Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 14. tačka 8, a u vezi s članom 42. stav 1. tačka 1. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004),
Monetarni odbor Narodne banke Srbije donosi

ODLUKU

O USLOVIMA I NAČINU DAVANjA KREDITA ZA ODRŽAVANjE DNEVNE LIKVIDNOSTI BANAKA NA OSNOVU ZALOGE HARTIJA OD VREDNOSTI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 68 od 15. juna 2004; 27/05)

1.
Ovom odlukom regulišu se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije daje bankama kredite za održavanje dnevne likvidnosti.
2.
Kredit za održavanje dnevne likvidnosti, Narodna banka Srbije daje banci na osnovu zaloge hartija od vrednosti, i to do iznosa od:
1) 80% nominalne vrednosti založenih blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije i/ili
2) 80% nominalne vrednosti založenih kratkoročnih hartija od vrednosti Republike Srbije i/ili
3) 60% nominalne vrednosti založenih dinarskih dugoročnih hartija od vrednosti koje izdaje Republika Srbija do čijeg roka dospeća nije ostalo više od dve godine i/ili
4) 60% dinarske protivvrednosti nominalne vrednosti založenih deviznih obveznica Republike Srbije do čijeg roka dospeća nije ostalo više od dve godine, preračunate po zvaničnom srednjem kursu dinara na dan davanja kredita banci.
3.
Radi korišćenja kredita iz tačke 2. ove odluke, Narodna banka Srbije zaključuje s bankom ugovor o okvirnom kreditu za održavanje dnevne likvidnosti.
Ugovorom iz stava 1. ove tačke utvrđuje se, pored ostalog, obaveza banke da, pre korišćenja kredita za održavanje dnevne likvidnosti, s Narodnom bankom Srbije zaključi ugovor o zalozi hartija od vrednosti kojim će se utvrditi da hartije od vrednosti ne mogu biti založene duže od poslednjeg radnog dana koji prethodi danu dospeća tih hartija kao i da izvrši upis založnog prava Narodne banke Srbije na tim hartijama.
Upis založnog prava Narodne banke Srbije na hartije od vrednosti evidentira se kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar).
3a
Ako je banka hartije od vrednosti iz tačke 2. ove odluke založila radi korišćenja lombardnog kredita, te hartije može upotrebiti i kao zalogu za korišćenje kredita za održavanje dnevne likvidnosti u smislu te odluke, s tim da ove kredite ne može koristiti istovremeno.
4.
Narodna banka Srbije daje banci kredit u smislu ove odluke na osnovu zahteva za korišćenje tog kredita, koji banka podnosi najkasnije do 15,00 časova.
Kredit u smislu ove odluke banka može koristiti najduže do poslednjeg radnog dana koji prethodi roku iz tačke 3. stav 2. te odluke.
5.
Narodna banka Srbije svakog radnog dana obračunava kamatu na iznos kredita za održavanje dnevne likvidnosti koji je banka koristila prethodnog radnog dana (u daljem tekstu: pripadajuća kamata) - po kamatnoj stopi koja se, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije, primenjuje na iznos kredita za održavanje dnevne likvidnosti datih bankama na osnovu zaloge hartija od vrednosti.
Kamatu iz stava 1. ove tačke Narodna banka Srbije obračunava za radne i neradne