovom odlukom regulišu se uslovi i način deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije.
2.
Banka može preko noći deponovati viškove likvidnih sredstava kod Narodne banke Srbije.
3.
Deponovanje sredstava, u smislu ove odluke, banka vrši na poseban račun Narodne banke Srbije za deponovanje viškova likvidnih sredstava uRTGSsistemu - račun br. 908-88103-91 (u daljem tekstu: poseban račun Narodne banke Srbije).
4.
Deponovanje sredstava, u smislu ove odluke, banka vrši izdavanjem naloga za prenos sredstava sa svog žiro-računa na poseban račun Narodne banke Srbije, najkasnije do isteka vremena predviđenog za razmenu poruka za plaćanja, u skladu sa operativnim pravilima kojima se reguliše obračun u realnom vremenu po bruto principu.
Banka može deponovanje sredstava vršiti više puta u toku jednog radnog dana.
5.
Narodna banka Srbije će deponovana sredstva banke vratiti na žiro račun banke narednog radnog dana od dana deponovanja - najkasnije do 10.00 časova.
6.
Na iznos sredstava koji je banka deponovala kod Narodne banke Srbije u smislu ove odluke, Narodna banka Srbije plaća kamatu po kamatnoj stopi propisanoj odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike.
Narodna banka Srbije svakog radnog dana obračunava i plaća kamatu na sredstva koja je banka u skladu sa ovom odlukom deponovala prethodnog radnog dana.
Kamatu iz stava 2. ove tačke Narodna banka Srbije obračunava i plaća za sve dane (radne i neradne) u kojima su sredstva deponovana kod Narodne banke Srbije.
7.
Radnim danima, u smislu ove odluke, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se reguliše radRTGSsistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.
8.
(Brisana)
9. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 61/2003).
10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 11. maja 2004. godine.
MO NBS broj 4
U Beogradu, 29. aprila 2004. godine
Predsedavajući sednicom Monetarnog odbora Narodne banke Srbije, guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić, s. r.