Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 4. stav 3. Zakona o kreditnim odnosima sa inostranstvom ("Službeni list SFRJ", br. 66/85), Savet guvernera donosi

ODLUKU

O USLOVIMA POD KOJIMA SE MOGU ZAKLjUČIVATI KREDITI U INOSTRANSTVU NA OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ", br. 73/85, 5/86)

1.
Banke ovlašćene za poslove sa inostranstvom (u daljem tekstu: ovlašćene banke) mogu za račun organizacija udruženog rada zaključivati kredite u inostranstvu na osnovu hartija od vrednosti samo ako je pribavljena saglasnost na uslove zalaganja (lombarda), hartija od vrednosti od Udruženja banaka Jugoslavije u okviru posebnih uslova donesenih na osnovu člana 10. Zakona o kreditnim odnosima sa inostranstvom.
2.
Ovlašćene banke mogu zaključivati kredite u inostranstvu na osnovu menica, bankarskih garancija i drugih papira koji imaju tržišnu vrednost, izdatih u korist jugoslovenskih izvoznika robe i usluga ili ovlašćenih banaka za kredite odobrene korisnicima u inostranstvu, sa rokom dospeća koji nije kraći od 90 dana u trenutku kad se vrši zaloga.
3.
Udruženje banaka Jugoslavije, prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti iz tačke 1. ove odluke, vodiće računa o bonitetu hartija od vrednosti, uslovima lombarda, rokovima dospeća, visini kamatne stope, ostalim troškovima i uslovima na tržištu uopšte.
Udruženje banaka Jugoslavije dostaviće Narodnoj banci Jugoslavije izveštaj sa svim uslovima pod kojima je data saglasnost za lombard hartija od vrednosti.
4. Prilikom registracije kreditnih poslova zaključenih na osnovu zaloga hartija od vrednosti dostavlja se nadležnoj narodnoj banci republike, odnosno narodnoj banci autonomne pokrajine i kopija (ili fotokopija) ugovora o lombardu hartija od vrednosti, kao i fotokopija predmetnih hartija od vrednosti.
5. Ovlašćene banke sačinjavaju popis inostranih sredstava obezbeđenja (vrsta hartija od vrednosti, iznos i rok dospeća), primljenih po poslovima izvoza na kredit opreme, brodova i kompletnih objekata i da isti dostave Narodnoj banci Jugoslavije preko nadležne narodne banke republike, odnosno narodne banke autonomne pokrajine do kraja marta 1986. godine.
Ovlašćene banke dužne su da svaka tri meseca dostavljaju popis inostranih sredstava iz stava 1. ovog člana, do 10. u mesecu za prethodno tromesečje.
6. Ova odluka stupa na snagu 1. januara 1986. godine.